Claudia Sovre. Ponosna, da sem bila del baletnega tekmovanja Balance!

Claudia Sovre (foto: Nina Cuznar)

V januarju 2017 me je kontaktirala Ivana Hadžihasanović iz Sarajeva (kako preprosto je postalo življenje, odkar imamo facebook (smeh)) in me prosila, naj ji pomagam po Sloveniji razširiti informacijo o baletnem tekmovanju Balance, ki naj bi se zgodilo v marcu 2017. Hkrati me je prosila, če bi se tekmovanja udeležila kot članica žirije. Seveda sem zavriskala od veselja (saj se mi je to zgodilo prvič) in povabilo sprejela, pa tudi vest o tekmovanju sem razširila po vseh državnih in zasebnih baletnih šolah, ki jih poznam. Žal se letos tekmovanja ni uspel udeležiti nihče (v državnih šolah je takšne zadeve treba prej predvideti v letnem načrtu), čeprav jih je kar nekaj pokazalo iskreno zanimanje, mislim pa, da se bodo prihodnje leto v Sarajevu pokazali tudi naši mladi baletni potenciali.

Tekmovanje je zdaj za mano. Iz Sarajeva sem prišla utrujena, ampak polna prelepih vtisov in čudovite sarajevske energije. Tekmovanje je trajalo dva dni in bilo dobro pripravljeno. Ocenjevale so se skupine in posamezniki. Po obeh dneh tekmovanja, ki je potekalo v dopoldanskem času, sem popoldan vodila baletne ”workshope” za tri različne starostne skupine. Udeležba je bila velika, otroci so bili zagreti za delo, kar vpijali so moje besede in korekcije – kakšen užitek za pedagoga. Naredili smo tudi dve kratki koreografiji, ki smo ju pokazali na zaključnem slavnostnem koncertu. ‘Workshope’ iz sodobnega plesa je vodila naša odlična Mojca Majcen, poznana oseba iz slovenske plesne scene, ki je bila hkrati tudi članica žirije.
… žirantke …
Projekt Balance so že drugo leto uspešno izpeljale tri sarajevske dame, ki so pred dobrim letom ustanovile svoje društvo Tanzelarija – društvo za afirmacijo sodobnega plesa, člani katerega so tudi številni baletni plesalci: Ivana Hadžihasanović (predsednica), Nataša Hajdarević (koordinatorica) in Svea Tahalia Catić (odnosi z javnostjo). Vse tri so končale baletno šolo, kjer zdaj poučujejo, Nataša je hkrati zaposlena na ministrstvu za kulturo, vse tri pa se lahko pohvalijo tudi z magistrsko titulo. Zelo so aktivne. Že v prvem letu delovanja društva so organizirale prvo baletno tekmovanje Balance v Sarajevu, ki je bilo namenjeno samo otrokom iz Bosne in za katerega jim je pri organizaciji pomagalo ministrstvo za kulturo in šport.
Uspešna izvedba prvega tekmovanja je prepričala državni vrh o pomenu tega tekmovanja za njihovo državo in zgodilo se je drugo državno ter razširjeno regijsko tekmovanje Balance, za izvedbo katerega so jim poleg ponovne pomoči ministrstva za kulturo in šport (minister Mirvad Kurić), priskočili na pomoč tudi iz kabineta premiera vlade kantona Sarajeva in predsednica skupščine, g. Ana Babič. Menim, da je izrednega pomena, da država podpira baletno umetnost in pripomore k njeni širitvi ter napredku, saj naj bi bila kultura zrcalo nekega naroda.
Claudia Sovre v Sarajevu
Upam, da se bo sodelovanje s Tanzelarijo nadaljevalo, saj smo po mojih občutkih profesionalno in osebno odlično sodelovali, pa tudi Sarajevo je s svojo energijo našlo posebno mesto v mojem srcu. (je za naš portal razmišljala asistentka koreografa ljubljanskega baleta Claudia Sovre kot članica žirije baletnega tekmovanja Balance)

View Gallery 5 Photos