Brežice gostile rekordno število plesalcev! Kar 2000 iz 83 plesnih šol!

Plesalci zelo radi tekmujejo na festivalu Master Dance Festival – Lukec Open. (Foto: Girafon)

Od petka, 10., do nedelje, 12. februarja 2023, je Plesni klub Lukec Brežice v soorganizaciji z Zavodom Lukec izvedel že 9. Master Dance Festival – Lukec Open. Na festivalu se je tokrat predstavilo rekordno število nastopajočih, in sicer kar 2000 plesalcev iz 83 različnih plesnih klubov in šol iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije, Avstrije, Italije, Bolgarije in Latvije. Na tridnevnem plesnem spektaklu smo si lahko ogledali kar 450 koreografij. Festivala se je udeležilo tudi rekordno število domačih plesalcev, in sicer kar 180 plesalcev iz Plesnega kluba Lukec Krško, Brežice in Sevnica.

Festival se je začel v petek, ko se je na odru Mladinskega centra Brežice odvil prvi Pole Dance Challenge, kjer se je v hitro rastoči plesni disciplini ples ob drogu pomerilo kar 55 plesalk. Prvič smo tudi lahko uživali v plesni disciplini aerial flow, kjer so dekleta plesala na svili.

Eva Sovič Čelik

V soboto in nedeljo se je festivalsko dogajanje preselilo v Športno dvorano Brežice, kjer smo si ogledali nastope solistov, parov in triov, skupin, formacij in produkcij. V petek, soboto in nedeljo zvečer smo si lahko ogledali gala večer, v katerem smo si ogledali pet različnih gala tekmovanj. V petkovem večeru se je predstavilo deset najboljših točk v pole dance in aerial flow kategorij. Najboljša mesta so si priplesale: 1. mesto: Manca Štritof, Pole Dance Studo M Kranj, Slovenija 2. mesto: Pirate (Lina Kačičnik), Plesni center Zgibanka, Slovenija in 3. mesto: Nadja Arhar, Pole Dance Studo M Kranj, Slovenija.

Jedrt Birsa in Neja Kovačić

V soboto so najprej nastopili plesalci kategorije duo/trio, kjer so najboljša mesta osvojili: 1. mesto: Genesis (Ananda Đuranović in Devin Juraj, Plesni studio Transform, Hrvaška); 2. mesto: Wild Roses (Maša Bozovičar in Gaja Đurov Štraus), Galerija plesa Maribor, Slovenija in 3. mesto: Otto (Jedrt Birsa in Neja Kovačić), Harlekin – društvo za umetnost plesa, Slovenija. Za njimi so se predstavile še najboljše otroške koreografije in rezultati so bili sledeči: 1. mesto: Samsara (Eva Medvar), Galerija plesa Maribor, Slovenija; 2. mesto: Bella Ciao (Marina Mitrović), Acro Dance Club Superstar, Srbija in 3. mesto: Like A Fairytale, Dance School Demo, Latvija.

Mia Lovrenčak

V nedeljskem vročem vzdušju smo si ogledali še gala tekmovanji solistov ter skupin in formacij. Med solisti je bila končna razvrstitev sledeča: 1. mesto: Beauty in Violence (Nathalie Njuster), Pinokio klub za djecu, Hrvaška, 2. mesto: Esotro (Mia Lovrenčak), Harlekin – društvo za umetnost plesa, Slovenija in 3. mesto: Loca (Lana Brčić), Urbana Subkulturna Baza Poreč, Hrvaška.

Ekipa iz Transform skupine je bila zadovoljna

Med skupinami in formacijami je bila že po rednem delu festivala tudi tokrat izjemna konkurenca in tako smo si ob zaključku tridnevnega festivalskega dogajanja lahko ogledali 12 vrhunskih plesnih kreacij, ki so nam jih prikazale skupine iz Hrvaške, Srbije, Latvije in Slovenije. Sodniki so odločili naslednji vrstni red: 1. mesto: Kain, Plesni studio Transform, Hrvaška; 2. mesto: Force of Nature: Force, Slovenija; 3. mesto: Crno e Belo: Plesni studio Transform, Hrvaška in 4. mesto: Female Prespective: Plesni studio Transform, Hrvaška.

V sklopu festivala so bile vsem udeležencem na voljo brezplačne plesne delavnice, ki so jih vodili priznani strokovnjaki s področja hip-hopa, jazza in moderna. Za novo znanje plesalcev so poskrbeli Matevž Česen in Miha Poznič iz Slovenije, Bernardo Ramos Coca iz Avstrije, Istvan Pali iz Madžarske, Liene Benina iz Latvije ter Aleksandar Boškov iz Srbije.

Sebastijan Vodlan, organizator festivala Master Dance Festival – Lukec Open z nagrajenkami

Letos smo na festivalu najboljšim solistom, parom in zmagovalcem gala večera podelili kar 5000 evrov namenskih denarnih nagrad za nadaljnje usposabljanje in razvoj plesalcev.

Voditeljici Špela Švab in Sanja Cerjak

Za odlično vzdušje sta poskrbeli voditeljici festivala Špela Švab in Sanja Cerjak, sodniško ekipo pa so tokrat sestavljali Matevž Česen in Dušan Vodlan iz Slovenije, Bernardo Ramos Coca iz Avstrije, Istvan Pali iz Madžarske, Liene Benina iz Latvije, Aleksandar Boškov in Gordana Oreščanin iz Srbije, Davor Worda Čriković iz Hrvaške ter Merlin Stojanovska iz Severne Makedonije.

Sodniki in pedagogi: Matevž Česen in Dušan Vodlan iz Slovenije, Bernardo Ramos Coca iz Avstrije, Istvan Pali iz Madžarske, Liene Benina iz Latvije, Aleksandar Boškov in Gordana Oreščanin iz Srbije, Davor Worda Čriković iz Hrvaške ter Merlin Stojanovska iz Severne Makedonije.

Prireditev je bila organizirana na zelo visoki ravni za, za kar je gotovo poskrbela tudi podpora glavnega pokrovitelja prireditve Občine Brežice.

Se vidimo v Brežicah februarja 2024 (foto: Girafon)

Vzdušje v napolnjeni brežiški dvorani je bilo fantastično in festival je tudi letos požel ogromno pozitivnih odzivov. Dobrodošli v Brežicah znova februarja 2024. (sporoča Sebastijan Vodlan, ki vodi festival in je njegov direktor zadnja tri leta, saj je idejni oče in organizator festivala Master Dance Festival – Lukec Open Sebastijanov oče Dušan Vodlan)