Modro črnilo. Ko birokracija definira tvoje življenje, nastane plesna predstava!

Modro črnilo prihaja na oder Plesnega Teatra Ljubljana. (Foto: Aadhar & Gupta)
Draga Jerca, draga Enya, pozdravljeni, vidim, da sta po dolgem času združili moči in nastala je nova predstava z naslovom Modro črnilo. Povejta nam, koliko časa je minilo od zadnjega skupnega kreiranja in kako to, da sta se vajini poti spet srečali?
Jerca & Enya: Od naše prve celovečerne predstave The Daddy project je minilo že kar nekaj let. Od takrat sva ostali v stiku z željo po nadaljnjem sodelovanju. Zamisel za Modro črnilo se je razvijala postopoma, malo v Londonu, malo v Budimpešti, malo v Ljubljani … Zeleno luč pa sta nama je dokončno dala Matjaž Farič in Zavod Flota.
 
The Daddy project
Na kaj asociira naslov Modro črnilo? Nekoč, v mojih letih, je bilo črnilo vedno modro.
Jerca & Enya: Modro črnilo je metafora, skupek stanj, ki jih raziskujemo v predstavi. Obe sva šli skozi določene procese, kjer je birokracija precej definirala najini življenji. Tu sta se začela komunikacija in proces za razvoj zamisli. Marsikdo naju je vprašal, zakaj bi se ukvarjali ravno s takimi temami, ki se jih ponavadi otepamo. A ravno zato sva se lotili raziskovanja, kako lahko takšni sistemski mehanizmi krojijo naše življenje. Zamisli za gib sva večinoma črpali iz konkretnih situacij in občutkov.
 
Modro črnilo je projekt Enye Belak Gupta in …
Vama je pomembno sporočilo predstave, da ljudje odidejo s predstave vsak s svojo energijo, ki sta jima jo dali?
Jerca & Enya: Tako kot vsako uprizorjeno delo je tudi intenca našega projekta, da gledalca ne pusti praznega in mu ponudi določeno energijo ter občutja med in po predstavi. Predstava kot taka je odprto polje za lastno interpretacijo.
 
… Jerce Rožnik Novak v katerem pleše tudi …
Na odru boš Jerca s plesalcem Gáborjem Ivanovim. Zakaj ravno Gabor in kaj prinaša v predstavo njegova moška energija?
Jerca: Z Gáborjem sva se spoznala v okviru Dance Comunication Lab-a v produkciji Zavoda Flota v Budimpešti minulo leto. Oba sva bila del predstave, ki smo jo ustvarili skupaj s koreografinjo Anno Gulyás. Gibalno se dobro ujameva in drug drugemu nudiva gibalno podporo. Zato sva se skupaj z Enyo odločili, da ga povabiva v projekt. Gábor prihaja iz Budimpešte in s tem je v ustvarjalnem procesu ponudil še drugačen pogled ter perspektivo na raziskovalna vprašanja.
 
… Gábor Ivanov.
Premiera predstave bo 26. septembra 2018 ob 20. uri, ponovitvi pa 27. in 28. septembra 2018 prav tako ob 20. uri v Plesnem Teatru Ljubljana. Imata s predstavo načrte, da bi gostovali še kje?
Jerca & Enya: Gotovo se obetajo še ponovitve in načrti za prihodnost. Želja in cilj so ponovitve ter gostovanja na festivalih v Sloveniji, na Madžarskem, v Avstriji in Veliki Britaniji, saj vsi trije delujemo in ustvarjamo mednarodno. Poleg gostovanj želimo raziskovanje nagraditi v istoimenskem plesnem filmu.
 
Jerca, si še razpeta na poti med Avstrijo in Slovenijo? Enya, ti živiš v Londonu in si se tudi poročila, in kolikor te spremljam, ples ni več tista prva odrska violina. Kako ples doživljata danes vsaka na svoj način?
Jerca: Zaenkrat še in tak način dela mi za zdaj zelo odgovarja. V Linzu dokončujem magisterij na plesni Akademiji Anton Bruckner Privatuniverziteti ter redno sodelujem z dvema plesnima kompanijama, Editta Brun Company in SILK Fluegge. Vedno se je prijetno vrniti domov in ustvarjati tudi tukaj. Zame je ples še vedno neskončna možnost komunikacije, ki jo gibamo čisto vsi.
Enya: Ples oziroma gib je univerzalni jezik, ki je vseskozi prisoten pri delu, ki ga opravljam. Tudi v delu z igralci se posvečam govorici telesa, hkrati pa se mi zdi, da je koreografija še kako prisotna pri samem snemanju, še posebej v odnosu gibanja kamere in igralcev ali plesalcev v določenem prostoru. V zadnjih letih sodelujem tudi z evropsko platformo za sodobni ples, Aerovawes, kjer sem odgovorna za video program festivala Spring Forward.
 
Se vama zdi, da se je slovenska plesna scena kaj spremenila v tem času, ko vaju ni bilo?
Jerca & Enya: Ne vem, če bi lahko rekla, da se je spremenila, se pa definitivno razvija in odpira nove možnosti za mlade plesalce.
Kako v poplavi današnjega plesa še biti inventiven?
Jerca & Enya: Vse je že bilo pokazano, vse že uporabljeno ter vse že pregibano in preplesano … Morda je ravno tvoj lasten pristop tisti, ki naredi že videno inovativno, drugačno. Izkušnja je tista, ki je tvoja lastna in jo lahko zgolj ti pretvoriš v svoj ustvarjalni jezik.
 
Na koncu pa povabilo našim bralcem in bralkam. Zakaj naj si ogledajo vajino predstavo?
Jerca & Enya: Predstava raziskuje vprašanja, s katerimi se srečujemo vsakodnevno. Gledalca želi soočiti s stanji nevednosti, strahu, krhkosti, nevrednosti, zaupanja in moči. Vprašanja naslavlja na zelo fizičen, plesni in gibalni način.

Prosim, pri tem se ne pozabite podpisati z modrim pisalom, saj je le tako možno ugotoviti legitimnost Vašega podpisa.
Dogovorjeno, pridemo in se podpišemo. Hvala za pogovor in srečno!
View Gallery 8 Photos