Baletno društvo Postojna. Mala princesa. Če hočeš videti, moraš gledati s srcem!

Taja Mugerli kot Mala princesa (foto: V. Leban)


Ob 80-letnici izida knjige Antoinea de Saint-Exupérya Mali princ je Baletno društvo Postojna za svojo letno produkcijo pripravilo predstavo, ki išče svoj navdih v tej čudoviti knjigi, polni univerzalnih resnic. V soboto, 15. 4. 2023, sta se v Kulturnem domu Postojna odvili dve zaporedni predstavi z naslovom Mala princesa. Če hočeš videti, moraš gledati s srcem. Ponovitev pa je bila še v Kulturnem domu Cerknica v nedeljo, 23. 4. 2023.

Pozdrav nastopajočih (foto: T. Šubic)

Na dogodku je zaplesalo 13 skupin Baletnega društva Postojna iz enote Postojna in enote Cerknica, skupno 95 nadobudnih plesalcev. Od tega se je predstavilo 11 skupin klasičnega baleta in dve skupini sodobne plesne tehnike. V režiji baletne učiteljice Tine Leder je zaživela zgodba Malega princa, ki nas je postopoma pripeljala do glavne misli predstave: “Če hočeš videti, moraš gledati s srcem.” Koreografije sta pripravili Mira Marič in Tina Leder.

Vrtnice (foto: V. Leban)

Na odru se je ob kratkem uvodu plesalke Žive Kranjc, ki je imela tudi vlogo povezovalke, najprej predstavila Mala princesa (Taja Mugerli). Taja je s svojo nedolžno pojavo in nežnimi gibi ustvarila vzdušje skrbne in hkrati radovedne deklice, ki si kljub ljubezni do svojega planeta in prijateljice Vrtnice želi raziskovati še neodkrite kotičke vesolja. Sledil je solo Vrtnice, ki ji je svoj nagajivi karakter podarila Zala Štradjot. Vrtnica svoje žalosti ob slovesu Male princese ne zna pokazati drugače, kot da jo zbode s svojim trnom ter ji ponagaja, kakor le lahko.

Nagajive številke (foto: V. Leban)

Interpretacijo žalosti ob odhodu so prek ganljive Piazzollove glasbe zaplesala dekleta iz skupine za sodobni ples 2. Njihove živo rdeče rutke so ob koncu simbolično končale okoli strte Vrtnice kot odpadli cvetni listi. Baletna dogodivščina je nato Malo princeso vodila prek različnih planetov, kjer je vsak prikazal enega od izzivov sodobnega sveta.

Pristanek v puščavi (foto: T. Šubic)

Gledalca je že ob začetku predstave v vesoljsko atmosfero popeljala scenografija sedmih planetov, ki so bili oblikovani kot velike lanterne in so viseli nad odrom ter že na prvi pogled izstopali iz črnega zvezdnega ozadja. Planeti so se glede na potek zgodbe prižigali in ob koncu zasijali vsi naenkrat. Letošnje leto so scenografijo s skupnimi močmi pripravili Matevž Požar, Silvo Čuk, Anja Brelih in Tina Leder.

Planet domišljavk (foto: V. Leban)

Potovanje se je začelo na rdečem Kraljevem planetu z ukazovalnimi kraljicami, nato na roza Planetu domišljavk s pretirano urejenimi damami, ki jim je pomemben le njihov lasten videz. Kot tretji planet se je prižgala zelena lanterna, ki je predstavila Planet telefonov, poln bitij, ki se ne morejo ločiti od svojih zaslonov. Sledila sta oranžen Planet s pohlepnimi in nagajivimi številkami ter rumen Planet s svetilko, ki se vedno hitreje vrti, zato se ljudem na njem venomer mudi. Vmes so nas presenetile še ene najmlajših plesalk, ki so z malimi lučkami odplesale Igrive zvezdice. Kot zadnji planet je predstavljena Zemlja. Tu nas je začarala udarna točka Puščava, kjer so zablesteli plesalci skupine za sodobni ples 1. Z dolgimi tančicami in vživetim plesom so pričarali pravo puščavsko nevihto, ob koncu pa tudi poželi upravičeno navdušenje gledalcev.

Zlobna kača v interpretaciji Zoje Petrović (foto: V. Leban)

Izpod puščavskega peska smo nato zagledali veliko košaro, ki se je odprla na zvok piščali in iz katere je nato s prepričljivo prezenco priplesala Zlobna kača (Zoja Petrović). Malo princeso pa so zatem rešile pogumne vrtnice, najstarejše plesalke v klasičnih baletnih tutujih.

Mala princesa in Vrtnice (foto: T. Šubic)

Sledila je čustvena točka vrtnic in Male princese, ki se spomni na svojo ljubo prijateljico. Šele po igrivem plesu z lisico (Gaja Čelebič), ki ji na uho prišepne in tudi zapleše sklepno misel predstave, se Mala princesa ponovno sreča s svojo drago Vrtnico, in ob skupnem spoznanju, kako sta se pogrešali, od veselja zaplešeta. Med predstavo ne moremo mimo skrbno izdelanih kostumov, ki s svojimi živahnimi barvami kar sijejo na črnem ozadju in s tem zaokrožijo jasnost pripovedi. Kot vsako leto je zanje poskrbela Alenka Požar.

(foto: V. Leban)

“Če hočeš videti, moraš gledati s srcem,” je sporočilo predstave Baletnega društva Postojna, ki Malo princeso in Vrtnico, pa tudi nas gledalce opomni, kako pomemben je čas, ki ga namenimo drug drugemu. V končnem poklonu so vsi plesalci skupaj z velikim balonom v obliki srca na odru in francoskim šansonom v ozadju zaplesali to čudovito misel, ki je še kako aktualna tudi po 80 letih od njenega prvotnega zapisa. (se je razpisalo za naš portal Baletno društvo Postojna po predstavi Mala princesa)

Ekipa Baletnega društva Postojna (foto: V. Leban)