O erotiki, ljubezni, senzualnosti … pa tudi politiki izpod peres slovenskih avtorjev

Poletje se bliža koncu, brezskrbno poležavanje na plaži ob dobri knjigi je prav tako za večino že preteklost, kar pa ni razlog, da se odpovemo branju. Na knjižnih policah vas čakajo nova literarna dela štirih priznanih slovenskih avtorjev, ki so izšla septembra pri Mladinski knjigi, in ob  katerih boste med drugim spoznavali življenja, občutenja, razmišljanja avtorjev in njihovih junakov ter zaplavali v morda povsem nepoznane svetove.

V zbirki Kondor je ob 70-letnici Iva Svetine izšel izbor pesmi Plamen iz morja iz več kot dvajsetih zbirk, ki jih je pesnik ustvaril v zadnjega pol stoletja. Pesmi je izbral Igor Divjak in h knjigi mojstra erotične, senzualne in duhovne poezije prispeval spremno besedo.

Pisatelj Jani Virk se v zbirki Nova slovenska knjiga predstavlja z romanom Brez imena. V njem z veliko mere empatije mojstrsko pripoveduje zgodbo o občutljivih letih dozorevanja, potem ko se je običajno, srečno otroštvo glavnega junaka prekinilo zaradi ločitve staršev.
Svojevrsten jubilej praznuje Feri Lainšček s knjigo Prvotnost – poema o ljubezni, ki je že stota iz njegove ustvarjalne delavnice. Lainšček zgodbo o pradavni deklici Njo in njeni arhetipski usodi med bralce pošilja tretjič. Kot sam pravi, jo je "iz jezika pradavnih magov" tokrat prevedel v bolj razumljiv literarni jezik. Z izjemno pozornostjo ji je novo podobo vdahnil ilustrator Jure Engelsberger. Spremno besedo je napisala Darka Tancer Kajnih.
Ob letošnji stoti obletnici smrti Ivana Cankarja je v zbirki Kondor izšla knjiga Ivana Cankarja Kako sem postal socialist in drugi spisi, s katero se Cankar predstavlja kot političen pisec. Izbor besedil in spremna beseda je delo Primoža Viteza.

View Gallery 5 Photos