Danilo Rošker. Čas izolacije daje možnost, da spremenimo pogled na svet, ki nas obdaja.

Danilo Rošker (četrti z leve) s plesalci in Edwardom Clugom, umetniškim vodjo mariborskega baleta po 120. uprizoritvi uspešnice Radio and Juliet

Svet gledališča je bil že od svojih začetkov prostor kolektivnega rituala, ki ne obstaja brez udeležbe drugega in družbe nasploh. Kljub večplastni odprtosti gledališča, ki se kaže predvsem v dialogu različnih kultur, slogov, estetik in avtorskih poetik, pa je gledališče navsezadnje umetnost, ki jo vsak od nas doživlja izrazito individualno in lahko do nje goji prav poseben odnos.

Stabat Mater (foto. Tiberiu Marta)


Čas, ki smo ga preživeli izolirano drug od drugega, nas je naučil, da tudi ekstremne situacije ne morejo trajati v nedogled, da pravzaprav nikoli nismo zares sami in da nas pravzaprav nič ne more (trajno) ločiti. Prav to se nenazadnje kaže v sili nevidnega dotika, v prisotnosti in energiji, ki se vedno znova spletajo med nastopajočimi umetniki in gledalci.

Danilo Rošker

Čas izolacije in odsotnosti drug od drugega nam je ponudil priložnost, da na novo premislimo, kaj je tisto, kar je resnično pomembno, kar nas navdihuje, nam bogati življenje in nam nenazadnje daje možnost, da spremenimo pogled na svet, ki nas obdaja.

Labodje jezero (foto: Tiberiu Marta)


Prepričani smo, da boste v napovedi sezone, ki jo bomo z vami delili med poletjem, našli pravo izbiro, ki vas bo še posebej nagovorila. Veselimo se ponovnega druženja z vami v sezoni 2020/2021! (razmišlja na družbenem omrežju Facebook Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, in vabi k vpisu abonmajev in spremljanju prihajajoče sezone. V baletnem programu bodo na sporedu predstave Carmina Burana, Stabat Mater, Tedni belega baleta z Labodjim jezerom, Giselle in Don Kihotom, v decembrskih dneh tradicionalno Hrestač in koprodukcija s Cankarjevim domom Nanine pesmi.)