Celjska zvezda Gordana Stefanovič Erjavec napoveduje plesni vikend v Plesnem forumu Celje

Gordana Stefanovič Erjavec je prejemnica nagrade Celjska zvezda za življenjsko delo.

Prihodnji vikend vabljeni v Plesni forum Celje, kjer bosta na ogled dve predstavi, in sicer Inanna ter Odmerjanje užitka 2. Inanna je avtorski vizualni plesno-gledališki performans o moči in hkrati krhkosti ženske narave. Je starodavna mezopotamska boginja zemlje in neba, je boginja ljubezni, plodnosti in prepira. Povezujejo jo tudi z lepoto, pravičnostjo in politično močjo. Hkrati simbolizira žensko naravo in moč ter biva v vsaki od nas. Performans je poklon njeni naravi ter spodbuja sprejemanje in ljubezen do same sebe kot pogoj sprejemanja drugih.
Kdo je Inanna danes? Ali smo ženske res popolne, ko posedujemo ultimativno moč? Odgovore na vprašanja avtorica išče skozi gib, zvok in projekcijo ter skozi svoje telo obuja štiri ženske like, Kleopatro, Marijo Magdaleno, Barbaro Celjsko in Ivano Orleansko, ki so s svojo drznostjo, pogumom in močjo zaznamovale zgodovino. Hkrati je performans tudi kritika sodobnemu času, času resničnostnih šovov, kjer naj bi pred očmi javnosti našli pravo ljubezen. Omenjene ženske, preslikane v sodobni čas, se srečajo na poti k istemu cilju – najti pravo ljubezen. Avtorica in izvajalka je Gea Erjavec.

Gea Erjavec je avtorica in izvajalka performansa Inanna. (Foto: PFC)

Plesna predstava Odmerjanje užitka 2 avtorjev Urše Rupnik, Igorja Sviderskega in Mojce Majcen nastaja kot nadaljevanje plesne predstave Odmerjanje užitka. V novi različici avtorji raziskujejo možnosti kanaliziranja frustracij hektičnega življenja 21. stoletja prek ritmične plesnosti, lepljenja, kolažiranja in preigravanja različnih vsebinskih in kompozicijskih situacij. Ponavljanje akcij v različnih kontekstih in trenutkih razpira vpogled v možnosti razumevanja užitkov, ki mestoma prerastejo v obsesijo, frustracijo in brišejo mejo med agonijo in zadovoljitvijo. Si še upamo odmerjati užitek?

Odmerjanje užitka 2 (foto: Anka Rener Kremžar)

Predstavi si lahko ogledate v soboto, 11. 2., (Inanna) in v nedeljo, 12. 2., (Odmerjanje užitka 2) ob 19.30 v Plesnem forumu Celje, Trubarjeva 1a, Celje. Cena vstopnice: 10 evrov na predstavo; 15 evrov za dve predstavi. (sporoča Gordana Stefanovič Erjavec, šefica Plesnega foruma Celje, ki letos praznuje že 47 let. Goga je tudi prejemnica nagrade Celjska zvezda za življenjsko delo, ki jo bo prejela v ponedeljek, 6. 2., v Narodnem domu Celje. Iskrene čestitke, draga Goga.)