Center sodobnih plesnih umetnosti komaj odprt in že ukinjen

Januarja odprt Center sodobnih plesnih umetnosti na Zaloški 65 v Ljubljani bo vlada ukinila.

"Januarja smo slavnostno odpirali novoustanovljeni Center sodobnih plesnih umetnosti. Bili smo veseli, da je država končno razumela potrebe plesalcev na področju umetniškega plesa. Navsezadnje tudi pri nas obstaja že kakšnih 100 let. Vsak plesalec je primoran skrbeti za svoj vsakdanji kruh, pri tem pa ni ples edino njegovo delo. Ples je način življenja, je vsakdanjik v skrbi za lastno telo – instrument plesa. Ob tem pa mora plesalec početi še vse drugo, kar ni njegova stroka. Da sploh lahko pleše, mora biti sam sebi koreograf, lučkar, scenc, mecen, financer, računovodja, administrator, organizator, stalno mora vlagati v lastno izobraževanje … Ko se mukoma dokoplješ do kakšnih financ in si zato omisliš zahtevnejši projekt, ugotoviš, da je cvenka premalo, da bi poplačal vse sodelavce, ne ostane ti niti za kruh, kvečjemu komu ostaneš še kaj dolžan.

Marja Janež na odprtju Centra.
Center sodobnih plesnih umetnosti je nujno potrebna inštitucija – nacionalni projekt, ki naj združi izkušnje, znanje, sodelovanje – inštitucija, preko katere bi lahko plesalci časovno prihranili in združevali svoja organizacijska prizadevanja, da bi vsakemu zato ostalo več manevrskega prostora za ustvarjanje. Že dolgo potrebujemo take pogoje, da bi si lahko znotraj stroke razdelili delo za pedagoge, koreografe, profesionalne plesalce in bili tako še bolj uspešni. Zdaj pa kar naprej vsi počnemo vse – ker je to edini način preživetja.
V.d. direktorja Centra za sodobne plesne umetnosti Igor Teršar, ki ga je že nadomestil …
Gre za angažiranje potenciala, ki ga v Sloveniji imamo. Potem pa takole izveš iz časopisa, da je CSPU na vrsti za ukinjanje – edino upanje, da se sodobni ples postavi na profesionalen nivo v celoti, ne le po segmentih. Država tako ukinja perspektivo mladim, tistim, ki imajo najmanj, ki so pripravljeni delati tudi pod ceno, ki se še niso uspeli organizirati, ki so prišli na vrsto zadnji.
… v.d. Matjaž Farič.
Kaj s plesalci? Naj bodo vsi brezposelni, bomo najboljše še naprej izvažali, da bodo služili v drugih državah za lastno preživetje in davke plačevali tam, izgubljali nacionalno identiteto, bomo opustili kar celo umetniško področje? Ples je stremljenje k popolnosti, ko to popolnost dosežeš na odru, je vse videti tako logično, enostavno, samoumevno – kako to narediš, pa je očitno zgolj in samo stvar plesalca samega.
Vilma Rupnik je ogorčena nad namero vlade, da ukine komaj nastali Center.
Zaenkrat je na srečo takih kar nekaj – koliko časa bodo vztrajali, pa je vprašanje. Je njihov izhod socialna pomoč namesto ustrezni delovni pogoji za nadaljnji razvoj stroke, mednarodnih sodelovanj, promocije države v Evropi ?" (razmišlja za naš portal ob predlogu za ukinitev komaj odprtega Centra sodobnih plesnih umetnosti Vilma Rupnik, ena od začetnic sodobnega plesa pri nas)

View Gallery 5 Photos