Pogled na Matterhorn in najboljši smučarski plac na svetu

Ni naslikana slika, to je resnična pravljica Zermatta.

Smučarsko središče Zermatt je od nekdaj imelo posebno mesto v moji smučarski karieri. Res da nisem ne vem kakšna smučarka, bolj težka rekreativka, ki ceni kakovost urejenih smučišč in vsega, kar sodi zraven. Prvič sem ga obiskala že pred davnimi petnajstimi leti, ko se je moj partner Bojan Požar, nekdanji pionirski smučarski državni prvak odločil, da je treba preveriti enega od top krajev na njegovi smučarski lestvici. Že takrat sem bila navdušena, kajti počitnice ali pa kar odklop od sveta se začne, ko parkiraš avto v garažo v Taschu in se v dvanajstih minutah odpelješ z vlakom v Zermatt.

Odklop se začne na parkirišču v Taschu, ko se vkrcaš na vlak.
Ta gorska vasica je, kot verjetno veste, zaprta za promet. Po njej "šibajo" edino avtomobilčki, ja, pomanjševalnica, ker sploh ne delujejo kot avtomobili, na električni pogon. Nobenega hrupa, nobene nervoze, vse se nekako umiri. Kot v mojih daljnih časih, ko sem poletja preživljala v Dubrovniku. No, z izjemo temperamentnih Dalmatincev in "galame", ki jo pač povzročajo domačini s svojim načinom življenja. V Zermattu je vse podrejeno aktivnemu preživljanju prostega časa. In ravno toliko, kolikor si ga pač sam odrediš. Pozimi te pričaka 350 kilometrov, po švicarsko urejenih prog Gornegrat, Rothorn in ledenik Matterhorn, ki je povezan še z italijansko Cervinio.
Pozimi ali …
Poleti, ko se sezona začne – od konca maja in traja do oktobra – pa smučaš na enaindvajsetkilometrskih smučiščih po matterhornskem ledeniku.
… poleti, Zermatt navduši že ob prihodu na železniško postajo.
Predlani sem doživela tudi to, ko sem se po enoletni kemoterapiji morala sprijazniti z dejstvom, da poletne vročine ne bom nikoli več dobro prenašala. Takratno poletno smučanje je bilo doživetje. Na vrhu minus pet stopinj, v vasi ugodnih plus osemnajst. Zdaj šele razumem, zakaj se veliko ljudi odloča za preživljanje poletnega dopusta prav v gorskem središču.
Matterhorn je vedno prisotna kulisa …
Poletje je res nekaj posebnega, ko v pohodniških čevljih "šibaš" po gorskih poteh, po katerih pozimi navdušeno vijugaš. In vedno te spremlja mogočni Matterhorn, ki ga je prvi preplezal Anglež Edward Whymper 14. julija davnega leta 1865. Leta 2011 pa je rekord postavil Andreas Steindl, ko je najhitreje priplezal na njegov vrh. Od štarta oziroma izhodiščne točke Hornli Hut pa do vrha je potreboval 2 uri in 57 minut s pripombo "lahko bi šlo še hitreje".
Letno to mogočno goro prepleza okoli 3000 ljudi, od junija do septembra, ko je najbolj ugoden čas za plezanje. Prihodnje leto bo praznovanje 150- letnice prvega vzpona na goro in ob tej priložnosti se že pripravljajo veličastna praznovanja, na katero bo seveda povabljena celotna britanska kraljeva družina. Tudi Air Zermatt, helikopterska ekipa, ki sodi med najboljše na svetu, bo imela pri tem veliko vlogo. Zagotovo se jih boste spomnili, ko so reševali našega žal pokojnega Tomaža Humarja.
Z vlakom na enega od prelepih smučišč. Gornegrat je doživetje tudi za nesmučarje.
Zermatt sicer sodi med prestižna smučišča, a z nekaj spretnosti si lahko zagotovite čisto dostopne bivalno smučarske angažmaje na odlično urejeni spletni strani turistične zveze http://www.zermatt.ch/en/page.cfm/your_stay/packages/zermatt_tourismus_packages/pa_schneepauschale. Recimo za prvomajske praznike lahko preživite pet dni v nadstandardnem hotelu s štirimi zvezdicami za 640 evrov. V ceno aranžmaja so vključeni tudi zajtrk in petdnevna karta ter brezplačna vstopnica za muzej, v katerem boste občudovali vso alpinistično zgodovino Zermatta in Matterhorna.
Tistim, ki imajo neomejeno količino denarja, je namenjen super apartma Zermatt Peak za 13 ljudi, ki ima najlepši razgled v mestu.
Slovenski turisti sodimo med dva milijona dvesto tisoč vseh turistov, ki v enem letu obiščejo Zermatt. No, v času februarskega bivanja se mi je zdelo, da nas je kar precej, saj sem srečala kar nekaj naših smučarjev in nekaj apre ski ženskih sprehajalk, hja, v "pelc montlih". Na vrhu lestvice so tako poleti kot pozimi Švicarji in Nemci, ki so pozimi na tretjem mestu, sledijo jim Angleži in Rusi, poleti pa Japonci in Američani. Rusov poleti ne boste ne videli ne slišali, pa tudi sicer niso tako glasni, kot smo jih navajeni na recimo grških otokih. V Zermattu je vse bolj umirjeno in švicarska urejenost pač kliče tudi k dostojnemu obnašanju. Niti kakšnih plastenk ali pa smeti ne boste videli ne na smučiščih ne v vasi.
Minglanje na glavni ulici Bahnhofstrasse je doživetje.
Za tiste, ki ne smučate in ste navdušeni nad tekom na smučeh, vam je na voljo petnajstkilometrska tekaška proga med Taschom in Zermattom.
Tek na smučeh ali alpsko smučanje. Izbira je vaša.
Navdušenci nad kulturo ne bodo razočarani. Skozi celo leto se vrstijo tako klasični kot pop in rock koncerti. Letos napovedujejo in so še posebej ponosni na že sedmi Zermatt Unplugged med 8. in 12. aprilom, ko se bodo slavnim imenom Suzanne Vega, Chris de Burgh, Alanis Morrissette, Billy Idol pridružili še Katie Melua, Mick Hucknall, Yodelice … na petih različnih prizoriščih. Skozi vse leto pa lahko "žurate" v hotelu Post, ki je znan, da je zabava na treh različnih hotelskih nadstropjih zagotovljena. Cene pa zasoljene. Trije guinessi in dva čaja, hm, skoraj 31 evrov. A na računu lepo piše: "Hvala in smejte se še naprej." Drugega ti niti ne preostane.
Švica je draga. Trije guinessi in dva čaja skoraj 31 evrov. A napis pove vse. Hvala in smejte se še naprej.
Poletje pa bo v znamenju trinajstega maratona, ki štarta v mestu pred Zermattom, in sicer v St. Niklausu, in se konča na vrhu Riffelberga, pa folklornega festivala in festivala prehrane. Kolesarjenje, pohajkovanje ali pa samo misel na nič, vse to je ta mini vasica s 5700 prebivalci, 126 hoteli, 2750 počitniškimi apartmaji, sedmimi gorskimi kočami in celo tremi hostli in poletnim kampingom.
V enem od najstarejših hotelov Monte Rosa je bival slavni Matthew Perry, a žal ga nisem ujela ne poleti in ne …
Še se vrnem in mogoče ujamem ne samo Matthewa Perryja, ki je v času mojega počitnikovanja bival v hotelu Monte Rosa in ga je "izdal" tamkajšnji natakar v enem od pubov, ampak še kakšnega vipovca, ki se lahko spretno skrije pred paparaci. 
… pozimi.
Michael Douglas, Robbie Williams, Bob Geldof, angleški princ William in njegova Kate so redni gosti. Tudi najin vodič Pascal Gebert iz turistične organizacije, ki nama je razkazal vse lepote doline Valis, je bil zavezan k molčečnosti. Ob mojem prigovarjanju, naj izda vsaj enega, je dejal: "Diskretnost je naša vrlina," in odsmučal dalje.
Pascal Gebert, ki skrbi za novinarje, je bil odličen vodič po matterhornski planoti.
Ni pa skrivnost, da si lahko na spletni strani  www.skiline.cc z vpisom številke na vaši smučarski karti natančno izračunate, koliko kilometrov ste presmučali, koliko časa ste za to porabili in katere naprave ste uporabili.
Zanimivo, ko ob koncu dneva dobiš še pisno potrdilo, da je bila smuka res odlična. Zermatt, pridem spet!
Pravljična švicarska vas.
View Gallery 16 Photos