Festival Mladi levi je zasnovan velikopotezno s svetlimi obeti!

Predstava Farm Fatale bo na sporedu na otvoritveni dan v petek, 20. 8., ob 20.00 v stari mestni Elektrarni. (Foto: Martin Argyro

Kaj reči na pot festivalu, ki je nastajal več kot leto dni, v tem letu izgubil ustanoviteljico in se rojeval v sedmih mesecih zaprtja domačih odrov ter skoraj popolni izolaciji od mednarodnih odrov? V prihajajoči festival Mladi levi zremo z oprezno radostjo in upanjem. Zasnovan je velikopotezno – da bi dokazal, da je oder še vedno relevanten javni prostor, da so festivali še vedno lahko prostori in kosi časa, ki generirajo skupnost; da bi omogočil prostor mednarodne in lokalne izmenjave, da bi spet živo komuniciral z občinstvi, da bi dal prostor, čas in pozornost – umetnosti!

Selektorska ekipa: Alma R. Selimović, Mojca Jug, Maja Vižin, Tamara Bračič Vidmar (foto: Nada Žgank)

Zasnovan je tudi kot poklon Nevenki Koprivšek, ustanoviteljici festivala. Mladi levi so njena dediščina, ki ostaja vsem nam, upamo, da tudi zanamcem. Letošnji festival priča tudi o pomembnosti negovanja vezi med ljudmi, v vseh majhnih lokalnih skupnostih in mednarodno – nezmožnost potovanj nas je povezala v tem, da če umetnosti ne doživljamo skupaj, lahko o njej še vedno skupaj govorimo – mimo meja, zaprtij in izolacij.

Matija Ferlin (foto: Jelena Janković)

Ob radosti – previdnost. Zamisli nikoli niso neposredno prevedene v realnost, a v današnjem času je načrtovanje skoraj domena naivnih. Letošnji festival je seveda ‘koronski’ festival. A kot avtorice na Mladih levih ne delajo ženskih predstav in pisatelji ne pišejo begunskih romanov – tako se me otepamo te nalepke. A kljub temu da vsako naše gledanje in doživljanje ter seveda tudi ustvarjanje zaznamuje duh časa, je vseeno preozko označiti festival za zaznamovan le s krizo zadnjega leta in pol. Kako sploh misliti krize današnjega časa – in kaj so sploh miselni zapiki kriz, okrog katerih bi lahko organizirale vprašanja in odgovore: alternative, utopije, revolucije ali morda iskanje stvari, ki so dobre, vredne ohranitve, vzdrževanja in skrbi?

Kolektiv igralke & Tjaša Črnigoj (foto: Miranda Legovič)

Umetnosti velikokrat podeljujemo mandat, da je sposobna misliti prihodnost, jo slutiti in začutiti. Kakšno prihodnost torej naznanja letošnji festival, kakšni so obeti? Vse festivalske dogodke, vse predstave zaznamuje dialektičnost. Umik od kategoričnosti, didaktičnosti, tudi od suhega dialoga v prostore in doživetja, ki niso enoznačni, kjer moramo znati misliti na več tirih hkrati in kjer mislimo ter doživljamo z empatijo!

Prijeten otok

Opogumljene z referendumsko zmago, ki so jo prinesli mladi in medgeneracijska solidarnost, opogumljene, ker smo sestavile mednaroden festival, in opogumljene, ker se še vedno veselimo prihodnosti, ki smo jo vsaj v obrisih včasih sposobne ugledati kot solidarno, varno, pluralno in zeleno, vas vabimo na 24. festival Mladi levi! (vabi vas programska ekipa festivala Mladi levi, da si ogledate festival med 20. in 29. avgustom na različnih prizoriščih v Ljubljani. Vstopnica za posamezen festivalski dogodek stane simbolični 1 evro. Natančen program po dnevih pa najdete na spletni strani https://www.bunker.si/festival-mladi-levi/ )