Dunking Devils. Akro joga na 360-metrskem trboveljskem dimniku

Svetovno znani akrobati Dunking Devils v skladu s svojim motom “Obstaja ena prava smer − navzgor” vedno znova premikajo meje mogočega in iščejo načine, da svoje podvige ponesejo še stopničko višje. Tokrat so v sklopu projekta Vertigo bird 2020 svoje akrobacije v 360 tehnologiji ponesli visoko nad oblake na najvišjo zgradbo v Evropi trboveljski dimnik. V okviru projekta RUK v sodelovanju z raziskovalnim laboratorijem DDTlab, Energetsko družbo Trbovlje in pin plesalcem Iztokom Kovačem so s pomočjo 360° tehnologije posneli edinstven video vzpona na najvišji dimnik v Evropi. Vertigo bird 2020, s katerim se je laboratorij DDTlab predstavil na največjem mednarodnem festivalu intermedijske umetnosti na svetu Ars Elektronika.


Zasavje velja za eno manj zanimivih in za turiste privlačnih regij v Sloveniji. Večina ob omembi Zasavja verjetno pomisli na težko industrijo, ki je v regiji zagotovo pustila svoj pečat, a jo obenem tudi obogatila za znamenitost, ki ji ni para nikjer v Evropi. Govora je seveda o trboveljskem dimniku, ki je s svojimi 360 metri najvišja zgradba v Evropi! Na svetovni ravni ga po višini prekaša le šest dimnikov, kar še dodatno potrjuje dejstvo, da gre za edinstven arhitekturni dosežek. Dimnik so začeli graditi leta 1974 in dokončali dve leti pozneje, svoje poslanstvo pa je opravljal vse do konca leta 2004, ko je prenehala z obratovanjem premogovna termoelektrarna. Danes je trboveljski dimnik v rokah Energetske družbe Trbovlje, oziroma največjega proizvajalca električne energije v Sloveniji Holdinga slovenskih elektrarn, ki je tudi omogočil vzpon na najvišjo zgradbo v Sloveniji.

“Vedno podpiramo projekte lokalne skupnosti in organizacij, kar je tudi poglaviten razlog, da smo se pridružili projektu Vertigo bird 2020. Že ob prvi predstavitvi se nam je projekt zdel zelo zanimiv predvsem zaradi načina predstavitve drugačnosti lokalne posebnosti v nekoč bogati energetski dolini,” pravi Ervin Renko, direktor podjetja HSE Energetska družba Trbovlje.

Čeprav ob pogledu na akrobatske vragolije skupine Dunking Devils marsikomu zastane dih, je bila varnost tudi tokrat na prvem mestu. Na vrh dimnika so fantje tako prinesli skoraj 100 kilogramov opreme, ki je zajemala varovalno, plezalno in snemalno opremo. Na vrhu dimnika sta bila glavna akrobata vseskozi dvojno varovana, za dodatno varnost pa sta skrbela člana Gorske reševalne službe Jezersko. Leteči vragi so se v višave odpravili že sredi noči, po treh urah napornega vzpenjanja pa je bil njihov trud poplačan z nepozabnim sončnim vzhodom. Čeprav se je na vrh dimnika v dveh dneh povzpelo vseh 17 članov ekipe, je glavna vloga v video posnetku pripadla Janu Žnidaršiču in Matevžu Pogačarju. Neustrašna akrobata sta po robu dimnika izvajala stoje in prevale, Jan pa je na vrtoglavih 360 metrih zaplapolal tudi kot človeška zastava.

“Že dolgo imam v mislih idejo, da bi veličino našega 360-metrskega dimnika dokumentirali v 360° tehnologiji. Ko se je ponudila priložnost za sodelovanje na festivalu Ars Elektronika, se nam je to zdel pravi trenutek za izvedbo tega projekta,” pravi Maša Jazbec. “Inspiracija za projekt Vertigo bird 2020 je bil performans Iztoka Kovača, ki je na vrhu dimnika leta 1996 odplesal ples Sokol. Njegov performans je bil del filma Vertigo bird, od koder smo si z Iztokovim dovoljenjem sposodili tudi ime za naš projekt,” je dodala Maša. Ime vsekakor popolno opisuje ta edinstven projekt, s katerim bodo lahko gledalci poleteli na vrtoglavih 360 metrov. S pomočjo 360° predvajanja bodo namreč v nepozabnem razgledu z vrha trboveljskega dimnika lahko uživali prav vsi.

“Vzpon na vrh dimnika je zelo zahteven in tudi sam sem ga kar malce podcenjeval. Zaradi zahtevnosti plezanja niti ne gledaš toliko pod seboj ali razmišljaš o višini. Tudi na vrhu zaradi meglic najprej nimaš občutka, kako visoko se dejansko nahajaš, saj ne vidiš tal. Šele, ko se meglice razkadijo se zavedaš, da si na vrtoglavi višini. Na samem robu dimnika je kar strašno in priznam, da me je bilo malo strah. Telo se na takšni višini zelo zanimivo obnaša, tako da so tudi preprosti gibi precej zahtevni. Mišice so neprestano napete in potrebno je veliko koncentracije, da umiriš dihanje. Moj največji podvig je bil zagotovo human flag (človeška zastava), pri katerem sem se s celim telesom nagnil izven dimnika. Čeprav sem bil privezan, je bila to ena izmed bolj strašnih stvari, ki sem jih kadarkoli naredil, zato sem zelo ponosen, da sem premagal svoj strah. Ponosen sem tudi na prevale, ki sva jih izvajala z Matevžem. Na posnetku je verjetno videti preprosto, ampak na takšni višini je vse prej kot to. Zaradi ukrivljenosti roba je potrebna velika mera previdnosti zanimivo je, kako lahko okolje spremeni zahtevnost trika,” je ta neverjetni podvig opisal Jan Žnidaršič, akrobat in član Dunking Devils

V videu si lahko ogledate še en neverjeten podvig neustrašnih akrobatov Dunking Devils.

“Vzpon je bila kar težka preizkušnja, saj smo s seboj nosili ogromno količino raznorazne opreme. Med prvim vzponom na vrh dimnika sem le stežka verjel, da se resnično vzpenjam na trboveljski dimnik. Izkušnja je bila bolj nora, kot sem si kadarkoli upal sanjati! Seveda je bilo med podvigom prisotnega tudi nekaj strahu – čeprav smo bili vsi varovani, me je najbolj skrbelo, da bi kdo med sprehajanjem padel z roba. Kljub vsem varnostnim ukrepom v takšnem okolju ostaja veliko neznank. Razgledi z vrha so čudoviti in nenadomestljivi nahajaš se nad oblaki, pod tabo pa te z vseh smeri obkrožajo hribi. Same višine in odrezanosti od sveta spodaj še človek hitro navadi, je pa kljub temu prisotno nekakšno olajšanje, ko se spet dotakneš tal. Na vrhu je vsekakor lepo, a v objemu varne Zemlje je najlepše,” je o izkušnji povedal Maks Veselko, akrobat in član Dunking Devils. (so v sporočilu za javnost zapisali Dunking Devils)