Jasna Knez praznovala mednarodni dan plesa kar na ulici

Hvala bogu, ne dežuje, tudi se je malo otoplilo … lenobni praznični dnevi, Ljubljana bolj prazna … turisti seveda … Vsaj tri poskokce, no, se pa ja spodobi, da s plesom praznujemo dan plesa!!! Greva!!! Vabilo vsem ostalim … nič – vsi raztepeni izven Ljubljane, ali bolni, ali se jim ne ljubi …
Hm – kam? Najbolj varno, kjer se poznamo – Druga violina – Senka dela v Dragi z otroki s posebnimi potrebami. Tudi jaz sem naredila pred leti z njimi plesno točko za nastop na njihovi prireditvi Tantadruj – v Mestnem gledališču je plesalo devet gojencev in devet pedagoginj!!! Se me še in radi spominjajo – in tudi oni so se za vedno zapisali v moje meso in kri!!!! Častijo naju s kavico, in že se razpoloživa, se zvirava po stolu, vrtiva okoli miz … Ja in seveda pozirava druga drugi … osebje previdno kuka izza vrat.Ples nama požene kri v celice, zato stečeva naprej, po Stari Ljubljani, ah, nič posebnega, le bolj zavesten korak, drža zanesena. In oči bolj žive. In to je to – ples sam zaživi svojo lastno logiko! Veseliva se, če se ozirajo za nama, zabava naju, ko se nama mladi fantje smejijo. Taki smo, pa kaj – je ena ulica na Pagu, ki se imenuje –"Takvi smo, pa ća!" "So what!!!"
"Prešerc": tu je pravo prizorišče za karkoli in z lahkoto se počiva po tleh. Kroživa po obodu in se v centru – na jeklenem pokrovu predajava občutku moči. Biti v središču. Različne pozicije porajajo različna občutja! Je pa en fant prišel k nama in vprašal – oprostite, smem vprašati, kaj to imate?
Praznujeva svetovni dan plesa – aja, hvala … O, kako vljuden mladenič! Naprej, svet je najin – čez Tromostovje, na tržnico, kjer pritegneva zanimanje gospe Jasmine, "memory treiner" – naredi kar nekaj posnetkov, se seznanimo. Pravi, da se ples uvaja v vadbo pri urjenju spomina – postaja važen del možganskega fitnesa! No, se kaj pokličemo – mogoče sodelujemo!? In spet naprej. Kipi umetnika Jakova Brdarja s svojo monumentalnostjo privlačijo in ni težko izraziti še sebe ob njih! Na poti domov filozofirava – ples je pa res vseobsežen – od preprostega korakca do visoko tehnično dovršenih piruet! Spremeni ti stanje zavesti in potem si lahko kdorkoli in karkoli in kjerkoli. In kadarkoli – se zasmejim, ko pomislim na svojo rojstno letnico (smeh). (je za naš portal razmišljala ob svetovnem dnevu plesa plesalka, koreografinja in pedagoginja Jasna Knez, in seveda 29. aprila tudi zaplesala)