Nasveti za okolju prijazen božič

Preizkusite nekaj nasvetov, s katerimi boste naredili dom bolj prijazen do vas in okolja.
Pazite na dim
Ob prazničnih večerih vsi radi zakurimo ogenj v kaminu. Ne samo da nas ogreje, ampak tudi ustvari pravo vzdušje. Vendar čeprav na videz dim izpuhti skozi dimnik, ostanejo v prostoru strupeni plini, med njimi še posebej nevarna ogljikov monoksid ter dušikov dioksid.
Namesto klasičnega odprtega ognjišča zato raje uporabite kamin s steklenimi vrati. Še vedno imate pogled na topel ogenj, hkrati pa se znebite strupenih plinov.
Izberite prave luči
Če je le možno, za praznično osvetljavo uporabite LED-luči. saj ne pregorijo tako hitro kot klasične novoletne lučke, hkrati pa porabijo do 80 % manj električne energije kot klasične luči.
Naravna ali umetna jelka?
Naravna! Čeprav mislite, da z nakupom umetne jelke varujete gozdove, pomislite še enkrat. Umetne jelke so narejene iz PVC-ja – umetnega materiala, ki vsebuje strupene sestavine, hkrati pa se v naravi ne razkroji še dolga leta.
Raje uporabite naravno jelko, ki jo po uporabi reciklirajte in uporabite za kompost.
Uporabite drugačne sveče kot ponavadi
Klasične sveče lahko izgorevajo svinec v plinski obliki zaradi kovinskega stelja. Raje si privoščite sveče iz soje, ki imajo bombažni stelj.
Naravna dekoracija
Uporabite ne samo naravno, ampak tudi užitno dekoracijo, na primer bučke in razne agrume – ko so dovolj zreli, jih enostavno pojeste!
Sliši se smešno, a na tak način imate dinamično dekoracijo, ki ne postane dolgočasna, hkrati pa tudi reciklirate.
Okraski na božični jelki
Namesto okraskov iz umetnih materialov raje uporabite steklene, lesene, papirnate ali slamnate. Ti materiali se v naravi razgradijo veliko hitreje kot umetni.
Poleg tega pa svetloba, ki se lomi na steklu, ustvari čudovito vzdušje. Preizkusite.
Novoletna voščila
Voščila, ki jih boste poslali prijateljem, naj bodo iz recikliranega papirja. Tako boste res obvarovali drevesa, hkrati pa bo čestitka dobila še globlji pomen.
Čistite s prijaznimi čistili
Pripravite dom za goste z uporabo naravnih čistil. Ne le da so prijaznejša do okolja, tudi vas bodo obvarovala pred strupenimi sestavinami in odpornejšimi bakterijami.
Dom je lahko bolj »zelen« že s samo majhnimi spremembami. Te od vas ne bodo zahtevale nove organizacije gospodinjstva. Saj poznate preprosto modrost naših babic in dedkov: »Iz malega zraste veliko!«
www.dormeo.net