Anja Mejač. Prostor med nama je najin odnos. Flamenko s sodobnimi gibalnimi pristopi!

Prostor med nama je najin odnos

Tekmovanje se odvija v areni, kamor je bil priklican bik. Ni se sam odločil, da bo prišel, le zaveda se, da je pašnik zamenjal za pesek. Rdeče barve ne vidi, provocira ga valovanje. Torero želi obvladati bikovo telo, tako ima za pasom napet revolver. Kako se bik lahko bori, če pa ima v mesu nože in krvavi? Nekaj, kar je bilo prej mišica, v trenutku postane meso, okrašeno z rožami. Predstava Prostor med nama je najin odnos se poglablja v stik tradicionalne simbolike bikoborb z razmišljanjem o sprejemanju in predaji človeški naravi, ki v organski svet odnosov riše anorganske meje. Temelji na plesu flamenka, ki ga prepleta s sodobnimi uprizoritvenimi in gibalnimi pristopi. Živalsko postane človekovo, arena se znajde v areni, pesek nam praši oči, zvok množice drugega prostora, ki odzvanja v našem, brezsramna lastitev telesa, nevarno bližanje otoku siren. Me estas toreando?

Anja Mejač, mlada domača ustvarjalka, ki se intenzivno ukvarja z raziskovanjem in študijem flamenka, kar počne na nevsakdanji in avtorsko izviren način. Njeni projekti bolj kot med klasični flamenko sodijo v prostor sodobne raziskave plesnega medija, ki se napaja v pestrih oblikah tradicionalnega flamenka. Enako je s projektom, ki bo premiero doživel v času druge izdaje mednarodnega festivala Bi flamenko.

Kamniti čevlji

Je plesalka in koreografinja, svoj odrski jezik gradi na temelju plesa flamenka, tega pa povezuje z različnimi znanji, tako likovnimi, plesnimi ter gledališkimi. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, s predstavo Kamniti čevlji pa je magistrirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo pod mentorstvom profesorice Tanje Zgonc. Izpopolnjevala se je na priznani plesni akademiji Amor de Dios v Madridu. (vabljeni na premiero predstave Prostor med nama je najin odnos, ki bo v soboto, 15. 2., ob 17.00 v Cankarjevem domu v okviru festivala Bi flamenko; ponovitvi še 19. in 20. marca )