Dušan Vodlan. Remix iz Ptuja so nas v Varaždinu ponesli v višave. Bebci iz Plesne zveze Slovenije pa občasno še nagajajo!

Plesalci iz PK Remix potujejo na svetovno prvenstvo.

V soboto, 28. 10. 2023, je v Varaždinu na Hrvaškem potekal 1. Plesni festival Feel 2023 v organizaciji Plesnega kluba Feel prav tako iz Varaždina. Med kar 100 točkami je bila tudi točka PK Remix iz Ptuja in točka PK Moreno iz Gorišnice. Obe skupini sta v predtekmovanju zmagali in se uvrstili v večerno galo, kjer je nastopilo 12 najbolje ocenjenih točk. Moram povedati, da sem že dolgo na plesni sceni, tam od leta 1974, in da bom okroglo obletnico drugo leto primerno obeležil. Kot trener in sodnik sem videl ogromno odličnih nastopov oziroma koreografij tudi v izvedbi najboljših državnih, evropskih in svetovnih prvakov, toda ena skupina na tem festivalu se me je še posebej dotaknila. To je bila točka plesne skupine Remix iz Ptuja, ki je tudi na koncu dvignila pokal za zmagovalko festivala. Že dogo nisem videl tako čudovite in pestre koreografije, toliko energije, ki je dvignila polno dvorano, noro dobre prehode ter glasbo, ki nas je ponesla v višave. Po festivalu sem jim predlagal včlanitev v naše Umetniško Plesno Združenje Slovenije. Z navdušenjem so sprejeli moj predlog. Naše združenje je tako v kratkem obdobju delovanja že pri številki 32, in verjamem, da nas bo vsak dan več. Moram pohvaliti tudi plesno skupino iz PK Moreno, ki se je v gali uvrstila na deseto mesto. Tako da oba kluba odhajata tudi na svetovno prvenstvo, ki bo od 25. 11 do 29. 11. 2023 v Liberecu na Češkem. Seveda bom tam tudi jaz kot uradni plesni sodnik.

Remix iz Ptuja

Šele zdaj ugotavljam, odkar smo ustanovili UPZS, koliko je dobrih, kaj dobrih, odličnih plesnih skupin in klubov, ki niso bili do zdaj nikjer, še najmanj pa v Plesni zvezi Slovenije (PZS), kot mi pripovedujejo. Slab glas seže v deveto vas. Veliko jih je imelo zelo slabe izkušnje z vodilnimi v PZS že ob poskusu včlanitve oziroma ob prvem stiku z njimi. Zato so ostali sami in nadaljevali plesno pot po svoje.

V Liberec potuje poleg PK Remixa (17 plesalk) še PK Moreno (9), Plesni studio Petra iz Kopra (22), PK KR Dancing iz Slovenj Gradca (2) s svojima odličnima plesalkama, ki sta v Varaždinu osvojili 1. mesta v solo in v paru v prvem delu tekmovanja. Največ plesalcev pa bo na svetovno prvenstvo odpeljala (47) Mateja Terčon Knap iz kluba Be Funky Komen. Torej okoli 100 slovenskih plesalcev, kar je največ do zdaj na svetovnih prvenstvih WADF. Prava in kar velika reprezentanca Slovenije.

Po toliko letih uspehov in nagrad se večkrat vprašam, kdaj sem nazadnje padel? Res je, velikokrat sem padel, največkrat zaradi drugih, ki so mi po folklorno in slovensko itak metali polena pod noge, kjerkoli so lahko. Ampak se jim nisem dal, vedno sem se pobral še močnejši. Med drugimi so mi veliko let nagajali tudi bebci na PZS in me hoteli uničiti, pljuvali po meni in grozili tudi z izključitvijo mojega kluba Lukec Krško iz PZS. Tako kot vedno se nisem dal in sem leta 2015 ustanovil še dva samostojna kluba Lukec, in sicer v Brežicah in Sevnici. Tako se naših programov v treh klubih letno udeleži okrog 700 otrok, mladostnikov in odraslih. Še vedno iz dneva v dan v vsakem pogledu rastemo in rastemo …

Dušan Vodlan na prvem državnem prvenstvu Umetniškega plesnega združenja Slovenija

Zame je PZS en slab spomin od prvega dne, ko sem prišel mednje. Pravijo, da enkrat vse pride na svoje mesto. Veseli me, da mi jih zadnja leta ni treba poslušati in gledati. Njim ni pomoči. Ostali so tam nekje in vladajo še naprej, dokler bodo še lahko. Lepo je biti bebec, zelo slovensko. Jaz sem se jih pravi čas znebil, in od tega je kar dobrih deset let. K sreči sem si dejal, da mi res ni treba biti del take združbe. Šel sem v nove kroge, v nove izzive, in zdaj sem tam, kjer moram biti in se še učiti. Da sem takrat naredil prav, pričajo vsi moji dosežki po tem, ko sem jih snel z grbe in šel svojo pot, pot srca in zmag ter uspehov. Sicer občasno kaj preberem o njihovem delovanju prek pošte, ki pride v klub. Slišim, da se še vedno med sabo ne marajo kaj preveč in si tudi nagajajo.

Kam 25. in 26. novembra? K Azri ali Robiju? Težka odločitev za plesalce. V minusu bodo verjetno tako plesalci kot organizatorja.

V Varaždinu so me spraševali nekateri, kaj je to za ena afera z dvema festivaloma v enem vikendu (Libero DanceFest v organizaciji Azre Pucko in DanceFest Novo mesto v organizaciji Robija Grmeka se bosta odvila istočasno, 25. in 26. novembra, op. u.). Odgovoril sem, da me že deset let ni med njimi in da ne vem, kaj se dogaja. No, ko sem prišel domov, sem prebral pošto Azre Pucko in njeno obrazložitev. O tem mogoče kaj več v prihodnje.
Pa lep pozdrav vsem bralcem in plesalcem, trenerjem, koreografom in vam starši, ki ste edini pravi sponzorji te lepe športne in umetniške dejavnosti ne glede na to, v kateri zvezi, združenju uresničujete svoje plesne sanje. Želim vam veliko zmag in drugih uspehov. (razmišljanja Dušana Vodlana, predsednika Umetniškega plesnega združenja Slovenije, o nekaterih prvenstvih, ki so se odvila, o festivalih, ki se še bodo, in seveda tudi kakšna pikra na člane Plesne zveze Slovenije)