Odprt mednarodni javni natečaj NLB Skupine za mlade umetnike

NLB Skupina vabi mlade umetnike iz jugovzhodne Evrope, da prijavijo svoja intermedijska umetniška dela na mednarodni javni natečaj. Natečaj, ki je odprt do 21. marca 2024, je namenjen umetnikom, mlajšim od 35 let. Zmagovalno umetniško delo bo NLB Skupina odkupila in ga vključila v zbirko SEE Art.

Skupina NLB ni le vodilna bančno-finančna skupina s sedežem in izključnim strateškim interesom v jugovzhodni Evropi, temveč je tudi pomemben podpornik in mecen regionalne kulture in umetnosti. V ta namen je NLB Skupina vzpostavila program kulturne dediščine NLB MUZA, ki ga sestavljajo umetniške in muzejske zbirke ter muzeji in galerije NLB Skupine. Del programa NLB MUZA je tudi umetniška zbirka sodobne umetnosti SEE Art, ki je bila ustanovljena januarja 2023. Z naročanjem, odkupom, razstavljanjem in promocijo sodobnih umetniških del postaja NLB Skupina glavni podpornik in partner sodobne umetnosti v jugovzhodni Evropi.

Kdo se lahko prijavi?
K sodelovanju na mednarodnem javnem natečaju vabimo mlade umetnike iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije in Kosova. Prijavijo lahko svoja umetniška dela s področja intermedijske umetnosti, ki so nastala v zadnjih petih letih. Najboljša dela bodo razstavljena na otvoritveni razstavi Galerije Bankarium v Ljubljani, zmagovalno delo pa bo odkupila NLB Skupina in ga vključila v zbirko SEE Art. Več informacij o mednarodnem javnem pozivu je na voljo na spletni strani https://www.nlb.si/intersection?utm_source=paradaplesa&utm_medium=display&utm_content=nasveti_tekst&utm_campaign=nlb_b2c_umetniska_dela_2024_02:

Umetniška dela, ki bodo prispela na mednarodni javni natečaj, bo ocenjevala petčlanska mednarodna strokovna komisija v sestavi: Tevž Logar, samostojni kustos, urednik in pisec, predsednik Umetniškega sveta NLB; Maja Kolarić, umetnostna zgodovinarka, kustosinja in direktorica Muzeja sodobne umetnosti Beograd, članica Umetniškega sveta NLB; Mira Gačina, umetnostna zgodovinarka in kritičarka, kustosinja, članica Umetniškega sveta NLB; Ana Herman, vodja komunikacijskih projektov v NLB in Matko Mioč, direktor Zavoda NLB Kulturna dediščina.

Kaj iščemo?
Iščemo umetniška dela, ki ustrezajo konceptu umetniške zbirke SEE Art. Slednja predstavlja različne kulture, identitete in spomine, ki so skozi čas oblikovali našo skupno zgodovino v regiji jugovzhodne Evrope. Zbirka želi izboljšati razumevanje in poznavanje različnih kulturnih in družbenih okolij, spodbujati strpnost in raznolikost ter hkrati ponujati nove trajnostne ideje in akcije z različnimi izrazi sodobne umetnosti. Nova umetniška zbirka ponuja pristno in edinstveno umetniško izkušnjo, hkrati pa navdihuje in motivira ter služi kot refleksija družbe in okolja ter ima aktivno vlogo pri uveljavljanju idej o slutnjah prihodnosti.