Zanimivo branje za poletne dni

V knjigarni Konzorcij so predstavili predloge za poletno ali vikend branje. Na tokratnem seznamu so knjige: Ne premikaj se avtorice Margaret Mazantini (prevod: Anita Jadrič), Izgubljeni kovčki Jordija Puntija (prevod Veronika Rot), Zgodovina sveta v desetih poglavjih pisatelja Juliana Barnesa (prevod: Valerija Cokan), Lažna mesta Johna Greena (prevod: Neža Božič) in Več kot to Patricka Nessa (prevod: Andrej Hiti Ožinger). Gostitelji dogodka so bili uredniki in prevajalci knjig.

Margaret Mazzantini (1961) sodi med najboljše sodobne italijanske pisatelje, slovenskim bralcem pa je znana po uspešnici Novorojen. Za roman Ne premikaj se je prejela številne nagrade. Timoteu sporočijo, da je njegova hči na urgentnem oddelku, kamor so jo prepeljali po prometni nesreči. Njeno življenje visi na nitki, njena usoda je v rokah kirurga. V grozi tega skrajnega trenutka se v Timoteu prebudi spomin na dotlej zamolčano skrivnost. V želji, da bi tišino kome napolnil z besedami, smrt pa z življenjem, začne hčeri izpovedovati zgodbo o času mladostne izgubljenosti ter o strasti, ki ga je nepričakovano potegnila iz malodušja in ga obudila v življenje.
Christof, Christophe, Christopher in Cristòfol so bratje, a se med seboj ne poznajo. Sinovi skrivnostnega očeta Gabriela Delacruza in različnih mater živijo v Frankfurtu, Parizu, Londonu in Barceloni. Nekega dne, ko očeta uradno razglasijo za pogrešanega, se polbratje prvič srečajo. Čeprav že dve desetletji ne vedo ničesar o njem, se krištofi odločijo, da ga bodo poiskali. Čaka jih neverjetno vznemirljivo, zabavno, a tudi boleče potovanje.
Angleški pisatelj in esejist Julian Barnes (1946) v enem svojih najbolj ambicioznih romanov loti nič manj kot alternativne (para)zgodovine sveta, ki jo obdela skozi mešanico dejanskih (ne nujno ključnih) in izmišljenih zgodovinskih epizod. Začne z opisom Noetove barke, kot so jo videli lesni črvi, in konča s prenovljenimi Nebesi, zgodbe pa povezuje v celoto Barnesovo inteligentno, igrivo, provokativno, duhovito, nemalokrat tudi ironično pisanje.
Izjemno uspešni in priljubljeni avtor John Green (1977), avtor uspešnic Krive so zvezde in Kdo si, Aljaska, je za Lažna mesta leta 2009 prejel nagrado Edgar za najboljši kriminalni roman za mladino. Quentin Jacobsen je na skrivaj zaljubljen v čudovito, pustolovsko Margo Roth Spiegelman. Ko se ta nekega večera pojavi na njegovem oknu oblečena v nindžo, da bi ga vzela s sabo na maščevalni pohod, se ji seveda pridruži. Po razburljivi noči napoči nov dan in Margo izgine. Quentin se z izginotjem ne more sprijazniti. Kmalu začne na nenavadnih mestih odkrivati sledi, ki jih je Margo očitno pustila zanj.
Več kot to je novi, provokativni roman Patricka Nessa, priljubljenega, večkrat nagrajenega avtorja trilogije Hrup in kaos, ki je ob izidu uspešnice Sedem minut čez polnoč obiskal in navdušil slovenske bralce. Seth se utopi. Obupan je in osamljen. Ampak potem se zbudi. Gol, žejen, lačen. Toda živ. In kje je? Ulica se mu zdi znana, a vse okoli njega je zapuščeno, zaraščeno, pokrito s prahom. Spomni se, kako je umrl, kako je njegova lobanja zadela ob skale. Ampak zdaj je menda živ. Je še kaj več od življenja, ki ga imaš na voljo? Posmrtno življenje? Set

View Gallery 6 Photos