Ah, ta ples. Kako ga razvijati in prilagajti sodobnemu času in novim generacijam otrok!

Tudi Urša Rupnik bo ena izmed predavateljic na simpoziju (foto: Sunčan Stone)

Med 8. in 10. oktobrom 2021 bo v Velenju potekala 4. mednarodna konferenca plesne pedagogike z naslovom Učinki plesa v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Konferenco organizatorji pripravijo vsaka tri leta in jo posvetijo izbrani temi, tokrat bodo iskali predvsem odgovore na vprašanje, kako lahko ples učinkuje na razvoj posameznika. Namen konference je spodbuditi povezave med plesno umetnostjo in procesom vzgoje in izobraževanja ter povezati akterje na področju splošne vzgoje in izobraževanja z vsemi tistimi, ki s plesnim znanjem bogatijo otrokov prosti čas. Eno izmed temeljnih izhodišč, ki jih bo izpostavila konferenca, je vprašanje, kako ples sistematično in strokovno razvijati in prilagajati sodobnemu času in novim generacijam otrok.

Na konferenci bodo sodelovali tudi dr. Eeva Anttila s Finskega, Jeff Meiners iz Avstralije, Susan R. Koff iz Amerike …

Konferenca bo potekala v hibridni obliki, deloma v obliki spletnih predavanj, deloma v obliki delavnic in predavanj v živo. Udeleženci konference bodo lahko spremljali spletna predavanja domačih in tujih strokovnjakov, ki delujejo na področju plesne pedagogike. Predavali bodo: predsednica svetovne organizacije Dance and the child international (daCi) Susan R. Koff iz Amerike, podpredsednik svetovne organizacije Dance and the child international (daCi) dr. Jeff Meiners iz Avstralije, vodja magistrskega programa za plesno pedagogiko dr. Eeva Anttila s Finskega ter registrirana plesno-gibalna terapevtka (ZPGTS/EADMT) in IAAP Router (SZAP/IAAP), specializirana za jungovski PGT pristop Avtentično gibanje (Authentic Movement) in Ustvarjalno supervizijo (Creative Supervision) dr. Aleksandra Schuller iz Slovenije.

Urša Urbančič

V živo pa bodo potekala predavanja in delavnice, ki so jih pripravili strokovnjaki iz Slovenije, med njimi docentka za področje plesnega izražanja na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Vesna Geršak, mag. sodobno plesne pedagogike, somatska pedagoginja metode Body-Mind Centering®, plesalka in ustvarjalka Anja Bornšek, plesna pedagoginja, spec. pomoči z umetnostjo – RPGT (registrirana plesno-gibalna terapevtka pri ZPGTS/ EADMT) Neva Kralj, plesalec, koreograf in plesni kurator Dejan Srhoj, plesalka inkluzivnega plesa Urša Urbančič, trener in vsestranski umetnik Javor Škerlj Vogelnik, koreografinja, plesalka in plesna pedagoginja Urša Rupnik, koreografinja, plesalka in plesna pedagoginja Ana Romih, antropologinja, gledališka pedagoginja in izurjena mojstrica improvizacijskega gledališča Urša Strehar Benčina in drugi.

Ana Romih (foto: Matija Lukić)

Mednarodna konferenca plesne pedagogike v Sloveniji je edinstvena strokovna konferenca pri nas in je namenjena vsem, ki se ukvarjajo s plesom. Na letošnji, 4. konferenci bodo poudarjeni pozitivni učinki plesa na fizičnem, psihičnem, socialnem in kognitivnem področju razvoja posameznika.

Nina Meško (foto: Sunčan Stone)

V okviru konference bo potekal tudi mini festival otroških plesnih skupin PIKA MIGA, ki ga organizira JSKD, območna izpostava Velenje skupaj s Festivalom Velenje, in na katerem se predstavijo najboljše koreografije otroških plesnih skupin iz celotne Slovenije. (sporoča in vabi na udeležbo Nina Meško, samostojna strokovna svetovalka JSKD za ples)