Zvezde plešejo. V bitki za plesni globus izpadla Jana Koteska!

Nedelja je bila usodna za Jano Kotesko in Tomaža Štera. (Foto: Miro Majcen)

Sedmo epizodo "najbleščečejšega" šova na Pop TV so odprli profesionalni plesalci z elegantno točko v slogu muzikalov na Broadwayu.

Otvoritvena točka sedme oddaje
 
Da spomnimo, prejšnjo nedeljo smo se poslovili od Denisa Vučaka in Nike Bagon, zvezdniki pa so si izžrebali novega plesnega partnerja. S plesalci sta bila solidarna tudi voditelja Peter Poles in Tara Zupančič, ki sta prav tako zamenjala vlogi, tako da je Tara komunicirala s sodniki, Petrovo delovno mesto pa je postala loža, kjer se je pogovarjal s plesalci in z njimi spremljal sodniške ocene. Ta sprememba se je izkazala kot zelo dobra in ničesar ne bi imela proti temu, da bi se večkrat menjavala, morda celo v isti oddaji, ki bi bila zato še bolj razgibana.
Pred začetkom sta voditelja opomnila gledalce, da tokrat glasujejo le za zvezdo in ne za plesni par, saj bo na koncu oddaje izpadla ena zvezda ter njen originalni in ne začasni plesni partner.

Jana Koteska in Jernej Brenholc

Od sedmih plesnih parov, ki so še v igri za osvojitev plesnega globusa, se je prva predstavila Jana Koteska, ki je izžrebala za novega partnerja Jerneja Brenholca. Visokorasla Jana je kar precej centimetrov višja od Jerneja, zato nista imela lahke naloge. Pripravila sta salso, v kateri je bilo nekaj dobrih dvigov, težavo zaradi razlike v višini pa sta uporabila za humorne vložke. Jana je dobra plesalka, kar se je najbolje videlo v solo delih koreografije, točka pa ni bila nič kaj posebnega. Jana je zbrala seštevek 21, z ocenami od 3 do 6.

Špela Grošelj in Arnej Ivkovič

Sledila je Špela Grošelj, ki je izžrebala Arneja Ivkoviča, sicer plesnega partnerja Tanje Žagar. Zaplesala sta romantični valček, v katerega sta vpletla poleg enega težjih in bolj spektakularnih dvigov tudi ljubezensko zgodbo. Špela je pokazala svojo nežnejšo plat in je odigrala svojo vlogo zelo prepričljivo. Imela je solidno plesno držo, v solističnih delih pa je pokazala dobro telesno koordinacijo in izjemno lepe gibe rok. Tudi komentarji sodnikov so bili vzpodbudni in pohvalni. Špela je dobila svoje najvišje ocene do zdaj, od Andrejeve (Škufca, op. u.) 5, pa do 8 Nike (Urbas, op. u.) in Lada (Bizovičar, op. u.) ter 7 od Katarine (Venturini, op. u.).

Tanja Žagar in Miha Vodičar

Kot tretja zvezdniška tekmovalka se nam je predstavila Tanja Žagar v kombinaciji z Miho Vodičarjem, njun tekmovalni ples pa je bil paso doble. Od tega para smo veliko pričakovali in tudi dobili. Miha je v tem plesu prvič uspel plesati na polno, saj ga Tanja ni niti malo skrbela ali ovirala. Bila je suverena, samostojna, močna in ni potrebovala njegove stalne pozornosti. Uspela ga je celo izzivati, kar je ena od ključnih vlog plesalke pri paso doblu. Tanjin osebni temperament je bil idealen za ta ples, ki diši po Španiji, bikoborbi in se spogleduje s flamenkom. Pogrešala sem le več globine in notranje drame, ki se jo lahko prikaže skozi višji osnovni mišični tonus. S tem bi Tanja naše poglede še bolj pritegnila k sebi, da nam ne bi uhajali k Mihi. Tisti, ki se spomnite nastopa Andreja Škufce in Melinde, ko sta zaplesala paso doble, boste mogoče lažje razumeli, da pri tem plesu stvari ne ‘ropotajo’ navzven, ampak ustvarjajo dramatično vzdušje, pri katerem smo v nenehnem pričakovanju, kaj se bo zgodilo. Vsekakor pa je bil Tanjin paso doble eden najboljših, kar smo jih videli v vseh treh sezonah šova Zvezde plešejo. Zasluženo je zbrala rekordni seštevek sodniških ocen, kar 32. Dobila je dve oceni 9 in najvišjo oceno od Andreja do zdaj, 6.

Klara Lorger in Tomaž Šter

Naslednja sta bila na vrsti Klara Lorger in Tomaž Šter. Klari je pripadla čast zaplesati prvo sambo sezone. Točka je bila simpatična in dobro odplesana. Klara, za katero že od vsega začetka menim, da je plesno nadarjena, je uspela pokazati zelo dobro ritmično interpretacijo glasbe. Sambo je zaplesala suvereno in brez strahu. Dobila je ocene od 4 do 7 in seštevek 22, eno točko več kot Jana, ki je plesala z njenim originalnim partnerjem, Jernejem.

Franko Bajc in Maja Geršak

Franko Bajc, ki mu kar naprej pripisujejo zagledanost v svojo plesalko Svetlano Cigoj, je zaplesal svoj tekmovalni ples slowfox z Majo Geršak. Priznal je, da je Majin pristop učenja drugačen od Svetlaninega, a je povedal, da je hvaležen za vse naučeno. Njegov slowfox je bil okoren, ampak boljši od tanga nekaj tednov nazaj. Dobil je ocene od 3 do 7 in seštevek 24. Razen Andreja, ki ga ta slowfox ni prepričal, so mu preostali trije sodniki dali vsi zelo visoko oceno 7, Katarina je videla celo sproščenost v njegovem telesu. Ne vem sicer, kam je gledala, predvidevam, da v Majo, ki je na vse načine poskušala zmehčati njun videz. Priznam, tudi meni je fant izjemno simpatičen in mi bo žal, ko bo izpadel, ampak plesno se žal razvija bolj počasi. Kot eden od le še dveh preostalih moških tekmovalcev bo mogoče ostal v igri še kakšen teden, ampak bo morala Svetlana hitro najti še kakšen ključ, ki bi odklenil njegove skrite potenciale.

Miha Zupan in Svetlana Cigoj

Majin partner Miha Zupan pa je pri žrebu dobil ravno Svetlano in z njo se je moral naučiti plesati hitri in dinamični jive. V prejšnji oddaji nas je navdušil s hitrostjo pri charlestonu, ki po temperamentu in karakterju ni daleč od jivea, ampak tokrat se je moral privaditi na nove metode učenja in predvsem na nov način komuniciranja. Ker Miha ne sliši, je moral spet precej pomagati interpret. Plesni nastop je bil dobro zastavljen, ampak med Miho in Svetlano ni bilo tako dobre kemije, kot jo ima Miha z Majo. To se je odrazilo tudi v slabši povezanosti med njima na plesnem parketu, zaradi česar Miha ni deloval tako suvereno, kot smo ga bili vajeni videti v prejšnjih nastopih. Zbral je 23 točk, z ocenami od 4 do 7.

Tina Gorenjak in Miha Perat

Finalni nastop pa je pripadel Tini Gorenjak in Mihi Peratu. Argentinski tango, ki sta ga začela za zaveso, tako da smo videli le njuni senci, je bil drzno zastavljen. Zaradi ideje senc je bilo preveč poudarka na linijah, iztegovanju ter dviganju Tininih nog. Vse skupaj je delovalo malo preveč na silo in s premalo občutka za zgodbo med njima. Tudi sodniki so se strinjali, da je bilo preveč fizično in premalo čutno. Mene je motila tudi Tinina obleka, ki je bila sicer lepa, ampak je preveč razkrivala. Njene noge so lepe, vendar jih v množici korakov in linij ni uspela vedno nadzorovati, kar je bilo zaradi visokega razporka na obleki zelo vidno. Še vedno menim, da je Tina ena najboljših plesalk v tem tekmovanju, želim pa jo videti z več občutka za podrobnosti in v kakšni manj fizično zahtevni koreografiji, pri kateri bi lahko prišla bolj do izraza njena osebna telesna govorica. Tina je zbrala 27 točk, kar jo je postavilo na tretje mesto, za Tanjo Žagar in Špelo Grošelj.

Jana Koteska je v konkurenci s Klaro Lorger izpadla iz šova. (Foto: Miro Majcen)

V procesu izločitve enega para je ‘ta kratko potegnila’ Jana Koteska, ki je imela tudi najnižje ocene sodnikov, skupaj z njo pa je seveda izpadel tudi njen redni soplesalec Tomaž Šter.
Ker zaradi praznikov prihodnjo nedeljo oddaja odpade, bomo preostalih šest tekmovalnih parov v originalnih zasedbah lahko gledali šele čez 14 dni, ko bo tema oddaje ‘leto, ki vas je najbolj zaznamovalo’.  Napovedali so tudi, da se bosta morala v prihodnji oddaji ogrožena para naprej pomeriti v plesnem dvoboju, zmagovalca pa bodo določili sodniki. Tako poteka tekmovanje v originalni seriji TV-hiš BBC, razlika pa bo v tem, da bosta morala oba para plesati isti ples na isto glasbo in ne ponoviti svojega tekmovalnega plesa. To vsekakor pomeni za pare dodatno obremenitev, saj bodo morali imeti pripravljen še drugi ples, od katerega bo odvisen njihov obstanek v oddaji.
Želim vam lepe praznike, po možnosti z obilo plesa!

View Gallery 10 Photos