Poletje. Lahko zvarite pivo, spečete tortico ali preberete dobro knjigo

Pri Mladinski knjigi so izšle nove knjige, ki čakajo na vas: Joël Dicker, Resnica o aferi Harry Quebert (prevod Alenka Moder Saje); Paolo Giordano, Črnina in srebro (prevod Anita Jadrič); Carlos Ruiz Zafón, Marina (prevod Veronika Rot); Peter Carnavas, Otroka, ki sta imela rada knjige (prevod Andreja Peček); Tess Gerritsen, Zadnji, ki bodo umrli (prevod Miha Avanzo); Tove Jansson, Mumintrolčki in velika povodenj (prevod Nada Grošelj); Richelle Mead, Ognjeno srce (prevod Andrea Potočnik); Leslie Bilderback, Tortice v skodelicah (prevod Maja Prevolnik); Setveni koledar 2016 (prevod Maja Lihtenvalner) in Greg Hughes  Domače pivo (prevod Damir Milinović).

… (cena: 37,96 evra) …
Mladi švicarski pisatelj Joel Dicker je s svojim izvrstnim, neodložljivim literarnim trilerjem najprej prepričal več francoskih žirij (med drugim je bil uvrščen v ožji izbor za Goncourtovo nagrado), potem pa je filmska zgodba s številnimi preobrati uročila še na milijone bralcev in zasedla vrhove lestvic po vsej Evropi. Zgodba, ki se v celoti dogaja v ZDA, se vrti okoli nepojasnjenega izginotja petnajstletne Nole Kellergan, katere posmrtne ostanke čez nekaj desetletij po naključju izkopljejo na vrtu pisatelja Harryja Queberta. Zadeva se dodatno zaplete, ko se izkaže, da sta bila najstnica in pisatelj ljubimca. Quebert je edini osumljenec, primer se zdi rešen. A to je šele začetek ….
Joël Dicker se je rodil leta 1985 v Ženevi. Študiral je pravo, Resnica o primeru Harryja Queberta pa je njegov tretji roman. Zanj je prejel veliko nagrado Francoske akademije in »malega Goncourta«, nagrado Goncourt des Lycéens, ki jo podeljujejo mlajšim piscem. Roman je preveden v več kot trideset jezikov.
… (cena: 22,95 evra) …
V mladi tričlanski družini, ki skuša krmariti skozi burne vode skupnega življenja, osrednja vloga sčasoma pripade gospodinji, gospe A. Njena pomoč postane nepogrešljiva, ona pa varuhinja doma, tiha priča, ki s svojo prisotnostjo drži skupaj niti družinskih odnosov. Ko jo huda bolezen priklene na posteljo, v življenju mladega para zazeva praznina. V hišo se naseli osamljenost in zdi se, kakor da sta partnerja izgubila kompas, ki jima je kazal pot. Črnina in srebro je tretji roman italijanskega pisatelja Paola Giordana, avtorja nagrajenega prvenca Samotnost praštevil in romana Človeško telo.
… (29,95 evra) …
Petnajstletni Oscar nekega dne izgine iz internata v Barceloni. Več dni ni o njem ne duha ne sluha, ko pa se naposled znova pojavi, je njegova zgodba neverjetna. Fant pripoveduje o srečanju z deklico Marino, ki ga je odpeljala na skrito pokopališče; tam sta prisostvovala nenavadnemu obredu, ki se menda odvije vsako četrto nedeljo v mesecu. Na pokopališče pripelje temna kočija, ki jo vlečejo črni žrebci; iz nje stopi ženska, odeta v črnino in z zakritim obrazom, pristopi k neoznačenemu grobu in nanj položi vrtnico. Otroka ji skleneta slediti, in tako se začne njuno potovanje v čas pozabljene Barcelone povojnih dni, v labirint temnih skrivnosti, ki čakajo pod mestnimi ulicami.Katalonec Carlos RuÍz Zafón (1964) je že za prvenec Princ megle prejel najvišje špansko literarno priznanje. Leta 1999 je izdal danes kultno Marino, sledili pa so mednarodna uspešnica Senca vetra, Igra angela in Ujetnik nebes."Marina je ena tistih knjig, ki jih preprosto moraš prebrati na dušek," pa so zapisali pri The Guardianu.
… (16,95 evra) …
Anže in Lučka imata rada knjige. Doma jih imajo na stotine. Potem pa morajo nekega dne vse knjige od hiše, in Anže in Lučka odkrijeta, da jih pogrešata bolj, kot sta si kadarkoli predstavljala. Topla in ganljiva pripoved o knjigah in tem, kako nas zbližujejo.
… (32,96 evra) …
Trije najstniki, ki se med seboj ne poznajo, se po naključnem spletu okoliščin znajdejo v istem okolju – kot žrtve navidezno brez z motivom opredeljenega nasilja, umorov njihovih staršev in kasneje tudi skrbnikov. V šoli in internatu za sirote naj bi se med drugim naučili tudi, kako sploh preživeti v zanje tako neprijaznem življenjskem okolju. Tess Gerritsen je pred petindvajsetimi leti opustila uspešno kariero zdravnice internistke in se posvetila družini ter pisateljevanju. V domovini je doživela priznanje že s prvim medicinskim trilerjem Žetev (1996), ki se je uvrstil na seznam najbolje prodajanih knjig časopisa The New York Times. Sledile so tudi pri nas že prevedene uspešnice Grešnik, Izginule, Kirurg, Gospa X, Dvojnica, Klub Mefisto, Skrivnost zapuščenega vrta, Vajenec, Ledeni grob, Tiho dekle in Težnost. Po njenih knjigah snemajo kriminalno TV serijo Rizolli in Isles.
… (cena: 16,95 evra) …
Mumintrolčki in velika povodenj je prva knjiga o muminih, prisrčnih pravljičnih bitjih, ki je v izvirniku izšla leta 1945. Zdaj jo bomo končno lahko brali tudi v slovenščini, v imenitnem prevodu Nade Grošelj. V tej nežni zgodbi mumintrol z mamo išče očeta, ki se je izgubil. Na poti se jima pridružijo prijatelji, zgodijo se jim nenavadne reči – vse do srečnega konca. Pisateljica in ilustratorka Tove Jansson (1914–2001), "mati" muminov, se je rodila v Helsinkih na Finskem, a je pripadala švedski manjšini in je zato govorila ter pisala v švedščini. Leta 1942 je nastal prvi mumin, in sicer v seriji stripov, ki jih je objavila v časopisu. Kasneje je sledilo mnogo knjig o muminih, ki spadajo med klasiko mladinske književnosti. Prevedene so v več kot trideset jezikov. Te čudovite podobe in besedila, polna humorja, so zaznamovali marsikatero otroštvo.
… (cena: 32,96 evra) …
Sydney in Adrian se končno vdata usodni privlačnosti. Trenutke idilične bližine kvarijo njegovi izpadi po uporabi duha, vse skupaj pa še otežuje prisotnost Sydneyjine sestre Zoe. Sodelovanje z Marcusom je spremenilo Sydneyjin pogled na alkimiste in mora biti zelo previdna pri uporabi svoje magične sposobnosti. Prežeta s strastjo in željo po maščevanju se trudi svoje skrivno življenje obdržati na vajetih, saj je tveganje, da jo alkimisti razkrijejo, večje kot kdaj prej …
… (cena: 22,95 evra) …
Kolački v skodelici (ang. mug cakes) so nova modna zapoved peke slaščic. Vse, kar potrebujete za pripravo, so: sestavine, vilice, skodelica in mikrovalovna pečica ter nekaj minut časa. Pa seveda tole ljubko knjigo s kar 100 preprostimi recepti, s katerimi boste pripravili vsakokrat po dve slastni tortici. Avtorica ni pozabila na recepte, primerne za razne diete, pa tudi za pudinge, skutne pite in pite.
… (cena: 14,95 evra) …
Setveni koledar vam pove, kdaj je pravi čas za setev, cepljenje, pobiranje nadzemnih delov v obdobjih rastoče lune; kdaj je treba saditi, redčiti, rezati in spravljati korenine v obdobjih upadajoče lune. Fotografije in video-posnetki predstavljajo različna vrtna opravila ali zanimive sorte. 2016 je leto trinajstih lun – namesto dvanajstih mladih lun kot ponavadi jih bo letos kar trinajst. Takšna leta slovijo kot zelo težavna za vrtnarjenje. Pravijo, da prinesejo bodisi sušo bodisi poplavna deževja, da so odgovorna za številne bolezni, šibko rast in majhen pridelek. A naj vas potolažimo: statistike ne dokazujejo povezave med tem neugodnimi dejavniki in trinajstimi lunami. Vrtnarite torej brez skrbi, od 1. januarja do 31. decembra. Vaš pridelek bo tako samo lepši in obilnejši. V kompletu s knjigo je tudi stenski koledar.
… (27,96 evra) …
Če imate radi pivo, je varjenje te pijače doma tisti pravi konjiček za vas. Prinaša vam veselje ob izdelavi okusnega napitka in daje možnost, da pripravite katerokoli pivo; tudi take vrste, ki jih ni mogoče kupiti v najbližji trgovini. Z malce truda in znanja boste pripravili, fermentirali in ustekleničili presenetljivo dobro pivo. Pri tem vam bodo v pomoč podrobni napotki iz te sodobne, razumljive knjige, pa tudi recepti
za pripravo 100 različnih vrst priljubljene pijače z vsega sveta.

View Gallery 11 Photos