Ema. Meditacija o človeškem telesu, plesu in materinstvu

Valparaíso, sodobnost. Življenje mlade plesalke Eme in njenega moža Gastóna, koreografa, zajame kaos, ko po neuspeli posvojitvi skleneta vrniti šestletnega sina. Medtem ko njen zakon počasi razpada, se Ema poda na divjo odisejado, polno glasbe, plesa in nebrzdanega seksa, odločena, da bo dobila nazaj, kar je izgubila.

Pablo Larraín (Jackie, Neruda) prvič obrne pogled v mlado generacijo današnjega Čila in ustvari nepozaben portret plesalke reggaetona, ki se hoče svobodno gibati skozi svet. Film, poln fluorescentnih barv in energičnih urbanih ritmov, je zgodba o umetnosti, poželenju in sodobni družini. O Emi pravi režiser Pablo Larraín:

“Ema je meditacija o človeškem telesu, plesu in materinstvu. /…/ Do tega filma me reggaeton ni posebno zanimal. Potem pa sem ga bolje spoznal in začel razumeti, zakaj generacija, ki jo zgodba opisuje, posluša to glasbo. Njeni ritmi so povsod okoli nas, kot vsi močni elementi, ki prihajajo iz pop kulture. Ves čas nas spremlja in prisiljeni smo živeti z njo. To je kulturno gibanje, ki ima lastno etično in estetsko življenje. Zdaj to glasbo razumem. Iz nje se učim in zdi se mi zanimiva. Pravzaprav mi je postala kar nekako všeč. /…/ Ema je portret današnjega časa. Liki, ki jih lahko opazujemo v filmu, rojeni v tem stoletju ali konec prejšnjega, sodijo v generacijo, ki pleše brez vsakršnega sramu. S svojimi telesi in z glasbo se izražajo povsem drugače kot moji vrstniki. To je prvi film, ki sem ga postavil v sodobni Čile in v katerem govorim o generaciji, ki ni moja. /…/

Ema je paradigma, lik likov: mati, sestra, žena, ljubimka in vodja. Zelo močna je in predstavlja posebno, lepo vrsto ženstvenosti. Poganja jo brezobzirni individualizem: dobro ve, kaj hoče, in je sposobna zapeljati ljudi okoli sebe, da bi dosegla svoje. Rada bi bila mati in imela družino; morda jo najbolj žene in motivira ljubezen. /…/ Mariana naredi z Emo nekaj fantastičnega, saj poosebi pop-punk kulturno električnost, ki jo ima film in ki zapelje gledalca na neznano pot; pot, ki je presenetljiva, privlačna, kljubovalna.” (vabljeni na projekcijo filma Ema v Kinodvorišče v ponedeljek, 6. julija, in v sredo, 8. julija, ob 21.30. Kinodvor ob tej priložnosti poklanja dve vstopnici našim bralcem, ki bodo lajkali članek in zapisali na družbeno omrežje FB zakaj bi si radi ogledali film.)