Spanec vas dela pametnejše!

Zakaj? Berite dalje – še posebej študentje v izpitnem obdobju …
Zvok med spanjem utrjuje znanje
Nič se ne more primerjati s krepčilnim spancem, ki nas osveži, lahko pa nam tudi utrdi spomin.
Študija, ki je bila nedavno objavljena v reviji »Science«, pravi, da kratek dremež po umskem delu pomaga utrditi naučeno snov, poleg tega pa lahko zvok, ki ga slišimo med spanjem, ustvari asociacije, ki dodatno izostrijo spomin.
Spominski test
1. Ducat ljudi je moralo opraviti spominski test, pri katerem je bilo treba na računalniškem zaslonu pravilno razporediti 50 predmetov.
2. Na vsakem predmetu je bila podoba, ki je imela svoj par v kratkem zvočnem signalu. Tako je denimo predmet z upodobljenim kozarcem za vino spremljal zvok lomljenja stekla, podobno je sliko dinamita spremljal zvok eksplozije.
3. Potem ko so si ljudje nekaj časa poskušali zapomniti razporeditev predmetov, so jih pospremili v zatemnjeno sobo in jim svetovali kratek dremež. Med spanjem so jim predvajali zvočne namige, ki so spremljali podobe iz spominskega testa.
4. Ko so se ljudje zbudili in vnovič opravili test, so se bolje odrezali pri 25 predmetih, katerih zvočne signale so slišali med dremežem, čeprav nihče od njih ni poročal, da je dejansko karkoli slišal.
Dober spanec vam torej lahko pomaga hitreje najti avtomobilske ključe ali pa vam bo celo pomagal, da boste laže opravili izpite. Le sami morate ugotoviti, kakšne zvoke si boste predvajali … Pa veliko sreče!

Vir: Viva – revija za zdravo življenje
Vir: www.dormeo.net