Amerika, Izrael, Evropa. Za Marijo Slavec in Vertigo najbolj intenzivna sezona

Marija Slavec v predstavi Global koreografa Sharona Fridmana (Foto: Maayan Hotam) …

Letošnja sezona je bila zelo pestra in bo tako tudi ostala do zadnjega dne. V naslednjem mesecu in pol, preden se odpravimo na zaslužene enomesečne počitnice, ki bodo letos nekoliko bolj zgodaj kot po navadi, bomo odnastopali nekaj predstav koreografinje Noe Wertheim, imenovane Phoenix, odleteli na  turnejo v Rusijo in Azerbajdžan s predstavo Vertigo 20, kot del Izraelskega festivala v Jeruzalemu nastopali predstavo Anne Halprin, Parades and Changes, vmes pa še našli čas za raziskovanje in ustvarjanje nove predstave. Ta bo sicer premierno uprizorjena šele naslednje leto, ampak zaradi veliko turnej in nastopov v začetku naslednje sezone ne bomo imeli veliko časa za kreativni proces in smo zato že zdaj zavihali rokave.

Marija Slavec (desno) v predstavi Phoenix.
Letošnja sezona je bila ena najbolj intenzivnih. Začeli smo z dolgo turnejo po Ameriki in Panami in nato nadaljevali s predstavami v Izraelu in nekaj gostovanji v Evropi. Premierno smo uprizorili tudi predstavo, imenovano Global. Ta večer je sestavljen iz treh delov. Solo točke koreografinje Noe Whertheim, dela imenovanega Stable, koreografa Sharona Fridmana, ki prihaja iz Izraela in je že nekaj let s svojo kompanijo (Projects in Movement by Sharon Fridman) baziran v Madridu, ter izsek predstave Parades and changes Anne Halprin, pionirke postmodernega plesa. Poleg intenzivnosti in utrujenosti si bom to sezono zelo dobro zapomnila po dveh izjemnih procesih, ki smo jih imeli z Anno in Sharonom. Biti v studiu in ustvarjati z Anno, 94 let staro legendo, je ne samo plesna, ampak življenjska izkušnja. Gospa je res polna modrosti in življenjskih naukov.
Proces s Sharonom pa je bil zame osebno najbolj zahteven proces do sedaj. Saj je njegov "stil" popolnoma izven moje cone ugodja in je bil tisti mesec dni, ko smo ustvarjali predstavo, poln izzivov, ampak je zato zadovoljstvo ob končani predstavi in zdaj nastopanju še toliko večji.

Tako, v Tel Avivu je vročina že peklenska in zato so moje misli počasi že naravnane na planiranje počitnic. Letalska karta za Slovenijo je že kupljena. To poletje se še posebno veselim poučevanja na Plesnem Kampusu, ki se po pet letnem premoru vrača na obalo. To je projekt, ki je od leta 2003 do 2010 privabil vsako leto v Izolo med 200 in 250 plesalcev in je idealna priložnost, da plesno izobraževanje spojimo z morjem in soncem. Sama gojim posebna čustva do tega projekta saj je bil v mojih plesnih začetkih to vrhunec mojih poletnih počitnic. Zato vabim vse da si preberete več o kampusu na https://www.facebook.com/events/838584629560538/ (je za naš portal povedala plesalka izraelske skupine Vertigo Marija Slavec.)