Baletni spektakel Edwarda Cluga Peer Gynt na Ljubljana Festivalu

(Foto: Tiberiu Marta)

Festival Ljubljana vsako leto v program poletnega festivala umesti dela slovenske produkcije in tudi letos bo temu tako. V prihodnjih dneh nas čaka vrsto izvrstnih prireditev, med katerimi bodo tudi baletniki SNG Maribor, ki se bodo predstavili z baletnim spektaklom Peer Gynt Edwarda Cluga.

(Foto: SNG Maribor)

“Zadnja dramska pesnitev norveškega dramatika Henrika Ibsena Peer Gynt, ki izhaja iz norveških ljudskih pravljičnih motivov, je bila prvič uprizorjena leta 1876 v Kristianii (današnji Oslo) v sodelovanju s takrat že uveljavljenim skladateljem Edvardom Griegom, ki je za uprizoritev napisal ustrezno glasbeno podlago. Nekatere izmed stavkov je Grieg pozneje oblikoval v dve suiti za orkester (V dvorani gorskega kralja in Jutro), ki danes veljata za eni od najbolj priljubljenih del klasične glasbe. Ob krstni izvedbi so kritiki delo označili za satiro norveškega egoizma, omejenosti in samozadostnosti, sebičnost naslovnega junaka pa lahko uzremo tudi v luči današnjega časa. Tudi zdaj se zdi, da je svet preplavljen z ‘vsevedneži’, ki razpihujejo sovraštvo, ksenofobijo, širijo laži, si prizadevajo čim bolje izkoristiti krizne dogodke, ki so jih sami ustvarili, in ugonobijo vsakega, ki jim prekriža pot.

Napovednik za Clugovo predstavo Peer Gynt s plesalci mariborskega Baleta

Koreograf Edward Clug je z raziskovanjem Ibsenove satirične zgodbe na eni strani in Griegove romantične podobe, ki jo je naslikal s svojo glasbo, na drugi ustvaril novo interpretacijo tega klasičnega dramskega dela in ga preoblikoval v balet. Zgodba se dogaja po Ibsenovem kronološkem zaporedju dogodkov, poleg stavkov, ki jih je Grieg napisal za uprizoritev drame, pa je Clug uporabil tudi druga Griegova koncertna, komorna in solistična dela, kot so Godalni kvartet v g-molu, op. 27, Koncert za klavir in orkester v a-molu, op. 16, in Iz Holbergovega časa, op. 40, da bi dosegel dinamičen in koherenten razvoj plesne pripovedi. Ibsenov in Griegov svet, združena v novo celoto, ustvarjata pokrajino, ki nudi novo gledališko doživetje.” (med drugim sporočajo iz Festivala Ljubljana in vabijo na ogled predstave, ki bo uprizorjena na Kongresnem trgu 12. julija. ob 21. uri. Plesali bodo: Peer Gynt: Miloš Isailović k. g., Solveig: Evgenija Koškina, Smrt: Gaj Žmavc, Ase, Peerova mati: Tanja Baronik, Jelen: Sytze Jan Luske, Ingrid, nevesta: Tijuana Križman Hudernik, Kovač Aslak: Sergiu Moga, Zelena: Tetiana Svetlična, Mads Moen, ženin: Lucio Mautone, Anitra, hči beduinskega poglavarja: Monja Obrul, Mala Helga: Ema Perič, Begriffenfeldt, zdravnik: Sergiu Moga, Štirje norci: Tetiana Svetlična, Mirjana Šrot, Davide Buffone, Marta Tiberiu, Tri Gorjanke: Klavdija Stanišić, Olesja Hartmann Marin, Hristina Stoycheva
Poglavar trolov: Vadim Kurgajev)