Brezsladkorna vila. Grenko-sladka usoda, kjer lahko zmagaš

Nekdanja primabalerina Zippora Karz je z opisom svoje osebne izkušnje o borbi s sladkorno boleznijo in moči, ki ti do daje ljubezen do plesa, ustvarila eno najbolj branih knjig. Brezsladkorna vila je osebna izpoved, ki nas popelje v neverjetni svet vrhunskega baleta. Kot malo kalifornijsko dekletce si nikoli ni drznila sanjati, da bo kdaj nastopala na odru New York State Theatra in zasijala kot ena od baletnih zvezd pod mentorstvom največjih baletnih koreografov svojega časa.

Nekdanja primabalerina Zippora Karz je dokaz, da če te vodita srce in ljubezen, lahko premagaš usodo.
Rada se je igrala s svojimi sorojenci in jahala ljubljenega ponija Genta, a ko je v njihovi družini počilo in sta se starša razšla, mama pa si je našla novega partnerja, je vse več časa preživljala v baletnem studiu Sheile Rozann. Učiteljica je prepoznala njen izjemni talent – in ni bila edina. S komaj osemnajstimi leti je bila Zippora sprejeta med člane New York City Balleta in kmalu zatem je že zablestela v znameniti vlogi Sladkorne vile v Hrestaču. A pravljica ni trajala dolgo. Ko je izvedela, da ima sladkorno bolezen, se ji je svet sesul. Zippora ne varčuje z iskrenostjo. Svoje soočenje z boleznijo opisuje povsem iskreno, od zanikanja in obupanih poskusov, da bi bolezen obvladala, do večkratne napačne diagnoze in na koncu vendarle – sprejetja in življenja z inzulinom. Le neizmerna vztrajnost, garanje in ljubezen do baleta ji omogočijo, da navzlic svoji bolezni napravi častivredno kariero baletne solistke. Kajti vse je mogoče, če te vodi strast, pravi.
Knjiga Brezsladkorna vila je ganljiva osebna izpoved o boju s sladkorno boleznijo.
Avtorica knjige je Zippora Karz, nekdanja solistka ansambla New York City Ballet, sedaj učiteljica baleta in repetitorka sklada Georgea Balanchina, ki predava o svoji osebni izkušnji življenja s sladkorno boleznijo na pomembnih konferencah in pri vodilnih organizacijah po svetu. "Ponosna sem na kariero balerine, a moja zgodba je v resnici  zgodba o tem, kako kljub bolezni živeti življenje z dvignjeno glavo. Moja zgodba je o polnem in častnem življenju in borbi, ki jo lahko boriš, če te pri tem vodi tvoje srce." "V otroštvu so me večkrat obiskale neke sanje. Sanjala sem, da sem mlado dekle in drsim po gladki, glinasti površini peščene barve. Moj pogled je dremav, ko z milino delam osmice v tem okroglem prostoru. Bosa sem, a se gibljem tako dražestno, kakor bi bila na drsalkah. Moje noge so dolge in sloke, kot pri komaj skotenem žrebićku, a krepke. Smehljam se med sanjavim lebdenjem po tej spolzki, hladni, gladki glini. Nato se brez razloga pričnem gibati vse hitreje, tako hitro, da se glinena površina izsuši, popoka in se zvrtinči okoli mene. Ujeta sem v vrtinec razbite gline. Drobci … Jaz …Vse … Pobezljano se vrtimo. Skoraj že eksplodiram, ko se drobci nenadoma porazgubijo, čas se upočasni, jaz pa znova sanjavo drsim …" je odlomek iz knjige  Zippore Karz.
Na tiskovni konferenci ob predstavitvi knjige Brezsladkorna vila so bili tudi (z leve) balerina Ana Klašnja, igralec Matjaž Javšnik, Miss Earth Slovenije 2013 Nina Kos in zdravnik Iztok Štotl.

"Ko nekdo zboli zaradi sladkorne bolezni, ima pogosto občutek, da se mu je podrl svet, in ni redko, da takrat novopečenega diabetika preplavita črnogledost in prepričanje, da se je polno življenje na nek način zaključilo. Pacientom v tem težkem obdobju lahko pomaga, če dobijo pozitivne informacije o tem, da se da s sladkorno boleznijo doseči še marsikaj in da še zdaleč ni čas za metanje puške v koruzo. Pozitivne zgodbe in izkušnje drugih sladkornih bolnikov so jim lahko pri tem v veliko pomoč. Ena takih je prav gotovo tudi življenjska zgodba Zippore Karz, ki je svoje sobivanje s sladkorno boleznijo opisala v knjigi, ki je pred vami. Verjetno bo kar nekaj sladkornih bolnikov v tej zgodbi prepoznalo tudi delček svoje izkušnje,"
je o sladkorni bolezni in knjigi povedal dr. Iztok Štotl s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.
Ana Klašnja je ob branju knjige podoživljala svoje občutke o tem, kakšen je svet baleta, ki ga publika ne pozna.

"Svetovno znana balerina Zippora Karz v knjigi, ki je pred vami, predstavi prijetne in neprijetne strani prelepega poklica baletne plesalke. Ko sem brala njene besede, sem podoživljala svoje občutke o tem, kakšen je svet baleta, ki ga publika ne pozna. Poklic plesalca je eden najbolj specifičnih in definitivno zahteva poseben življenjski ritem. Kako težko mora biti, če se je treba hkrati spopadati še s sladkorno boleznijo, si je skoraj nemogoče predstavljati. Ko Zippora pri 21. letih nenadoma zboli za to boleznijo, bi prav lahko dvignila roke, se predala in prenehala profesionalno plesati. A življenjska volja, ljubezen do plesa in neizmerna želja po odrskih deskah jo kljub nenehnim težavam ženejo, da se z boleznijo spopade in nadaljuje svojo plesno pot,"
je svoje občutke o knjigi izrazila Ana Klašnja, baletna solistka SNG Opera in balet Ljubljana.

"Še ena v vrsti grenko-sladkih usod, kjer lahko postaneš zmagovalec v trenutku, ko bolezni ne dojemaš kot oviro, ampak kot svetilnik, ki ti pokaže pot v temi. Tako pri baletu kot v realnem življenju je vse v ravnovesju, najsi stojiš trdno na tleh, na konicah prstov ali pa lebdiš – ko se sprijazniš z dejstvom, da si ranljiv, postane življenje en sam sladkorček – v pozitivnem smislu!"
razmišlja igralec Matjaž Javšnik, ki se tudi sam vsakodnevno bori s sladkorno boleznijo. "Diagnoza sladkorne bolezni tipa 1 oziroma življenje z inzulinom je za vsakogar, ki se mora spoprijeti s tako življenjsko izkušnjo, najprej velik šok. Sledita soočenje z resnico in spoznanje, da kljub popolnoma spremenjenim življenjskim navadam lahko živimo srečno, polno in zdravo življenje, hkrati pa izpolnjujemo tudi svoje zastavljene življenjske cilje. Osebno mi je ta diagnoza pri 21. letih življenje obrnila na glavo, toda danes lahko z veseljem rečem, da živim veliko bolje kot pred tem težkim spoznanjem. Seveda so za to potrebni disciplina, zavedanje o resnosti diagnoze, zdravo življenje, osebnostna rast in veliko ljubezni. Vsem mladim, ki jim je in jim bo življenje prineslo to izkušnjo, želim čimprejšnje spoznanje, da bolezen ne pomeni konca sveta, ampak lahko živijo kot prej ali celo bolje," je svojo izkušnjo s sladkorno boleznijo opisala Nina Kos, Miss Earth Slovenije 2013.

View Gallery 6 Photos