Jana Kovač Valdés. 40 let pedagoškega dela v plesu!

Jana Kovač Valdes letos praznuje 40 let pedagoškega dela v plesu. (Foto: osebni arhiv)

Letos praznujem 40 let pedagoškega dela v plesu. 40 let na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, in ja, to je že moja 40-letna predstava. Prvih nekaj let sem v predstavah oddelka za sodobni ples sodelovala z eno, dvema koreografijama, vsaj 35 let pa sama oblikujem koncepte celotne predstave in vedno postavljam vsaj sedem koreografij. V vseh teh letih se mi je v višjih razredih pridružilo kar nekaj različnih pedagogov, zdaj pa stalno sodelujem s hčerko, Veroniko Valdes, ki je plesalka in tudi plesna pedagoginja ter poučuje ples v 5. in 6. razredu oddelka za sodobni ples.

Jana Kovač Valdes s hčerko Veroniko Valdes (foto: osebni arhiv)

Tematika naše letošnje letne predstave je spet pravljična. Inspiracija mi je bila knjiga o bajeslovnih bitjih in prav posebej so me pritegnili Hobgoblini. Poredni hišni škratje, ki domnevno kradejo ključe in jih skrijejo na nemogoča mesta. Potem se pa sprašujemo, kako je možno, da se izgubljeni ključi pojavijo od nikoder na najbolj nenavadnih mestih ali tam, kamor smo pogledali že trikrat? Je šlo za neverjetna naključja ali je bila na delu višja, nam nepoznana sila?

Hobgoblini-Pobalini ali Pazite na svoje ključe!

Če verjamete v nadnaravne sile, potem verjemite, da nam tu in tam ponagajajo omenjeni hišni škrati, po imenu Hobgoblini. Radi se pošalijo na naš račun in nam skrijejo ključe, pomemben simbol doma. Ključ povezujemo s svobodo, znanjem in skrivnostnostjo, ker omogoča dostop do tja in do sreče.

(foto: Petra Hlebš)

V dvanajstih koreografijah prof. Jane Kovač Valdés in prof. Veronike Valdés bo zaplesalo 145 mladih plesalcev od 6 do 14 let in vas popeljalo skozi ključavnice različnih svetov. Vseeno pa velja opozorilo: Pazite na svoje ključe in ob koncu predstave nujno preverite, ali so ključi še v torbicah in žepih. Nikoli ne veš!!! (Jana Kovač Valdes vas vabi, da si ogledate letni javni nastop učencev oddelka za sodobni ples in plesnih pripravnic B Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana z naslovom Hobgoblini-Pobalini ali Pazite na svoje ključe! Predstavi bosta dve, in sicer 20. in 21. marca ob 18.30 na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma)