Biografija kultnega Freddieja Mercuryja v slovenskem jeziku

Freddie Mercury zdaj tudi v slovenskem jeziku (foto: Wkipedia)

Založba Učila je znana po izdaji biografij in po odlični ter tako pri bralcih kot kritikih nadvse dobro sprejeti biografiji Brucea Springsteena je izšla še ena. In sicer kultnega glasbenika, ki je usodno zaznamoval sedemdeseta in osemdeseta leta prejšnjega stoletja in se s svojo nebrzdano ustvarjalnostjo za vedno vpisal v kolektivni spomin vseh ljubiteljev dobre glasbe. Gre za biograjo karizmatičnega frontmana skupine Queen, ki se je 5. septembra leta 1946 kot Farrokh Bulsara rodil na Zanzibarju, kasneje pa kot Freddie Mercury ustvaril nekaj nepozabnih skladb iz zakladnice rokovske glasbene zgodovine. Celovit življenjepis glasbenega velikana je napisala večkrat nagrajena rokovska novinarka Lesley-Ann Jones, ki je Queene spremljala na številnih turnejah in z eno najboljših rokovskih skupin vseh časov spletla trajne prijateljske vezi. To ji je omogočilo neposreden dostop do preostalih članov skupine in tistih, ki so bili Freddieju najbližje, zato je lahko napisala izjemno poglobljeno pripoved o morda najbolj priljubljenem in hkrati najbolj zapletenem liku v svetu glasbe.

Dovršeno raziskana, sočutna in nesenzacionalistična knjiga se osredotoča na obdobje v osemdesetih, ko so bili Queeni že na robu razpada, dokler jih ni nastop na Live Aidu spet trdno povezal. Da bi razumela in doumela moža za legendo, je Lesley-Ann Jones potovala od Londona prek Zanzibarja do Indije. Biografija pevca Queenov je zato polna ekskluzivnih intervjujev (od bivših sošolcev, sodelavcev in prijateljev do sestre in staršev) ter podana z neprecenljivega zornega kota, ki vec kot dvajset let od Freddijeve smrti ponuja najsodobnejši portret tega legendarnega velikana rokovske glasbe. Knjiga vsebuje 32-stransko slikovno prilogo, veliko slik je iz avtoričine zbirke, avtor večine odličnih koncertnih fotografij in fotograf skupine pa je Mick Rock, ki mu ne pripisujejo le tega, da je odlično dokumentiral glasbeno sceno – človek, ki je fotografiral sedemdeseta!, ampak tudi, da jo je pomagal ustvarjati.

Avtorica biografije Lesley- Ann Jones (foto: Wikipedia)

Lesley-Ann Jones je časopisna novinarka in kolumnistka, ki je od zgodnjih osemdesetih do leta 1992 poročala o roku in popu za Daily Mail, Mail on Sunday, njegovo prilogo revijo You in The Sun. Glasbena novinarka in poznavalka, ki se lahko pohvali z več kot petindvajsetletno kariero v medijih, je tudi avtorica osmih knjig. Z otroki živi v Londonu; najstarejši je že odrasel in se je zapisal glasbi.

Knjigo najdete na policah knjigarne Felix

Knjigo je uredila Branka Fišer, v slovenski jezik jo je prevedel Niki Neubauer, obsega 410 strani in 32 strani slikovnih prilog. Za trdo vezavo boste odšteli 29,90 evra, najdete pa jo v knjigarnah Felix po Sloveniji ali na spletni strani www.felix.si