Blanca Arrieta in njena Začasno poravnana telesa

Blanca Arrieta je avtorica predstave Začasno poravnana telesa (foto: Sunčan Stone)

Delimo si ritem. Imamo namen. Iščemo smisel. Ustvarjamo gibanje, ki govori o tem iskanju. Uporabljamo ponovitve. Spreminjamo se. Kaj je torej gesta? Zaradi izjemnih okoliščin med procesom ustvarjanja je predstava Začasno poravnana telesa nastajala na daljavo, s spletnimi sestanki in videokonferencami. Naša metodologija je vključevala razmišljanje o ter preučevanje izbranih umetniških materialov, običajne fizične naloge, povratne informacije in evalvacijo. Osnove so se razvijale naravno, pri čemer so nastajale posamezne gibalne partiture ter jasni obrisi identitete predstave. Naključje, svobodna volja in avtonomija, s ciljem odkrivanja resnično novih teritorijev. ( s tem razmišljanjem vas vabi na online premiero predstave Začasno naravnana telesa španska koreografinja Blanca Arrieta, ki se je rodila leta 1970 v Vitoriji. Predstavo si lahko premierno ogledate danes ob 20.00 na you tube kanalu Plesnega teatra Ljubljana. Za ogled je obvezna predhodna prijava na katerikoli naslednji povezavi: Facebook strani ali pišete na ptl@mail.ljudmila.org ali info@ptl-lj.si.

V predstavi plešeta tudi Patricija Crnkovič in … (foto: Sunčan Stone)

V predstavi plešejo Alja Branc, Patricija Crnkovič, Lara Matea Ivančič, Ema Križič, Luka Ostrež, Julija Pečnikar. Blanca se je usposabljala se je na londonski šoli za sodobni ples (London Contemporary Dance School / The Place). Leta 2000, potem ko je kot samostojna performerka sodelovala s številnimi koreografi in plesnimi organizacijami v Španiji, Angliji in na Irskem, je začela s samostojnim koreografskim izrazom – v začetku z intenzivnim osredotočanjem izključno na gibanje. V tem obdobju je ustvarila naslednja dela: Vertigo (2000), Zero (2001) in 3600 (2003). Svojo umetnost je dodatno izpopolnjevala z deli, kot so Memoria (2005), Efecto Mariposa (2006), Rest (v koprodukciji z El Mercat de les Flors iz Barcelone, 2007), En la ciudad de los ángeles (2008), Muda (2008), Chalada (2009) in Frágil (v koprodukciji z Agora de la Danse and Montréal Danse, Kanada, 2010). Posledica tega ustvarjalnega procesa je njen izrazito izoblikovan ustvarjalni značaj in osebnost.

… Luka Ostrež. (foto: Sunčan Stone)

V zadnjih letih združuje lastne kreacije – Argh! (2014), Sujetos (2015), Despacio (2016) Una serie de aproximaciones sucesivas (2018) in Puzzling (2018) – z različnimi sodelovanji z namenom nadaljnjega razvoja svoje umetnosti izven lastne produkcije. Med letoma 2016 in 2018 je bila članica koordinacijske skupine in umetniška asistentka programa Dantzan Bilaka pod vodstvom oddelka baskovske vlade za razvoj plesa. Leta 2018 je bila ena izmed rezidenčnih umetnikov programa Atalak 2.0 (Dantzaz Company), z vizualno umetnico Mabi Revuelta je sodelovala pri njenem projektu Acromatica in sodelovala v predstavi Any Table Any Room Jonathana Burrowsa in Mattea Fargiona v muzeju Artium v okviru festivala InTacto (Vitoria). Blanca Arrieta živi v Bilbau in ustvarja zelo različne projekte, ki so bili prikazani po celotni Španiji in Evropi, pa tudi v Kanadi in ZDA.)