Dunking Devils. Na trampolinu pod Solkanskim mostom nore akrobatske vragolije

Svetovno znani akrobati Dunking Devils se v sklopu svoje adrenalinske serije DD Squad vračajo z novim, dih jemajočim podvigom na eni od najlepših lokacij v Sloveniji! Solkanski most, ki s svojim najdaljšim kamnitim lokom velja za enega najznamenitejših kamnitih železniških mostov na svetu, je gotovo ena najbolj prekrasnih lokacij na reki Soči. Nad tehnološkim spomenikom so navdušeni tudi člani skupine Dunking Devils, ki so se v Solkan odpravili že tretjič. Po adrenalinskem zabijanju na drvečem vlaku, s katerim so počastili 110-letnico bohinjske proge, in snemanju reklame za Mastercard so svetovno znani akrobati pod Solkanskim mostom obesili olimpijski trampolin. Tudi tokrat so jim podporo izkazale Slovenske železnice, s katerimi so leteči vragi v preteklosti uspešno izvedli že vrsto odmevnih projektov.

Zamisel o visečem trampolinu se je Dunking Devilsom porodila že pred štirimi leti, čeprav so originalno nameravali podvig izvesti na manjšem mostu. Izvedba pod Solkanskim mostom je namreč predstavljala kar precejšen tehnični izziv, ki pa so ga fantje s skrbnim načrtovanjem in trdim delom uspešno premagali. 250 kg težek trampolin so na 30 metrskih jeklenicah obesili 30 m pod kamnitim lokom, tako da je lebdel 10 metrov nad smaragdno gladino reke Soče. Prizorišče so postavljali kar 12 ur, pri delu pa je sodelovalo 8 članov ekipe. Ker je postavitev na visoki višini predstavljala precejšen tehnični zalogaj, so fantje velik razmislek posvetili varnosti. Varnost je članom Dunking Devilsov vedno na prvem mestu, zato jih je tekom celotnega snemanja spremljal tudi reševalec iz divjih voda, ki bi lahko v trenutku priskočil na pomoč.

Čeprav Dunking Devils svoje podvige običajno izvajajo samostojno, so tokrat k sodelovanju povabili akrobate iz treh držav. V Solkanu so se jim pridružili Face Team z Madžarske, GRT Team iz Avstrije in znan nizozemski YouTuber Jesse Heffels. Jesse, ki ima na priljubljeni video platformi že skoraj 400.000 naročnikov, je leteče vrage prvič opazil že dobre pol leta nazaj in takrat izrazil željo po skupnem sodelovanju. Viseči trampolin nad Sočo se je izkazal za popolno priložnost, saj je navdušil prav vse sodelujoče akrobate. S skupnimi močmi so nad smaragdno gladino Soče ustvarili pravi trampolinski spektakel, s katerim bodo lepoto tega koščka Slovenije ponovno ponesli v svet.

Maks Veselko, član akrobatske skupine Dunking Devils in DD Squad je ob tem povedal:
“Tokraten podvig je bil eden večjih tehničnih izzivov, ki smo se jih lotili. Postavitev je terjala res veliko razmisleka, spretnosti in dela, ampak je bil ves trud poplačan. Ko sem prvič zagledal viseč trampolin z brega, kar nisem mogel verjeti svojim očem – izgledalo je kot Photoshop! Snemanje je bilo nekaj posebnega tudi v tem smislu, da so se nam prvič pridružili akrobati iz tujine. Super je bilo spoznati ljudi, ki jim že nekaj časa sledimo na družbenih omrežjih in jim omogočiti, da preizkusijo viseč trampolin. Nenazadnje gre za prvo takšno postavitev na svetu, tako da je bilo za vse res nepozabno doživetje, ki pa ne bi bilo mogoče brez podpore Slovenskih železnic, ki so nam priskrbele tudi dovoljenje. S Slovenskimi železnicami imamo za seboj že kar nekaj uspešnih projektov in veseli smo, da so se nas odločili podpreti tudi tokrat.”

“Slovenijo sem enkrat obiskal že kot otrok, ampak se ne spomnim kaj veliko, tako da je bil to zame kot prvi obisk. Država je preprosto čudovita – zagotovo ena najlepših v Evropi! Lokacija snemanja je bila resnično neverjetna in res sem vesel, da so me DD Squad povabili k sodelovanju. Prvič sem jih opazil dobra pol leta nazaj, ko so objavili posnetek z največjim trampolinom na svetu in takrat sem jih tudi kontaktiral, da bi se povezali. Tokraten podvig je bil neverjeten, še nikoli nisem sodeloval pri takšnem projektu. Vse je bilo na izjemno profesionalnem nivoju – snemalci, organizacija in tudi reševalna ekipa … Fantje resnično pomislijo na vse. Moram priznati, da me je bilo na začetku res strah in je trajalo, preden sem si upal izvesti kakšen zahtevnejši trik. Na koncu sem le zbral pogum in izvedel tudi trojno salto, česar verjetno ne bi naredil, če me fantje ne bi neprestano spodbujali. Izkušnja je bila vrhunska, res sem vesel, da sem imel priložnosti biti njen del in upam, da kmalu zopet sodelujemo!” je svojo izkušnjo opisal Jesse Heffels, nizozemski akrobat in YouTuber.

“Viseči trampolin je bil moj drugi podvig na Solkanskem mostu in vesel sem, da smo se odločili za to lokacijo. Na začetku smo razmišljali o postavitvi trampolina pod Savskim mostom, kjer smo opravili že kar nekaj snemanj, a smo se na koncu odločili, da podvig izpeljemo na lepši lokaciji. Solkanski most je gotovo ena najbolj čudovitih lokacij v Sloveniji, ki me vedno znova impresionira. Čeprav je vsako snemanje za DD Squad nekaj posebnega, je bilo tokratno snemanje zaradi sodelovanja tujih akrobatov še za odtenek bolj posebno. Vsi so izurjeni v skakanju v vodo, zato je bilo užitek gledati njihove trike, ki so nam dali še dodaten zagon. Na snemanju je ves čas bila prisotna res nora energija, zato upam, da nas v prihodnosti čaka še veliko podobnih sodelovanj,” je strnil svoje vtise Jan Žnidaršič, član akrobatske skupine Dunking Devils in DD Squad.

Oglejte si še en neverjetni podvig akrobatov Dunking Devils.

Solkanski most je bil zgrajen leta 1905 kot del železniške povezave med Trstom in Dunajem. Tekom prve svetovne vojne so ga strategi avstroogrske vojske le 11 let kasneje minirali z 930 kilogramov eksploziva, ki je most v celoti uničil. Po zasilnih provizorijih, ki so omogočili prehod čez Sočo, so most v celoti leta 1927 obnovili Italijani. Tekom druge svetovne vojne je bil Solkanski most zastražen ter tako vzdržal 6 napadov zavezniških zračnih sil. Na svetovni zemljevid se je vpisal s svojim 85-metrskim kamnitim lokom, ki je še danes najdaljši kamniti lok na svetu. Solkanski most predstavlja vrhunec znanja v mostovni gradnji in gradbenem inženirstvu na začetku 20. stoletja, od leta 1985 pa je vpisan na seznam tehnoloških spomenikov. (so v sporočilu za javnost zapisali Dunking Devils)