Breztežni. Melanholično, humorno in prijetno druženje z Valerio Luiselli

Ob izidu knjige Breztežni je Ljubljano 29. maja obiskala mehiška pisateljica Valeria Luiselli in se predstavila na literarnem večeru v ljubljanskem Konzorciju.

Simpatična 32-letna Mehičanka v lešnikovo rjavi oblekici in čevljih nas takoj očara s preprostostjo, intelektom in perfektno angleščino. Svetovljanka je živela že na Costa Rici, v Južni Koreji, Južni Afriki, Indiji, Španiji, in Franciji. Hodila je v angleške šole, doma pa so vedno govorili špansko. Med vrsticami izvemo, da ima z možem, priznanim pisateljem Álvarom Enriguem, dva otroka in da trenutno oba pišeta vsak svojo knjigo o literarnem popotovanju, na katerem sta se za dva dni ustavila tudi v Ljubljani. V New Yorku, kjer sicer živita, si delita prostor za pisanje in Valeria hudomušno pripomni, da ne iz velike ljubezni, temveč zgolj iz pomanjkanja kvadrature.
Breztežni; cena: 19,95 evra
"Medtem ko si je privijal poročni prstan – kot da bi zategoval navoj matice na zobnik, ki bo pravkar odletel – je sestavljal zgovorne fraze o skrajnem pomenu poročnih zaobljub." Zgodba Breztežnih se začne zelo družinsko, intimno in je po avtoričinem nasmešku sodeč tudi precej avtobiografska. Sicer knjiga opisuje dva junaka: mlado mehiško urednico in pesnika Gilberta Owna, ki se iščeta v nepreglednem omrežju podzemnih vlakov, kjer sta potovala v svojih preteklostih. Roman o navideznih obstojih, nezmožnosti ljubezenskega srečanja in dokončnosti izgube, je hkrati melanholičen in humoren. Spretno ponudi vznemirljivo branje, a nikoli ne odstopi od skrbnega prevpraševanja in analize vrednot sodobnega sveta. Slabi dve uri dolg pogovor v Konzorciju je povezovala Vesna Milek, prevajala je Breda Biščak.
… Breda Biščak, Valeria Luiselli in Vesna Milek …
Valeria Luiselli je pozornost zbudila z zbirko esejev Papeles falsos (2010) in s prvimi zapisi v svetovnih časopisih, med drugim tudi New York Timesu. Napisala je več librettov za newyorško baletno hišo in po prvem romanu Breztežni (2011) v letu 2013 objavila še naslednjega, La historia de mis dientes (Zgodba o mojih zobeh). Njene knjige in drugi zapisi izhajajo v vrsti jezikov in v različnih svetovnih revijah in časopisih.

View Gallery 4 Photos