Psihološki triler Dekle A tudi v slovenskem jeziku

Med največjimi odkritji tega leta mednarodna založniška srenja omenja prvenec ameriške pisateljice Abigail Dean, ki je bil že preveden v številne jezike, po njem pa bo posneta tudi TV-serija pod taktirko režiserja Černobila Johana Rencka.


Dinamična zgodba o pobegu in preživetju hitro postane psihološka družinska zgodba o spreminjajočih se zavezništvih in izdajah med sorojenci – o skrivnostih, ki jih sorojenci skrivajo pred sabo in drugimi. Kaj so postali? Kako njihovi spomini izpodbijajo ali spodbujajo Lexijine? Medtem ko prepričuje svoje sorojence, naj privolijo v zadnje dejanje, spozna, kako silovit je urok njihove družinske mitologije, kdo od
njih ostaja uročen in kdo se je resnično osvobodil. Gre za izjemen psihološki triler, napet, ravno prav dolg, s strašljivo zgodbo, ki jo prebereš na mah in ki se
osredotoča na odnose v družini: kaj je starševska ljubezen, kje je meja starševske ljubezni, odnos žrtve do storilca, travme, ki ostanejo po hudih dogodkih v preteklosti; kaj se zgodi z otroki, ki nimajo ljubezni in varne navezanosti v najzgodnejših letih otroštva.

Nekaj odzivov medijev, drugih piscev kriminalk in bralcev
“Pameten psihološki roman, spretno urejen in napisan z okusom. V bitki med prvenci nesporni zmagovalec. (Sunday Times)
“Romani so poredko tako spretno napisani in hkrati tako uničujoči. To je zgodba o strašnem nadzoru in neustavljivi človeškosti. Dekle A je portret preživetja, inteligence in ljubezni. Ne bom je tako hitro pozabila. Knjiga je zelo globoka in neverjetni presežek.” (pisateljica Jessie Burton)
“Strani se obračajo same, knjiga je kljub brezupu polna upanja.” (pisateljica Sophie Hannah)
“Pripravite se, da boste pretreseni. Ko boste brali izzivalne, skrb vzbujajoče in izredno žalostne zgodbe o šestih otrocih, bodo vaša čustva vsepovsod. Ta učinkovita knjiga vas bo potolkla in pustila brazgotine na vaši duši.” (bralec)

Abigail Dean (foto: www.abigail-dean.com)Abigail Dean se je rodila v Manchestru in mladost preživela v Peak Districtu. Na Cambridgeu je diplomirala iz angleškega jezika. Nekaj časa je delala kot prodajalka v knjigarni Waterstones, nato pa pet let kot odvetnica v Londonu. Leta 2018 si je vzela prosto poletje in se lotila pisanja te knjige. Danes je kot odvetnica zaposlena pri Googlu in piše svoj drugi roman. Knjigo je izdala Založba Učila, prevedel Marko Bogataj, uredila Branka Fišer. Obsega 320 strani, cena 12,90 evra.