Zvezde plešejo. Zadnji ples Aljaža Škorjanca v Blackpoolu!

Kate Silverton in Aljaž Škorjanec sta se poslovila od šova. (Foto: BBC1)

Minulo nedeljo nas je razžalostila novica, da sta v posebni oddaji, ki jo vsako leto posnamejo v znameniti dvorani Tower Ballroom v Blackpoolu, izpadla Kate Silverton in Aljaž Škorjanec. Usodni ples je bil american smooth foxtrot, ki je kombinacija tehnično zahtevnega standardnega slowfoxa, odpiranja plesne drže in atraktivnih dvigov. Slednji so bili za Kate največji izziv, saj nima dovolj močnega centra, da bi bili dvigi videti lahkotnejši.

V plesnem dvoboju sta se morala pomeriti z Graemom Swannom in Oti Mabuse, ki sta sodnike s ponovitvenim nastopom bolj prepričala. Plesala sta šov točko po lastnem izboru iz muzikala Meet Me in St. Louis, ki je bila lahkotna in vizualno privlačna, tehnično pa precej manj zahtevna kot american smooth foxtrot. Oba para sta sicer v tekmovalnem delu zbrala več točk kot paraolimpijka Lauren Steadman in AJ Pritchard, ki pa so ju pred ‘dance offom’ rešili gledalci.

Lestvica pred končno odločitvijo (foto: BBC1)

Prvič so sodniki dodelili maksimalno število točk, in sicer Ashley Roberts in Pashi Kovalevu, prijetno pa je presenetil z atraktivno sambo Charles Venn s Karen Clifton in si delil drugo mesto na lestvici s Faye Tozer in Joejem Suggom.

Za deseto epizodo se je plesna karavana znova zbrala v Elstree Studiu v Londonu. Pred prihodnjo, četrtfinalno oddajo, je ostalo le še sedem plesnih parov. Tekmovanje se zaostruje in visoka raven letošnje serije napoveduje še kakšen šokanten izpad pred finalom. En tak šokanten izpad se je zgodil pred blackpoolsko oddajo, ko sta izpadla Danny John – Jules in Amy Dowden. Danny je veljal za enega od favoritov za finale, vendar se mu je pri salsi zataknilo in v Blackpool sta odpotovala Graeme in Oti. Razen Ashley in Faye, ki veljata za najbolj konstantni tekmovalki pri vrhu lestvice, se kot po tekočem traku menjavajo tekmovalci, ki pri posameznem plesu zablestijo, bodisi ker jim je določen ples pisan na kožo ali pa kadar zelo dobro izkoristijo ‘couple’s choice’ oziroma ples po lastnem izboru. Glede na videno do zdaj najslabše za uvrstitev v četrtfinale kaže Lauren in AJ-ju ter Graemu in Oti.

Novost v deseti oddaji je bil skupinski ples oziroma ples, ki ga plešejo vsi pari hkrati, tako kot je to običajno na pravih tekmovanjih v standardnih in latinskoameriških plesih. Izbrani ples je bil lindy hop, pri katerem so pari dobili mestne ocene od ena do sedem. Skupaj z ocenami za posamezne plesne nastope so te točke razvrstile pare na točkovni lestvici.

Najlepši nastop sta imela po mojem mnenju Faye in Giovanni, ki sta zaplesala čudovit angleški valček. Zanj sta prejela tri desetice in devetico od Craiga. Faye je bila graciozna, gibanje skoraj ‘brezšivno’, kot se za ta ples spodobi, in težko dosegljiv videz lebdeče lahkotnosti brez vidnega napora je bil očitno tudi njun cilj za ta nastop. Vse pohvale!

Drugi, meni osebno najbolj všečen nastop sta imela mlada Joe Sugg in Dianne Buswell, ki sta plesala street/commercial po lastnem izboru. Klasični gibi 90-ih let na podlago Jump Around od House Of Pain z mnogimi rekviziti in izjemno koreografijo so plesalcema zelo ustrezali, saj sta uspela prikazati svojo mladostno vihravost in igrivost. Joe je točko izpilil do potankosti in prejel celo dve desetki, in sicer od Shirley in Bruna. Ker sta bila Craig (7) in Darcy (8) manj navdušena kot jaz, Shirley in Bruno, sta Joe in Dianne zbrala ‘le’ 35 točk. Nedvomno pa je Joe pridobil še nove privržence med gledalci, predvsem tistimi mlajšimi.

Največje presenečenje večera pa je bila Stacey Dooley MBE, ki ji je plesni partner Kevin Clifton pripravil zelo dobro paso doble koreografijo, v kateri je uspel raven težavnosti prilagoditi njenim sposobnostim in ji omogočil, da je vlogo ne le odplesala, ampak tudi odigrala brezhibno. Stacey je prejela stoječe ovacije občinstva v studiu in tri desetice ter devetico od sodnikov, kar jo je postavilo na sam vrh lestvice skupaj s Faye Tozer.
Stacey, ki je sicer vedno nasmejana in sproščena, je uspela pokazati popolnoma drugačno plat svoje osebnosti, in videti je bilo, da jo vse skupaj zelo zabava. Izjemno simpatična novinarka, ki se zna prebiti tudi do finala še zlasti zato, ker gledalci radi glasujejo za tiste, ki pokažejo velik napredek, in ne tiste, ki dobro plešejo že na začetku serije.

Ashley Roberts je ena tistih, ki so prišli v oddajo, da pokažejo svoje plesne sposobnosti in za katero se že od prve oddaje naprej nekako pričakuje, da bo dobivala najvišje ocene. Sodniki je kar ne morejo prehvaliti, saj je punca res sposobna. Po drugi strani pa ji ravno to malo nagaja pri priljubljenosti, saj so gledalci začeli godrnjati, da je prevzetna in da se vede, kot da ima zmago že v žepu. Tokrat sta s plesalcem Pasho Kovalevom pripravila sambo. Njena energičnost pri plesu dviga pritisk gledalcem, eni so evforični, drugi bi raje videli, da bi se malo umirila. Jaz sodim med slednje, saj je za dobro sambo potrebnega več nadzora pri koordinaciji med medenico, koleni in gležnji. Če tukaj škripa, je samba pregroba, manjka ji mehkobe in sofisticiranosti. Bruno je bil seveda navdušen nad njeno eksplozivnostjo in ji je dal desetko, od strogega Craiga je dobila osem, Shirley in Darcy pa sta ji dodelili oceno devet. Ashely je torej zbrala 36 točk, kar je seveda lep rezultat, ni pa 40, kolikor  jih je zbrala prejšnji vikend v Blackpoolu.

Slabši trije pari so bili Charles in Karen, ki sta plesala tango (30 točk), Graemme in Oti, ki sta imela simpatičen, ampak tehnično pomanjkljiv quickstep na Sing, Sing (24 točk), ter Lauren in AJ s salso, ki je bila precej kaotična (23). Rezultati lindy hopa, ki vsebuje elemente jazza, stepa, charlestona in dvige, so ohranili na prvem mestu Faye in Giovannija, kljub temu da so sodniki dodelili maksimalno število točk Ashley. Stacey je bila na koncu druga, Ashley tretja, Joe četrti, sledili so Charles, Graemme in Lauren, ki je tako kot prejšnji teden pristala na zadnjem mestu.

V nedeljski oddaji Rezultati sta morala v plesni dvoboj Graeme in Oti ter presenetljivo Ashley in Pasha, ki so ju sodniki seveda rešili, saj ju imajo za favorita te serije. Zanimivo bi bilo videti, za koga bi glasovali, če bi morala v dvoboj Lauren, saj sta imela z Graemeom skoraj enake ocene. V primerjavi z njo mi je bil bolj všeč Graeme, ki pa proti Ashley seveda ni imel nobenih možnosti, zato je izpadel. Škoda.

V deseti oddaji so plesalci zaplesali s slovito skupino CandoCodance, ki vključuje plesalce na invalidskih vozičkih. (foto: BBC1)

Kot vedno se je znova izkazalo, da je ta šov le delno plesni šov, saj so rezultati odvisni od kombinacije plesnih sposobnosti in priljubljenosti pri gledalcih. Težko bi napovedala zmagovalca, ampak skoraj prepričana sem, da to ne bo Ashley.
Serija se hitro približuje vrhuncu, zato vas vabim, da si skupaj ogledamo četrtfinalno oddajo, ki bo posvečena muzikalom, in sicer prihodnjo soboto zvečer na BBC 1 in v nedeljo zvečer oddajo Rezultati.