Atraktivna celjska plesalka Mojca Majcen zamenjala Iggyja Jelena z novim Igorjem

"V letošnji sezoni sem pričela sodelovati z makedonskim koreografom in plesalcem Igorjem Kirovom, s katerim sva se spoznala v lanskem letu na mednarodnem baletnem in koreografskem tekmovanju v Pekingu. Oba sva prišla skozi močno selekcijo Johna Neumaierja (priznanega umetniškega vodje in koreografa Hamburg Balleta) v izbor osemnajstih plesalcev in koreografov s celega sveta. Igor je za svojo koreografijo prejel nagrado priznanega pekinškega centra za uprizoritvene umetnosti. Med nama je tako rekoč preskočila plesna iskrica, ki naju je spodbudila k sodelovanju. Poleg plesa naju povezuje tudi to, da sva oba bila rojena v SFRJ in da si kljub oddaljenosti deliva nekatere skupne spomine, ki jih imamo na to državo.
Igor Kirov je plesalec, koreograf, ki je končal Državno baletno šolo v Makedoniji ter študij plesa nadaljeval na priznani Plesni akademiji v Rotterdamu. Bil je gostujoči plesalec v več državni gledališčih po Evropi in Ameriki (Köln Opera, Battle Royal Berlin (IFA), Austin Ballet USA, Staatstheater Darmstadt, Ballet Linz /Landestheater, Oficina Dos Santidos, Opera Graz, Stadttheater Hildesheim, Ballett Nordhausen/Stadttheater Nordhausen, Stadttheater St.Gallen, StaatsTheater Oldenburg, Dance Works Rotterdam, Galili Dance). V svoji plesni karieri je sodeloval s pomembnejšimi evropskimi koreografi, kot so: Jochen Ulrich, Darrel Toulon, Carlos Matos, Jean Renshaw, Rui Horta, Massimo Gerardi, Itzik Galili … Za svoje koreografije je prejel nagrade na največjih mednarodnih tekmovanjih (The 5th Japan International Ballet & Modern Competition Nagoya, No Ballet Competition Ludwigshafen, Masdanza – Gran Canaria, Internationa ballet and choreography competition China), njegove koreografije so odrsko postavljali tudi Stuttgart Ballet, Ballet Braunschweig, Orlando Ballet, Nacionalni makedonski balet. Trenutno pleše in koreografira v Klagenfurt Staattheatre.
Duet, ki ga postavlja z menoj, je moško-ženski duet, ki raziskuje odnose med moškim in žensko, je ekstremno fizičen, ukvarja se s kontrolo in manipulacijo, osnovna inspiracija prihaja iz prečudovite romske pesmi Djelem Djelem v izvedbi Esme Redzepove. Z duetom se bova predstavila na pomembnejših festivalih in tekmovanjih po Evropi. Najina prva kratka celjska predstavitev se je zgodila na tradicionalnem novoletnem gala županovem sprejemu, in odzivi na duet so bili odlični." (sporoča za naš portal odlična plesalka Mojca Majcen, sicer glavna protagonistka Plesnega teatra Igen iz Celja, ki bo v novem letu okušala koreografske ideje še enega Igorja)