Dobrodelnost. Dobra dela odražajo človeško dušo

Naredijo ga človeškega in predvsem naredijo ga dobrega. Kadar vse te vrednote podari popolnemu tujcu, se njegova plemenitost še poveča. Sposobnost, da pomagamo tujcu in se ukvarjamo z njim namreč nima vsak in zahteva veliko energije. Predvsem pa velikokrat od človeka zahteva, da gre čez samega sebe in sprejme drugačnost. Živimo v težkih časih, kjer nam brez pomoči drug drugemu ne bo uspelo! Vsak dan lahko pomagamo drug drugemu, le zavzeti se moramo. In obstajajo različni načini za pomoč!
Vas zanima, kje lahko pomagate ljudem, ki vašo pomoč resnično potrebujejo?

Prvi korak
Najprej je nujno, da pri sebi razčistite, zakaj ste se sploh odločili pomagati! Če ste se za ta korak odločili, da bi na druge naredili vtis in sebe prikazali kot angela varuha, potem lahko kar takoj nehate, ker vaši nameni niso plemeniti.
Globoko v sebi morate začutiti potrebo po tem, da nekdo potrebuje vašo pomoč in da mu jo resnično želite podariti!

Informacije iz prve roke
Glede dobrodelnosti se pozanimajte pri ljudeh, za katere veste, da so že nekaj časa v tem in da vam bodo znali dati dobre informacije, na koga se lahko dalje obrnete po nasvete in kje je pravzaprav najbolj potrebna vaša pomoč.
Če takšne osebe ne poznate, preprosto sedite za računalnik in pobrskajte po spletu, katere humanitarne ustanove vam najbolj ustrezajo oziroma za katere ustanove vidite, da bi jim vi lahko največ dali.

Anonimni telefoni
Veliko ljudi je prostovoljcev na raznih anonimnih telefonih za pomoč ljudem. Ljudje kličejo na te telefone, se izpovedujejo, naloga prostovoljca pa je, da jih posluša in jim da vedeti, da je nekomu mar za njih ter da niso sami.
Za delo na telefonu je navadno potrebno usposabljanje. Za prostovoljca delo na telefonu pomeni velik izziv, saj mora velikokrat iti čez samega sebe in slišati marsikaj, kar jih lahko asociira na njihovo osebno izkušnjo. Takrat jim zna biti težko, vendar je vsaka izkušnja zlata vredna.

Pomoč brezdomcem
Brezdomci so ljudje, ki se klatijo po ulicah ter prosijo mimoidoče za drobiž. Veliko je takšnih, ki igrajo na kak inštrument na ulici v zameno za drobiž in nasmeh. Če jim želite pomagati, ni potrebno nikamor iti. Ko jih vidite na ulici, zberite pogum in jih vprašajte, če so lačni, če bi šli z vami na kavo ali če potrebujejo kak kos tople garderobe.
Verjemite, da se bodo kave in preprostega pogovora razveselili veliko bolj kot, če bi jim dali sto evrov.

Pomoč misijonarjem
Misijoni so območja na tujih kontinentih in v tujih državah, kjer ima Slovenija svoje misijonarje. To so lahko cerkveni uslužbenci, lahko pa so preprosto ljudje, ki so zaslišali klic, da morajo iti pomagati v tujino ljudem. Takšnih je izredno malo, vendar tisti ki so, so neustrašni in pogumni. Ni lahko slediti srcu v neke takšne ekstreme, kjer spremenite svoj življenjski stil in se podate na popolnoma drugačno pot. Vendar so nekateri našli pogum in se odpravili na to zanimivo popotovanje. In nikomur do zdaj še ni bilo žal! Če bi torej želeli oditi nekam v tujino in tam pomagati slovenskim prostovoljcem, se morate oglasiti v kakšni župniji in se tam pozanimati, kako poteka vse naprej. Tam vas bodo usmerili do pravih oseb, ki vam bodo pomagale na poti do vaše dobrodelnosti.

Podarite stara oblačila in obutev
Vsi imamo prepolne omare starih oblačil in stare obutve. Ne vemo kam bi z vsem tem in največkrat preprosto vržemo v smeti. Preden to še enkrat naredite, prej dobro premislite. Spomnite se na vse otroke, ki jih zebe ali pa si morajo oblačila deliti s svojimi sestrami in brati.
Podarite svoja stara oblačila in staro obutev v Karitas ali na Rdeči križ, od koder bodo posredovali vaš dar tistim, ki vašo pomoč resnično potrebujejo.

Priskrbite šolske potrebščine
Začetek novega šolskega leta je za mnoge družine velik finančni zalogaj, ki ga največkrat ne zmorejo. Zato pošiljajo otroke v šolo napol opremljene. Otroci trpijo in nimajo zagotovljenega vsega potrebnega za kvalitetno izobrazbo.Namenite nekaj svojih finančnih sredstev humanitarnim organizacijam, ki zbirajo sredstva za otroke, ki si ne morejo privoščiti šolskih potrebščin. Če ne verjamete oziroma ne zaupate humanitarnim organizacijam in mislite, da vaš denar ne bi prišel v prave roke, potem lahko storite naslednje. Preprosto pojdite v trgovino ter sami nakupite nekaj zvezkov, pisal, peresnic, barvic ali česa drugega. Kupljene stvari odnesite na humanitarno organizacijo in jim povejte, za katero akcijo ste prinesli stvari.

Ljudje, ki so v socialni stiski bodo potrebujejo našo pomoč bolj kot kadarkoli. Postavimo se v njihovo kožo. Tudi oni si želijo drugačnega življenja. Postanimo tisti angelčki, ki zasvetijo v življenju nekoga drugega kot edina svetla točka in pomagajmo po vseh naših močeh. Nikoli se ne ve… Mogoče bomo mi enkrat na njihovih mestih in se bo situacija obrnila.
Kot pravimo, da se vse slabo vrača. Tudi dobro se vrača in to potencirano.
www.dormeo.net