Kakor si večerjal, tako boš spal

5 tatov spanca
Konzervirano in dimljeno meso
V poznih večernih urah je sendvič s šunko zelo slaba zamisel. Tudi slanina, klobase in dimljeno meso vsebujejo veliko aminokisline tiramin. Ta sili možgane k izločanju norepinefrina, možganskega stimulansa, ki nas ohranja budne in rahlo živčne.
Čokolada
Bodite previdni s čokolado v vseh oblikah. Mnogi ljudje so v zrelih letih občutljivi na kofein, zato jim lahko že majhna količina čokolade v sladoledu povzroči motnje spanja. Čokolada namreč vsebuje aminokislino tirozin s stimulativnim delovanjem.
Energetski napitki
Ti napitki vsebujejo visok odstotek kofeina, kot je aminokislina tavrin, ki prispeva k napetosti in izločanju adrenalina. Novejše raziskave kažejo, da celo uživanje energetskih napitkov čez dan zavira zaspanost in povzroča nemiren spanec.
Kečap
Čili, pica in začinjena hrana nasploh otežujejo prebavo, s tem pa tudi motijo spanec. Kisla in začinjena hrana lahko povzroči povečano izločanje želodčne kisline, zgago in druge simptome, ki ovirajo in prekinjajo spanec.
Alkohol
Kozarček ali dva pred odhodom v posteljo sproščata, toda po nekaj urah se vam utegneta maščevati, saj motita spanec. Alkohol spodbuja dehidracijo in sili na vodo, zaradi česar se boste pogosto zbujali.

5 prijateljev spanca
Češnje in višnje
Te so redek naravni vir melatonina, snovi, ki nadzira našo notranjo uro in uravnava spanje. Strokovnjaki priporočajo, da uro pred spanjem pojeste pest tega sadja. Če želite v letalu sladko spati, se med potovanjem sladkajte s češnjami ali višnjami.
Banane
Kalij in magnezij po naravni poti sproščata mišice, banane pa so bogat vir obeh. Vsebujejo tudi aminokislino L-triptofan, ki se v možganih spreminja v 5-http. Ta se pozneje spreminja v nevrotransmitor serotonin, ki sprošča, in melanin.
Opečenec, kruh, špageti …
Hrana, bogata z ogljikovimi hidrati, pospešuje izločanje inzulina, ki povzroča zaspanost.
Ovsena kaša in kosmiči
Tudi kaša in kosmiči povzročajo izločanje inzulina in povečujejo naravno raven sladkorja v krvi, zaradi česar postanejo zaspani. Oves je bogat vir melatonina, ki ga mnogi jemljejo v obliki preparatov za uspavanje.
Toplo mleko
Mleko vsebuje aminokislino L-triptofan, ki se spreminja v 5-http ter spodbuja izločanje sproščujočega serotonina. Bogato je še s kalcijem, ki tudi pomaga do spanja.

Vir: Viva – revija za zdravo življenje
www.doremo.net