Filippo Jorio. Baletni plesalci nismo samo resni ljudje, znamo se tudi zabavati!

Slovenija ima talent (foto: Miro Majcen)

Imam dvaindvajset let in menim, da ni moje poslanstvo razbijanje spolnih stereotipov ali pa stereotipov, povezanih s spolno usmerjenostjo. To ni moja vloga v družbi. Moje poslanstvo je biti baletni plesalec in si v tej smeri tudi graditi kariero. Za omenjeni nastop sem se odločil zelo spontano, mimogrede pravzaprav in predvsem za zabavo. Izbral sem Lady Gaga, zato ker – preprosto – obožujem ‘neumne’, ‘nore’ stvari tako kot moj oče, to imam po njem. Tudi on si rad nadeva razne maske in podobne reči. In jaz sem si nadel visoke pete čisto brez razmišljanja, pravzaprav naključno, in izkazalo se je – po besedah mojih prijateljev –, da v njih res dobro plešem, in tako je nekako prišla odločitev, da tudi v njih nastopim na Slovenija ima talent.

Nastop v šovu Slovenija ima talent (foto: Miro Majcen)
Sicer pa tisto globlje, glavno sporočilo, ki sem ga želel posredovati širši publiki, je, da baletni plesalci nismo samo resni ljudje, ampak da se znamo tudi zabavati. Vsi ti stereotipi o resnih plesalcih so se ustvarili v preteklosti z različnimi filmi, kot je Črni labod, in serijami, kot je Flash and Bone. Prikazujejo nas, kot da se želimo med seboj pobiti, da smo zlobni drug do drugega, da mora biti v našem življenju vse nadzorovano, od hrane pa navsezadnje tudi do ljudi, kdo ti bo všeč in kdo ti ne bo. Sicer pa je nekako logično, da bo tam, kjer je veliko ljudi, ki stremijo k uspehu, nekako tekmovalno vzdušje.
Popolnoma normalno je, da če vidiš nekoga, ki je boljši od tebe, da si tudi ti želiš biti boljši od njega. Kljub vsemu pa ni tekmovanja v tolikšni meri, da bi nekomu želel zlomiti nogo, ga poškodovati, da bi dobil njegovo vlogo. Tega preprosto ni in je odraz stereotipnega prikazovanja baletnih plesalcev. Balet pa je resnično balansiranje, iskanje ravnotežja med sovraštvom in ljubeznijo. Zelo smešno je, ko si že rečeš: Oh, ne zmorem več. Potem pa pride nekakšna sila, strast, ki te potiska že od osmega leta naprej in te spodbudi, da si pravzaprav po vsaki vaji, klasu zelo ponosen nase. Si vesel, srečen.
Peter in volk (foto: Darja Štravs Tisu)
Vedno se giblješ med dobrim in slabim. Tudi če je slabo, se zato ne kaznuješ, marveč skušaš na prihodnjih vajah izboljšati, popraviti, narediti nekaj boljše. Skratka, to sem želel v oddaji Slovenija ima talent tudi prikazati, da smo samo preprosti ljudje, ki gredo na kavo, v kino in se znajo tudi zabavati. (se spominja nastopa v šovu Slovenija ima talent baletni plesalec ljubljanskega baleta Fillipo Jorio in razlaga za našo rubriko Ujemi korak, da njegovo poslanstvo vsekakor ni razbijanje spolnih stereotipov. Filippo je trenutno na zasluženem dopustu in je obiskal rodni Torino takoj, ko se je končala uspešna sezona, ki jo je kronal z vlogo Petra v baletu Peter in volk v režiji in koreografiji Ivana Peternelja za SNG Opera in balet Ljubljana.)

View Gallery 4 Photos