Draga Sanja, hvala in vse dobro!

Sanja Nešković Peršin (foto: Marija K. Orašanin)

Naša dolgoletna sodelavka, znana balerina in koreografinja Sanja Nešković Peršin, se je marca po 33 letih ustvarjanja v naši hiši upokojila.

Po končanem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani je nadaljevala študij baleta na priznani baletni šoli Rosella Hightower v Cannesu v Franciji. Kot dobitnica mednarodnih štipendij se je izpopolnjevala na različnih plesnih in baletnih delavnicah na Dunaju in v New Yorku. Leta 1993 je postala solistka v SNG Opera in balet Ljubljana. Njene vidnejše vloge so: Ana (Ana Karenina), Myrtha (Giselle), Titanija (Sen kresne noči), Muza (Gershwin), Dekle (Čudežni mandarin). Bila je Dobra vila (Hrestač – Božična zgodba), Dobra vila (Pepelka), Mercedes (Don Kihot), Gamzati (Bajadera).
Plesala in igrala je tudi v številnih gledaliških in plesnih predstavah pomembnih sodobnih domačih in tujih režiserjev in koreografov.

(foto: Darja Štravs Tisu)

S svojimi samostojnimi avtorskimi projekti je gostovala na domačih in tujih festivalih. Leta 2019 je prejela Župančičevo nagrado mesta Ljubljane za umetniško ustvarjanje v zadnjem dveletnem obdobju.

(foto: Darja Štravs Tisu)


V letih 2014–2019 je bila umetniška vodja našega baleta. Na področju sodobnih scenskih umetnosti deluje kot koreografinja, performerka in oblikovalka giba. Plesala in igrala je tudi v številnih gledaliških in plesnih predstavah pomembnih sodobnih domačih in tujih režiserjev in koreografov. S svojimi samostojnimi avtorskimi projekti je gostovala na domačih in tujih festivalih. Leta 2019 je prejela Župančičevo nagrado mesta Ljubljane za umetniško ustvarjanje v zadnjem dveletnem obdobju.
Sanji se za izjemno delo in doprinos k baletni umetnosti iskreno zahvaljujemo. Na novi poti ji želimo veliko uspehov, prepričani pa smo, da se naše poti še niso povsem razšle. (so sporočili iz SNG Opera in balet Ljubljana in se poslovili od balerine in nekdanje vodje baleta Sanje Nešković Peršin. Srečno, Sanja!)