Mračno prihodnost lahko preprečimo le, če bomo spremenili prav vse

Pri Mladinski knjigi je izšlo delo Naomi Klein To vse spremeni, Kapitalizem proti podnebju (prevedla Polona Mertelj, spremna beseda Luka Omladič, urednica Nela Malečkar). Pisateljica v knjigi opozarja na nevarnost podnebnih sprememb na prebivalce Zemlje in apelira, naj takoj spremenimo svoj odnos do narave in začnemo graditi novo ekonomijo.

To vse spremeni (cena: 37,96 evra)
Naomi Klein (1970), kanadska raziskovalna novinarka, pisateljica in aktivistka, je stalna sodelavka revij Harper’s, Rolling Stone, The Nation in The Guardian. Leta 2002 je izdala zbirko zapisov Ograje in okna, njena prva knjiga No logo pa je postala velika mednarodna uspešnica, prevedena v več kot 25 jezikov. Njeno osrednje delo Doktrina šoka je od leta 2007 izšla v več kot 30 jezikih, v milijonski nakladi in velja za obvezno branje današnjega časa. Naomi Klein je leta 2004 za poročanje iz Iraka prejela nagrado Jamesa Aronsona za družbeno pravično novinarstvo ALI o družbeni pravičnosti, leta 2014 je dobila nagrado zveze International Studies za izjemne dosežke na področju sodelovanja med aktivisti in znanstveniki, leta 2015 pa nagrado Izzy za izjemne dosežke na področju neodvisnega novinarstva in medijev. Ima častni doktorat iz civilnega prava, ki ji ga je podelila univerza King’s College v Novi Škotski.
Na predstavitvi v Konzorciju: (z leve) urednica Nela Malečkar, dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja in slovenska članica Medvladnega odbora za podnebne spremembe pri Združenih narodih in dr. Luka Omladič, filozof, okoljski analitik ter avtor spremne besede Slovenija v dobi podnebnih sprememb.
To vse spremeni – kapitalizem proti podnebju je dobila odlične ocene kritikov in osvojila prestižno nagrado Pisateljskega sklada Hilary Weston za stvarno literaturo. Knjiga je takoj po izidu septembra 2014 postala uspešnica, isto leto se je uvrstila na več seznamov najboljšega in obveznega branja, tudi seznam stotih pomembnih knjig revije New York Times. "Kako žalostna je misel, da narava govori, človeštvo pa ne posluša." (Victor Hugo, 1940) "Delo Naomi Klein o poškodovanem podnebju in malignem kapitalizmu je zelo izzivalno in bojevito. Samo po sebi kliče k široki, konkretni akciji. Le množična gibanja, ki se rodijo v konkretnih okoljih, lahko premagajo krdela neutrudnih iskalcev novih nahajališč nafte, premogokopov in nahajališč naftnih skrilavcev."  (Jožica Grgič, Delo). "Podnebne spremembe so rezultat delovanja kapitalistične produkcije, ki ne deluje v korist večine ljudi, ampak male manjšine. Zato svoj način delovanja prikazuje kot univerzalen in neizogiben, čeprav v resnici vodi v uničenje življenjskih pogojev za vse. Ko se bodo tega dejstva ljudje zavedeli, bodo našli politično moč, da položaj spremenijo. To je bistvo odgovora, ki ga predlaga Naomi Klein." (Luka Omladič, v spremni besedi Slovenija v dobi podnebnih sprememb)