Zvezde plešejo. Četrtfinale usodno za Nadijo Bičkovo in Dana Walkerja.

Dan Walker in Nadija Bičkova sta se poslovila v četrtfinalu šova Strictly Come Dancing. (Foto: BBC One)

Kot smo obljubili, je pred vami zapis naše recenzentke Daniele Škofic Novak o četrtfinalu 19. serije Strictly Come Dancing!

Po uvodnih zanimivih scenah iz zaodrja se je prva decemberska oddaja začela z božično obarvano točko profesionalnih plesalcev, v kateri sta zablestela dvakratna zmagovalka serije Oti Mabuse in postavni Graziano di Prima. Zgodba se je dogajala na novoletni zabavi, kjer se srečata nekdanja zaljubljenca. Odlična koreografija Jasona Gilkisona, fantastičen nastop obeh protagonistov in preostalih elegantno napravljen plesalcev ter bogata in glamurozna scena so nas lepo pripravili na svečano obarvan plesni večer.

Oti Mabuse in Graziano di Prima s profesionalnimi plesalci v otvoritveni točki

Voditeljici Tess Daly in Claudia Winkleman sta bili v praznično bleščečih opravah in tudi sodniki so se tokrat še posebno lepo uredili. Shirley Ballas in Motsi Mabuse sta bili čudoviti v belem, Anton Du Beke in Craig Revel Horwood pa elegantna v svečanih smokingih.

Pet tekmovalnih parov se je ves teden še posebno intenzivno pripravljalo na nastop, ki naj bi jih popeljal v tako zelo želeni polfinale. Zavedali so se, da je konkurenca izjemno močna in da bodo morali pokazati več kot kdajkoli doslej, da bi si zaslužili polfinalno vstopnico.

John in Johannes

Prejšnji teden sta blestela John Whaite in JohannesJojo Radebe, ki sta za svoj argentinski tango požela ovacije med gledalci v studiu in prejela skoraj absolutni seštevek ocen. Tokrat sta odprla šov s salso na We Are Family od Sister Sledge. Njun ples je bil čist, hiter, energičen in zaplesan brez zadržkov. Tako zelo sta si želela še Craigovo desetko, ki bi jima končno prinesla tisti perfektni seštevek 40, da sta v zanosu pri zadnjem liftu naredila napako. Jojo je Johnu podal napačno roko in zadnji dvig ni bil izveden po načrtu. John je sicer rešil, kar se je rešiti dalo, in Johannesa precej neceremonijalno ‘spustil’ na tla. Vse skupaj je bilo pospremljeno s smehom in tudi sodniki so ‘kiks’ vzeli z dobro mero humorja. Kljub temu pa so morali pri ocenah spodrsljaj upoštevati in John in Johannes sta se morala zadovoljiti s seštevkom 32, daleč od zaželenih 40 točk.

Rhys in Nancy

Rhys Stephenson in Nancy Xu sta bila na vrsti naslednja. Rhys je preživel že tri plesne dvoboje in je bil na stavnicah eden od predvidenih kandidatov za izpad. Simpatični voditelj otroškega BBC-programa je v prejšnji oddaji z valčkom dokazal, da ima smisel tudi za bolj nežne in romantične ritme. Tokrat se je moral preizkusiti v intenzivnem in strastnem argentinskem tangu. Kot kaže, gledalci zanj ne glasujejo dovolj številčno, sicer ne bi bil v dvoboju tako pogosto kljub dobrim ocenam sodnikov. Predvidevam, da ga večina gledalcev, ki so seveda odrasli, ne pozna, saj ne gledajo otroškega programa, v teh nekaj tednih pa jih ni uspel prepričati, da si zasluži njihove glasove. Kakorkoli, Rhys in Nancy sta zaplesala fantastičen argentinski tango, požela burne ovacije preostalih plesalcev v studiu in pustila sodnike v šoku. Eno devetico in tri desetice sta si vsekakor prigarala, saj je Rhys dobro vedel, da ga čaka ponovni obračun v plesnem dvoboju, če ne bo pričaral nečesa spektakularnega. Na In The Air Tonight Phila Collinsa sta brez napak in brez kančka strahu izvedla cel kup tipičnih figur argentinskega tanga, poleg tega pa še mnogo težkih liftov, pri katerih je Rhys pokazal super občutek za soplesalko. Glavna sodnica Shirley je ostala ‘breathless’ in ‘speechless’ (brez diha in brez glasu), Rhys in Nancy pa sta upala, da sta naredila dovolj, da se uvrstita v polfinale, in to brez ponovnega boja za obstanek.

Rose in Giovanni

Tretja sta nastopila Rose AylingEllis in Giovanni Pernice. V minuli oddaji sta s paso doblom končala na spodnji polovici tabele, tokrat pa sta imela na repertoarju American smooth foxtrot, ki se ga je Rose bolj veselila, ker meni, da ji gredo standardni plesu bolje kot latinskoameriški. Že zaradi drobne postave ji bolj odgovarjajo plesi, kjer mora delovati lahkotno in brez vidnega napora, in je bil zato paso doble velik izziv. V standardni drži se počuti mnogo bolje, kar so v minulih tednih pokazale tudi njene ocene. Plesala je že klasični slowfox, tokratna različica ameriški smooth pa ji je omogočila bolj odprto koreografijo z dodatki liftov. Kot vsi njuni konkurenti sta tudi Rose in Giovanni vedela, da morata pokazati nekaj izjemnega, če si želita zagotoviti mesto v polfinalu. Zato si je Giovanni omislil izjemno težak trik, pri katerem je morala Rose v teku v stilu Supermana skočiti proti njemu, on pa jo je v zraku ujel in zavihtel okrog sebe. Če bi šlo kaj narobe, bi se Rose pri tem liftu pošteno potolkla. K sreči se je vse izteklo po načrtih in njuna točka na pesem This Will Be (An Everlasting Love) Natalie Cole je bila za gledalce čisti užitek od začetka do konca. Tako so jo videli tudi sodniki in par nagradili s seštevkom 39, kar ju je postavilo na deljeno prvo mesto z Rhysom in Nancy.

Dan in Nadija

Naslednja sta bila Dan Walker in Nadija Bičkova s klasičnim tangom. Uvodni takti in super glasba Santa Maria od Gotan Project so obetali soliden nastop. Vendar se je pravljica končala v trenutku, ko sta se prijela v tango držo. Rame naprej ter nenatančna stopalna in nožna tehnika so ustvarili pogoje za težave z ravnotežjem, šibka pa je bila tudi njegova karakterna interpretacija, z izjemo uvoda in zaključka. Dan, ki se je znašel v tem četrtfinalu predvsem zaradi množične podpore gledalcev, je prejel 31 točk od sodnikov, enako kot že dvakrat poprej. Še nikoli ni uspel zbrati več kot 31 in že nekaj tednov zapored je bil predzadnji na lestvici ocen. Kljub temu ni še nikoli pristal med zadnjima dvema in še nikoli ni plesal dvoboja za obstanek. Po tem, ko sem si ogledala nastop, sem pomislila, da bi bila pa res popolna degradacija te oddaje, če bi namesto njega izpadel nekdo od preostalih štirih zvezdnikov, ki so redno dokazovali, da so boljši plesalci.

AJ in Kai

No, sledil je popolnoma ponesrečen nastop AJ Odudu in Kaia Widdringtona ter moje misli postavil pod velik vprašaj. AJ, ki je tehnično verjetno celo najboljša zvezdniška plesalka te serije, je gotovo hotela odgrizniti več, kot lahko pogoltne. Verjetno je v želji, da njegova plesalka zablesti še močneje, Kai pretiraval pri težavnosti koreografije. Plesala sta salso, tako kot John in Johannes, in prav tako kot onadva nista uspela speljati zadnjega lifta. Salsa na glasbo Rhythm Is Gonna Get You Glorie Estefan je bila izjemno hitra. AJ je bila v kratki, zlati svetleči obleki videti odlično in prvi del točke je bil zelo obetaven. Hitra nožna tehnika, zanimiva in pestra koreografija, njena samozavest in viden užitek pri plesu, vse to je dišalo po visokih ocenah. Vendar se je že po prvih liftih videlo, da sestopi niso tako gladki in prehodi ne dovolj brezšivni za najvišje ocene. Ob gledanju sem postajala vse bolj nervozna, kar nikoli ni dober znak. In potem se je zgodilo. Uvod v dvig je bil popolnoma ponesrečen, roke so zdrsnile in težko je bilo gledati, kako jo je Kai skušal vsaj varno spustiti na tla. Njuna napaka je bila videti precej huje kot Johnova in Johannesova. Kljub temu sta od treh sodnikov dobila enake ocene kot onadva, le Anton jima je dal sedmico, dve točki manj kot Johnu in Johannesu. S seštevkom 30 je AJ že drugič v seriji pristala prav na dnu lestvice in grozil ji je plesni dvoboj ter možen izpad.

Vseh pet parov četrtfinala (foto: BBC One)

Pet plesnih parov v tem četrtfinalu se je hitro zvrstilo in oddaja se mi je zdela precej kratka. Ni mi čisto jasno, zakaj smo od petih nastopov morali gledati dve salsi in dva tanga, saj je na voljo kar 15 različnih plesov. Nekateri niso plesali niti angleškega valčka, dekleti pa na primer še nista plesali rumbe. Res pa je, da je bila oddaja odlična tudi zaradi tega, ker so vsi (razen Dana) v svojih nastopih precej tvegali in poskusili v kratki minuti in pol pokazati čimveč. Rose in Rhys sta bila pri tem uspešna in sta bila nagrajena z visokimi ocenami in hvalo sodnikov, John in AJ pa sta se žal zaradi neposrečenih liftov morala zadovoljiti z nižjimi ocenami. Dan je edini plesal koreografijo, ki ni bila polna težkih trikov in dvigov, in zato tudi ni delal vidnih napak, je bil pa v primerjavi s preostalimi štirimi malo dolgočasen. Ko so bile ocenam sodnikov dodane še točke na podlagi glasov gledalcev, sta najmanj točk zbrala Dan in AJ. Oba para sta se znašla v plesnem dvoboju prvič. Dan je moral bolj ali manj samo ponoviti svoj nastop, medtem ko je morala AJ odpraviti veliko napako iz predhodnega nastopa. Najprej sta zaplesala Dan in Nadija in opazila sem, da je Nadija plesala s posebno vznesenostjo in da je nadgradila svoj prejšnji nastop. Danu je dajala zelo pozitivno energijo, in moram priznati, da sta tokrat odplesala celo točko veliko bolj prepričljivo. Dan je deloval bolj samozavestno in celo drža je bila boljša.

Dan in Nadija (foto: BBC One)


Na vrsti sta bila AJ in Kai in vsi smo nestrpno pričakovali zaključni lift. Kljub temu da iz prejšnjih oddaj vem, da je AJ izvrstna plesalka, mi je njena salsa delovala premalo prefinjeno in ženstveno. Pogrešala sem preciznost v njenih stopalih, sproščenost v ramenih in artikuliranost v rokah. Preveč je bilo vsega in hitra koreografija je vse skupaj še dodatno zakomplicirala. Zaključni dvig se je sicer posrečil, vendar ni kaj dosti doprinesel k točki. Dobila sem občutek, da je AJ zaradi ponesrečenega prvega nastopa izgubila zaupanje vase in je plesala brez pravega žara. Kar sama sebi ne morem verjeti, ampak sta mi bila skoraj bolj všeč Dan in Nadija. Vsekakor sta imela boljši pristop in sta izboljšala svoj nastop, kar ni preprosto. Sodniki so sicer enoglasno izbrali za vstop v polfinale AJ in Kaia, zato smo se poslovili od Dana in Nadije. Mnogi so si oddahnili, da je Dan končno izpadel, jaz pa ugotavljam, da so postali polfinalisti tisti štirje pari, ki so mi bili najbolj všeč že po prvih oddajah. Dan, ki se zna lepo izražati, saj za vodenje jutranje oddaje to sposobnost potrebuje, je imel najboljši poslovilni govor, kar sem jih kdaj slišala v tej oddaji. Zelo je pohvalil celotno Strictly ekipo in povedal, da mu je bilo v čast sodelovati. Zahvalil se je ne le Nadiji, ampak tudi sodnikom za tehtne komentarje, ki jih je vedno poskušal upoštevati. Rekel je, da mogoče ni postal plesalec, se je pa naučil plesati in se v prihodnje ne bo več izogibal situacijam, kjer se bo mogoče plesalo.

Prihodnji teden bomo v polfinalu videli kar osem plesov, ker bo moral vsak par pripraviti dva nastopa. Zato bo oddaja nekoliko daljša, izgubili bomo pa še en plesni par in izvedeli, kateri trije tekmovalni pari se bodo uvrstili v finale, ki bo na sporedu 18. decembra zvečer na BBC One.