Knjižne novosti za mlade. Med njimi tudi Kraca Lile Prap in Pižamin Šnofi

Pri Mladinski knjigi so izšle štiri knjige za mlade bralce; in sicer slikanica Kraca avtorice Lile Prap, zvezek stripov Šnofijeva druščina, ki sta ga ustvarila Boštjan Gorenc – Pižama in Matej de Cecco, prvi roman Nataše Konc Lorenzutti za mladino, ki nosi naslov Lica kot češnje, ter knjiga Gayle Forman Če ostanem.

Kraca; Lila Prap
Kraca je 14. slikanica Lile Prap, ki se je tokrat odločila za neobičajno obliko – slikanico premetanko. Izbrala si je 18 živali in jih pospremila s krajšimi pesmicami, slikanico pa prerezala po sredini. Slikanica je, kot so zapisali pri založbi, namenjena malim in velikim otrokom, ki jih zabava odkrivanje novih oblik živali, njihovih opisov in imen s sestavljanjem različnih polovic strani v knjigi.
Šnofijeva druščina; Boštjan Gorenc in Matej de Cecco
Prvi zvezek priljubljenih stripov revije Pil Šnofijeva druščina, ki nosi podnaslov Škratovi štumfi, rjast robot in šmentani šofer, prinaša tri zgodbe. Kot je na današnji predstavitvi dejala urednica Alenka Veler, stripe odlikuje nebrzdani humor ter pop kulturne, pa tudi politične in športne reference. Šnofi je drugi najbolj carski pes na svetu, bolj carska od njega je le Kodrlajsasta Pepca. Vedno se mu uspe izviti iz zagat, v katerih se znajde s svojim lastnikom Pilkom in njegovo najboljšo prijateljico Čopko, so vsebino stripa povzeli pri založbi.
Lica kot češnje; Nataša Konc Lorenzutti
Lica kot češnje Konc Lorenzuttijeve je po besedah Velerjeve roman o odraščanju in o prvih čereh mladega ljubezenskega odnosa. Kristina je dijakinja prvega letnika srednje glasbene šole, ki se zaljubi v sošolca. Naklonjenost je obojestranska in prvi hip se zdi, da je vse tako, kot mora biti. A Davidovo družinsko življenje je vse kaj drugega kot njeno, in tudi če se sprva zdi, da to na njun odnos ne bo vplivalo, temu ni tako, še posebej po pretresljivem razkritju, ki ju še usodneje poveže. Kot je povedala avtorica, ji je bilo težko pisati roman za mladino. Ker so tudi njeni otroci toliko stari kot glavna junakinja romana, je bila nekoliko preveč materinska, saj je imela ves čas občutek, da je Kristina njena druga hči. Za osnovni motiv je vzela tragedijo, ki se je zgodila že davno, čeprav se v romanu plete tudi ljubezenska zgodba. Hotela je pokazati posledice te tragedije in povedati, da je to tragedija dveh družin, tako družine žrtve kot povzročitelja.
Če ostanem; Gayle Forman
Roman ameriške pisateljice Gayle Forman Če ostanem je Velerjeva označila kot roman o družini, ljubezni do glasbe, ljubezni do drugega in o sprejemanju. Prinaša prvoosebno pripoved glavne junakinje, ki se po prometni nesreči znajde v komi. Zadnje, česar se 17-letna čelistka Mia spomni, je, da je v avtu s svojo družino. Ne ve za nesrečo, spomni se le tega, kar se je zgodilo potem, ko je opazovala svoje lastno poškodovano telo, ki so ga reševalci vlekli iz razbitin. Trudi se, da bi dojela, kaj se dogaja, kaj je izgubila in strašno odločitev, ki jo mora sprejeti. Bo sledila očetu, mami in bratcu ali bo zbrala moč, da nadaljuje tam, kjer se je zanje vse končalo, so o vsebini knjige zapisali pri založbi. Formanova je z romanom Če ostanem, ki ga je v slovenščino prevedla Tea Mejak, v hipu osvojila bralce po vse svetu, bil je dežen tudi dobrih kritiških ocen. Lani je zgodba zaživela tudi v filmu, ki ga je režiral R. J. Cutler.

View Gallery 5 Photos