Zvezde plešejo. Gledalci odločili. Nadija Bičkova ‘odplesala’ iz šova, Aljaž Škorjanec v polfinale.

Davood in Nadija sta se poslovila. Oddajo si je ogledalo deset in pol milijona ljudi. (Foto: BBC1)

Strictly Come Dancing se počasi približuje vrhuncu. Do finalne oddaje nas loči le še ena, polfinalna oddaja. Sobotno četrtfinalno epizodo sem si končno lahko ogledal v neposrednem prenosu. Šest plesnih parov je dobilo tokrat za nalogo predstaviti svoje plese na znane melodije popularnih muzikalov.

Prva sta bila na vrsti Gemma Atkinson in Aljaž Škorjanec, ki sta plesala quickstep na Hello Dolly. Že v otvoritveni plesni predstavi na temo muzikala Oliver, ki je bila prava paša za oči in v kateri so poleg profesionalnih plesalcev sodelovali tudi zvezdniki, sem opazil, da ima Gemma frizuro, ki ni primerna za standardni ples. Upal sem, da je bila točka posneta dosti vnaprej in da bo imela za svoj solo nastop nekaj primernejšega. Žal se to ni zgodilo! V slogu kostuma Barbre Straisend so ji dodali še ogromna peresa na že ‘preveliko glavo’, kar je zelo pokvarilo silhueto para, saj je Gemma že tako skoraj višja od Aljaža. Škoda, ker je imela prvič res čudovito obleko in tudi ples je bil dober. Mislim, da je bila tudi frizura delno kriva za njeno manj sproščeno poskakovanje v tem zahtevnem, hitrem plesu. Sodniki so omenjali premalo lahkotnosti, Shirley Ballas pa je celo kritizirala njeno igro, čeprav je Gemma igralka. Ocene za nastop so bile absolutno prenizke, kar se je izkazalo pozneje v primerjavi z drugimi pari (ocene: 6, 7, 8, 8; skupni seštevek: 29).

Mollie King in AJ Pritchard sta plesala rumbo na Hopelessly Devoted to You iz Briljantine. Kot Sandi in Danny sta poskušala ‘skanalizirati’ Olivio Newton John in Johna Travolto. V mojih očeh dokaj neprepričljiv nastop. Razumem, da je rumba težka za plesne začetnike, ampak narediti korak na pravi udarec v taktu še ni rumba. Craig Revel Horwood je bil edini, ki je rekel bobu bob in Mollie okrcal, da je "hodila po številkah". Čeprav se tudi ona maksimalno trudi in ne želim biti grob s komentarji, pa me razjezi, če sodniki nekatere gledajo skozi rožnata očala in hvalijo tisto, česar ni bilo. Med drugim sta imela prepovedan dvig, ki so ga sicer omenili, ampak ga z ocenami niso kaznovali. Najbolj me je zmotila Shirleyina pohvala, ki dobro ve, da ta rumba ni bila na nivoju. Kot že zapisano na začetku, se mi dozdeva, da Shirley ‘navija’ za angleške plesalce in AJ prihaja iz znane angleške plesne družine. Drugače si njenih pohvalnih komentarjev in visokih ocen ne znam razložiti (ocene: 6, 7, 9, 9; skupni seštevek: 31).

Joe McFadden in Katya Jones sta se prelevila v Joela Greya in Lizo Minnelli iz muzikala Kabaret ter zaplesala sambo na Money Money. Joe me je že večkrat navdušil. Katyine koreografije, pa očitno tudi način učenja, so tisto, kar me vedno bolj napeljuje na misel, da lahko Joe na koncu celo zmaga. V tej sambi sta Joe in Katya prepletla ples z igro in končni rezultat je bil fantastičen. Malo počasen tempo za sambo, ampak mogoče ravno zato do potankosti izdelane vse podrobnosti. Vsako sekundo mi je raztegnilo usta v širši nasmeh in kar žal mi je bilo, ko je bilo točke konec. To se lahko zgodi samo takrat, ko plesalci popolnoma obvladajo svoj material. Ob gledanju se lahko popolnoma sprostim in samo uživam. Pričakoval sem desetice. Sodniki so vsi, vključno s Craigom, Joa in Katyo zelo pohvalili, vendar je bil tako navdušen kot jaz samo Bruno Tonioli (ocene: 9, 9, 9, 10; skupni seštevek: 37).

Sledila sta Debbie McGee in Giovanni Pernice z American Smooth dunajskim valčkom na Memories iz muzikala Cats. V prispevku s treninga je bilo vidno, da Debbie ‘čuti’ svoja leta (59!) in da ima še od minulih oddaj bolečine v hrbtu. Giovanni je bil na posnetku precej nerazpoložen in za moj okus mnogo pregrob do Debbie, vendar očitno je ona tudi sama do sebe zelo zahtevna. Mačji kostumi (oziroma kombinacija standardne obleke z ‘mačjim’ make-upom) in čustvena glasba so pričarali originalno sceno iz tega znamenitega muzikala. Primeren izbor za najstarejšo tekmovalko, saj tudi v muzikalu to pesem poje najstarejša mačka. Debbie je točko z dodatki težkih liftov odplesala odlično, zelo dobro je tudi interpretirala svoj lik, kar se mi zdi v ‘tednu muzikalov’ pomemben faktor. Sodniki so bili navdušeni (ocene: 9, 10, 10, 10; skupni seštevek: 39).
Zelo dobro, vendar je po mojem mnenju Joe boljši.

Naslednji par sta bila Davood Ghadami in Nadija Bičkova, ki sta plesala argentinski tango na glasbo Fantoma iz opere. Davooda so spustili na parket z lestenca za dramatičen uvod. Od trenutka, ko se mu je pridružila Nadija, je bil bolj ali manj njen asistent, saj se je tokrat Nadija spet  postavila v ospredje. V koreografijo je vključila veliko dvigov, ki sploh niso karakteristika argentinskega tanga. Tipičnih figur je bilo resnično le za vzorec, pa še tiste so bile zaplesane z Davoodove strani precej neprepričljivo. Očitno Nadija nima pretirano dobrega mnenja o njegovih plesnih sposobnostih, zato je raje uporabila njegovo fizično moč za dvige, ki so v tem plesu dovoljeni. Sodniki niso bili navdušeni. Opazili so, da Davood ni vodil in da je imel težave z ravnotežjem (ocene: 7, 8, 7, 7; skupni seštevek: 29).

Zadnja sta zaplesala Alexandra Burke in Gorka Marquez, ki jima je bil dodeljen charleston na Supercalifragilistic iz muzikala Mary Poppins. Alexandra je plesala v kratki rumeni obleki, ki ni prav dosti spominjala na tisto iz filmske upodobitve Mary Poppins, ki jo je igrala Julie Andrews. Naredili so ji posebne škornje, ki so še dodatno pokvarili celoten videz. Simpatična, vsem poznana melodija, ki pa ji koreografsko Gorka ni bil kos in Alexandrina negraciozna interpretacija sta mi pokvarila sicer zelo dobro oddajo. Še bolj so mi jo pokvarili sodniki, ki so Alexandro spet kovali v zvezde, čeprav si po moje tega ni zaslužila. Od vsega začetka je Alexandra zelo dobra v hitrih plesih, je energična in vedno da vse od sebe, vendar ni niti malo izboljšala uporabe gležnjev, stopal in nog. V tem plesu je bila tudi zelo groba, zgrbljena in neestetska. Na trenutke je delovala celo kot moški v ženski obleki. Raven energije ne more nadomestiti natančne izvedbe in karakterno dodelane interpretacije (ocene: 9, 10, 10, 10; skupni seštevek: 39).
Na vrhu lestvice torej Debbie in Alexandra z 39 točkami, na dnu pa Gemma in Davood z 29. Moj vrstni red bi bil: 1. Joe, 2. Debbie, 3. Alexandra, 4. Gemma, 5. Davood, 6. Mollie. Namenoma sem zapisal le imena zvezdnikov, da bralce in gledalce spomnim na to, da tekmujejo le oni, ne pa pari. Seveda radi vidimo, da naši plesalci ostanejo v igri čim dlje, da bolj z veseljem spremljamo, ampak oni niso predmet ocenjevanja.

V nedeljo zvečer so glasovi gledalcev spremenili sodniški vrstni red. V plesni dvoboj sta se podala Alexandra in Davood, Davood je izpadel. Zahvalil se je celi ekipi in predvsem Nadji, da je iz njega naredila plesalca. Očitno se Alexandra ni usedla v srce gledalcev, da je kljub desetkam od sodnikov že drugič pristala na dnu lestvice. V nasprotju z njo so gledalci rešili Gemmo in Mollie, ki sta se neposredno uvrstili v polfinalno oddajo kljub nižjim ocenam sodnikov. Poleg njiju bomo v polfinalu videli še Joa, Debbie in znova rešeno Alexandro.

Za polfinalno oddajo bodo morali pari pripraviti po dve plesni točki, s katerimi bodo spet morali navdušiti tako stroge sodnike kot ljudstvo pred TV-zasloni. Mnogo jih navija za Gemmo in Mollie, ker sta edini preostali tekmovalki brez predhodnega plesnega znanja.

Alexandra Burke je pred enajsto oddajo izvedela, da ji je umrla mama, a je tekmovanje kljub temu nadaljevala in pojasnila svojo odločitev z izjavo, da pleše za mamo.
Joe in Alexandra ( igralec in pevka) sta oba že nastopala v muzikalu, Debbie pa je nekdanja profesionalna balerina. Zlasti zanjo menim, da ni prav, da je v tem tekmovanju,  čeprav vsi pravijo, da so standardni in latinskoameriški plesi povsem nekaj drugega. Debbie ima kljub starosti (zaradi česar je bila verjetno izbrana za ta šov) veliko prednost, saj se je pol življenja ukvarjala s svojim telesom in ga ‘dresirala’ za ples. Verjamem, da neizmerno uživa, vendar če bo dejansko zmagala, bo nekomu ‘speljala’ bolj zasluženih 100.000 funtov nagrade. Bomo kmalu videli!
Igralka Gemma Atkinson se je uvrstila v polfinale in mnogi navijajo zanjo. Če zmaga, bo to tudi druga zmaga za plesalca Aljaža Škorjanca v tem šovu. (Foto: BBC1)
P. S. Poglejte si posnetek oddaje It Takes Two na BBC 2 (1.december), kjer je Aljaž med drugim učil svojo plesalko govoriti slovensko.