Jesen je. Ustvarjajte, čarajte. Izkoristite te dni za pripravo slastnih jedi

Jeseni, ko so dnevi hladnejši in krajši ter se bolj zadržujemo v objemu toplega doma, je pravšnji čas za kuho in peko. Če bi radi poskusili kaj novega, malo eksperimentirali, razširili in nadgradili svoje pekovsko ter kuharsko znanje, predlagamo dve knjigi, polni zanimivih in slastnih receptov za vse priložnosti.

… (Cena: 24,94 evra)
KRUHarije in CUKRnije avtorjev Tomislave Hodak, Lidije Jenko, Miša Kolarja, Cecilije Per in Andreje Perčič (fotografije: Tomo Jeseničnik; izdala Cankarjeva založba, urednica Nina Žitko Pucer) ponujajo več kot 100 receptov za raznovrstne kruhe, pekovske izdelke in slaščice. Napisani so natančno in razumljivo tudi za začetnike. Začnite dan s svežim ajdovčkom z orehi, hrustljavo francosko bageto ali finskim rženim kruhom z luknjo. Pust popestrite še z munkkiji, finskimi krofi. Kalejdoskop slaščic vas bo začaral z blazinicami s sezamom, barvitimi makroni, domačimi snickersi, kockami Emona pa tudi poticami, zamorčkom v srajčki, princes krofi in indijančki, tortami z obilo čokolade ali samimi zdravimi presnimi sestavinami. Izbira je brezmejna. Pekovski in slaščičarski mojstri skrbno čuvajo svoje recepte in neradi izdajajo male, a ključne skrivnosti postopkov. To pa ne velja za avtorje te knjige, učitelje peke in slaščičarstva z BIC Ljubljana; svoje znanje dnevno razdajajo dijakom in jih spodbujajo k ustvarjanju. Navdih za vrhunske izdelke črpajo v tradiciji in ji dodajajo ščepec sodobnega, obzorje pa si širijo tudi onkraj meja.
… (Cena: 32,96 evra)
Zajtrk, večerja in vse vmes – v knjigi Bread Street Kitchen boste našli 100 čudovitih novih receptov priznanega chefa Gordona Ramsayja in njegove nagrajene ekipe iz restavracije Bread Street Kitchen (prevedel Srđan Milovanović, izdala Mladinska knjiga, urednica Nina Žitko Pucer). Recepte odlikuje uporaba svežih sestavin in preprostih tehnik priprave hrane. Zato je prav vsak recept primeren za pripravo doma in je lahko navdih za odličen obrok ne glede na del dneva. Začnite torej dan z dišečo ovseno kašo s kompotom iz jabolk in cimeta ali s krepko omleto z divjimi gobami in grojerjem ter zdravim zelenim sokom; za brunch postrezite pregrešno dobre palačinke iz rikote z banano in ingverjevim maslom; kruhke s karamelizirano čebulo, pestom in sirom taleggio ter piščančje perutničke s tamarindo delite s prijatelji; preprosta recepta za piščančjo solato beng beng in govejo tagliato bosta popestrila običajni večerni obrok. In zakaj ne bi med druženjem konec tedna začeli z neverjetno osvežilno pijačo iz vodke, limete in bezga, za glavno jed pripravili pečene račje prsi z dušenim ješprenjem in omako iz robidnic, za piko na i pa poskrbeli z ananasovim karpačem s kokosovim sorbetom.