Avant-Garde predstavlja nov pogled na plesno umetnost s tem, da plesalce postavlja v ospredje žarometov!

Z lanske predstave (foto: David Janušič)

Na SiTi Teatrov oder prihaja že drugo leto zapored v Ljubljani plesna predstava Avant-Garde Slovenia z idejno mislijo, da se širšemu občinstvu približa delo profesionalnih plesalcev. Koncept predstave temelji na združevanju plesalcev iz različnih krajev Slovenije, katerih glavno vodilo je ljubezen do plesa, in s tem zanemarja meje plesnih šol ter tekmovalnega pritiska.

(foto: David Janušič)


Slovenija premore veliko kakovostnih plesalcev, ki so v zabavni industriji mnogokrat postavljeni v ozadje, medtem ko Avant-Garde predstavlja nov pogled na plesno umetnost s tem, da jih postavlja v ospredje žarometov. Želja po svobodnem izražanju vodi 11 mladih plesnih ustvarjalcev, ki bodo letos v dobri uri na odru združili 60 slovenskih profesionalnih in pol-profesionalnih plesalcev.

(foto: David Janušič)


Celotna odrska postavitev je izključno plesna, raznolikost predstavljenih plesnih stilov pa občinstvo popelje na čustven vrtiljak, ki združuje šov in sporočilnost. Velik oder SiTi Teatra dodaja celotni predstavi še večjo kakovost in s tem spreminja dojemanje plesa v javnosti ter v plesno industrijo vliva več spoštovanja.

Leja Messec je idejna vodja projekta. (Foto: Sara Kotnik)


Pobudo za enega največjih plesnih projektov je zasnovala plesalka in koreografinja Leja Messec, ki zadnji dve leti deluje v Londonu, v Slovenijo pa se vrača z željo po ustanovitvi platforme, kjer se plesalci in koreografi počutijo popolnoma svobodne: “Predstava Avant-Garde je moj odgovor na plesno rivalstvo, zaničevanje in podcenjevanje kakovosti. Je popolnoma odprt prostor za plesalce in koreografe, ki si želijo združevati in graditi slovensko plesno skupnost. Različnost znotraj plesa je tista, ki nas znotraj projekta združuje in ne ločuje.”

(foto: David Janušič)


V času letošnje krize je med drugim zamrla tudi kulturna dejavnost, v katero so slovenski plesalci močno vpeti. Ker je pot do nadaljnjih večjih projektov za zdaj še negotova, se letošnje uprizoritve, ki bo sicer potekala pod preventivnimi ukrepi NIJZ, tako plesalci, koreografi kot tudi občinstvo še bolj veselijo. Predstava, namenjena ljudem vseh starosti, ki imajo radi ples, je lani v razprodani dvorani ustvarila nepozabno vzdušje in požela veliko pohval, letos pa lahko vse to znova doživite na SiTi Teatrovem odru pod zvezdami ob 20.00. (vabljeni na predstavo Avant-Garde 13. septembra ob 20.00 v SiTi Teater v ljubljanski BTC; vstopnice na www.mojekarte.si)