AFS France Marolt in 75 let delovanja! Oj, Triglav, moj dom. Prva plesna predstava, ki se celostno ukvarja z interpretacijo in poustvarjanjem slovenske dediščine, nastale izključno zunaj meja današnje Republike Slovenije.

Vabljeni na praznovanje 75. letnice AFS France Marolt (foto: arhiv AFS France Marolt)

Akademska folklorna skupina France Marolt že več desetletij narekuje smernice slovenske folklorne dejavnosti, hkrati pa s svojimi letnimi produkcijami prinaša novosti z vidika poustvarjanja slovenske dediščine.

(foto: arhiv AFS France Marolt)

AFS France Marolt ob 75. obletnici delovanja pripravlja letno predstavo, idejno naslonjeno na slovensko pevsko in plesno dediščino, ki v celoti korenini zunaj današnjih meja Republike Slovenije. Naslovna pesem Oj, Triglav, moj dom pa tudi simbolno predstavlja stično točko vseh Slovencev v zamejstvu in po svetu. Gre za prvo plesno predstavo, ki se celostno ukvarja z interpretacijo in poustvarjanjem slovenske dediščine, nastale izključno zunaj meja današnje Republike Slovenije.
Koreografsko in pevsko se bodo Maroltovci sprehodili od avstrijske Koroške do Porabja, čez Gorski kotar in Čičarijo do Tržaškega, Rezije in širše. V plesno predstavo bodo vključili tudi plesno dediščino slovenskih izseljencev v ZDA in Avstraliji ter jo kot prva slovenska skupina koreografsko predstavili znotraj svojega repertoarja.
Svoj prispevek k predstavi pripravljajo koreografi različnih generacij in pristopov – Mirko Ramovš, dr. Tomaž Simetinger, Luka Kropivnik, Ema Kovač, Anja Verderber in Marija Kapušin. Na sporedu bodo torej tako bolj tradicionalne koreografije kot tudi popolne novitete.

(foto: Janez Eržen)

AFS France Marolt se je v letošnji sezoni odločil k sodelovanju povabiti tudi koreografinji, ki delujeta v drugih skupinah, umetniško vodjo Folklornega društva Gartrož in prejemnico Maroltove listine JSKD za leto 2021, Marijo Kapušin, ter nekdanjo umetniško vodjo ŽKUD Tine Rožanc in sodelavko Glasbenonarodopisnega inštituta, Anjo Verderber.

(foto: arhiv AFS France Marolt)

Glasbene priredbe za predstavo bodo pripravljali Sašo Zver, Klemen Bojanovič, Oskar Stopar in Jasna Žitnik Remic, tudi vodja pevske skupine Maroltovke, ki s petjem sodeluje na letni predstavi. Avtorica kostumske podobe bo Špela Zamrnik.
Maroltovci letos tako pripravljajo velik projekt 20. maja 2023 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Osnovno sporočilo je povezanost Slovencev v zamejstvu in po svetu na bolj ali manj enotnem kulturnem prostoru, podvrženem številnim zunanjim vplivom skozi stoletja obstoja. Slovenska skupnost se je tako na vseh območjih praviloma obdržala, a v spremenjenih in svojskih oblikah, ki sovisno dopolnjujejo mozaik slovenstva. (vabljeni na praznovanje 75-letnice AFS France Marolt v soboto, 20. maja, ob 19.30 v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma)