Ajda Tomazin in njeni Velikani bodo zavzeli legendarni kranjski Globus

Špela Premelč v predstavi Velikani (foto: odprti predali)

Plesno-vizualna uprizoritev Velikani _ plastične krajine bo imela kranjsko premiero 13. avgusta 2021 ob 18. uri v tretjem nadstropju legendarnega arhitekturnega objekta veleblagovnice Globus v Kranju. Uprizoritev je del zaključka mednarodnega Fesitvala tekstilne umetnosti Bien 2021, v jeseni pa bo imela ljubljansko premierno odrske uprizoritev v Hiši otrok in umetnosti v Ljubljani. Predstava je nastala v produkciji Zavoda Odprti predali Kranj, v koprodukciji s Hišo otrok in umetnosti Ljubljana in Zavodom Carnica, ki vodi Layerjevo hišo v Kranju.

Dogajanje Velikanov je postavljeno v legendarno veleblagovnico Globus v Kranju.

Spoznajte velikane plastične krajine človeka, oblak in ledeno goro ter kako imajo naša dejanja posledice v prihodnosti na drugem koncu našega planeta prek relacije vzroka in učinka teorije metuljevega učinka. Velikani so metafore za zavedno in nezavedno delovanje človeka (kaj iniciiramo, kako to razvijemo skozi proces ozaveščanja). Prek poetične plesno-vizualne zgodbe bomo aplicirali naša dejanja – kako odvržen odpadek pripomore k lomljenju ledene gor, podnebnim spremembam ali k nastanku otokov plastike v oceanu. Velikani so ‘sešiti’ iz recikliranih plastičnih vrečk. Uprizoritev je primerna za odrasle in otroke, je ekološko kritična in trajnostno naravnana.

Začetki projekta segajo v avtorsko delo koreografinje in oblikovalke Ajde Tomazin z umetniško študijo Net in Work v Frankfurtu v Nemčiji (20112014), leta 2020 je razvila plesno instalacijo s slušalkami ICEBERG_the giant v javnem prostoru ki je bila del Festivala Ukrep ter Festivala Reciklart v Ljubljani; v Kranju pa v okviru festivalov Kalejdoskop in BIEN Kranj.

Ajda Tomazin (foto: odprti predali)

V predstavi soustvarja in pleše plesalka in pedagoginja Špela Premelč, avtorsko glasbo podpisuje tandem Drejc Pogačnik in Sašo Tepina, risano animacijo pa prispeva ilustrator in ustvarjalec računalniških igric Martin Mejak. oblikovanje prostora in kostumov: Ajda Tomazin, pomoč pri izdelavi scenskih elementov: Gall Močnik, svetovanje in oblikovanje svetlobe: Anže Virant, video: Črt Štrubelj, fotografija: Mirta Zajc. Hvala: Zala Orel, Neža Mlakar, Jasmina Založnik, Polona Tomazin, Goce Najdenov, Jernej Jenko (sporoča koreografinja in režiserka Ajda Tomazin in vas vabi na ogled 13. avgusta ob 18.00 v veleblagovnico Globus v Kranju)