Župan Janković za Dunking Devils, Košarkaška zveza Slovenije za Dunk Kings

Dunking Devils so postali popularni in prepoznavni skozi šov Slovenija ima talent.

Do prednedavnega so za skupino Dunking Devils vedeli le redni obiskovalci košarkaških tekem, čeprav skupina kontinuirano deluje že tri leta. S preprostimi začetki, ki segajo osem let nazaj v gimnazijske čase, ko so fantje preganjali dolgčas s skakanjem na trampolin v šolski telovadnici, pa je danes to skupina, ki ji je uspelo odlično ustvariti točke, kjer se akrobatsko zabijanje in ples prepletata. ”Največ vloženega truda je šlo ravno v združitev plesnih in akrobatskih elementov na načine, kjer eni na izvirne načine dopolnjujejo druge. Koregrafije se v prvi fazi lotevamo kar s skupinskim zbiranjem idej v enem od ljubljanskih lokalov. Sledi nekaj treningov, kjer različne ideje preizkusimo in presodimo, ali so sploh izvedljive oziroma dovolj varne za izvedbo. Radi potiskamo meje in preizkušamo različne nore ideje, zato je ta del treningov še posebaj zabaven. Sledi sestavljanje različnih kombinacij v scenarij in umestitev vsega skupaj v kontekst tematike nastopa. Krasi nas timsko delo, zato izrazitega vodje nimamo. Koreografinja Nina Ogrin skrbi za plesni del točke, Marko Knafelc in Uroš Hrovat za akrobatski del, sam sem zadolžen za produkcijo celotnega projeka in poskrbim, da se vsi koščki sestavljanke na koncu ujamejo v celovit spektakel,” je za naš portal povedal Domen Rozman.

Dunking Devils krasi timsko delo, saj izrazitega vodje nimajo.
Skupina čez nekaj dni potuje na Japonsko, kjer bo nastopila v japonski televizijski oddaji. Televiziji so tudi hvaležni, da so postali tako popularni. “Z našimi nastopi na oddaji Slovenija ima talent smo akrobatsko zabijanje in show ples predstavili v najboljši možni luči. Slovenija odslej ime Dunking Devils skupaj s skupino Stars povezuje z izvirnostjo, profesionalnostjo in seveda spektaklom, ki vedno znova navduši. Tovrstno prepoznavnost smo definitivno pridobili, prav tako pa zdaj v okviru naših nastopov z veseljem podpišemo kakšen dodaten avtogram.”
Zaradi šova Slovenija ima talent se je zanimanje za Dunking Devils povečalo.

Od junija dalje je povabil za nastope čedalje več, včasih nastopijo celo na dveh ali treh različnih lokacijah. Se je sorazmerno s popularnostjo dvignila tudi višina honorarja? “Višina honorarja pa ja specifična stvar, ki se razlikuje od naročnika do naročnika. Seveda je odvisna predvsem od tega, kakšen in kako obsežen nastop si naročnik zaželi.”
No, na odprtju nogometnega stadiona v Stožicah so fantje in dekleta nastopili brezplačno, kot del ekipe koreografa Mihe Krušiča. “Nastop na odprtju stadiona je bil za nas sigurno velik izziv. Z Mihom smo sodelovali, že na odru Talentov, kjer smo se tudi bolje spoznali. Nato pa smo z njegove strani dobili povabilo k sodelovanju pri plesni točki na odprtju stadiona. Sprva smo bili malo skeptični saj nihče od naših članov ni šolan plesalec in že plesne koreografije v okviru naših nastopov na oddajah Slovenija ima talent so bile velik zalogaj. Vendar nas je Miha prepričal in z veseljem smo se udeležili treningov. Bili so zelo organizirani in profesionalni, veliko je bilo trdega dela še več pa zabave in smeha. Na koncu smo bili del nove lepe izkušnje in z veseljem se bomo odzvali na povabilo podobnim projektom v prihodnje.”
Bili so tudi del ekipe Mihe Krušiča na odprtju nogometnega stadiona v ljubljanskih Stožicah.
Ekipa Dunking Devils pa bi morala nastopiti tudi dan prej, na odprtju dvorane v ljubljanskih Stožicah, a jih je zamenjala skupina Dunk Kings. Podobni imeni, podoben stil ali že trenja med tovrstnimi skupinami. Domen odgovarja: ”Dunking Devilsi doma in po svetu nastopamo že  tri leta, skupina Dunk Kings pa se je pojavila dobro leto in pol nazaj. Kar se tiče samega stila nastopanja se mi zdi, da ne moremo govoriti o kopiranju. Izhajamo iz različnih vrednot in načina dela, kar se vidi tudi pri nivoju nastopov in načinu nastopanja. Prostora za različne skupine je vedno dovolj, podobnost v imenu pa prinaša določene težave. Prepričan pa sem da smo Dunking Devilsi dovolj kvalitetni in unikatni, da nas ljudje v prihodnje ne bodo mešali z drugimi podobnimi skupinami. Župan mesta Ljubljane Zoran Janković si je po ogledu naših točk v oddaji Slovenija ima talent enega od naših nastopov ogledal tudi v živo. Izrazil je željo, da bi z našim spektaklom slavnostno otvorili novo dvorano v Stožicah. Izkazalo pa se je, da je skupina Dunk Kings s Košarkaško zvezo Slovenije že bila dogovorjena za otvoritveni nastop. Po videnem lahko rečem, da so bile Stožice prikrajšane za otvoritveni spektakel v akrobatskem šov smislu. Vendar tekem in dogodkov v novi dvorani bo še veliko in Dunking Devilsi bomo sigurno tam navdušili še marsikatero publiko.”
Odprtje dvorane v Stožicah pa je pripadlo skoraj istoimenski ekipi Dunk Kings, za katero je lobirala Košarkaška zveza Slovenije.
Dunking Devils zabijajo na koš tudi zunaj športnih dvoran.
Dunking Devils sledijo svojim ciljem, eden bolj konkretnih pa je tudi postati uradna akrobatska ekipa na košarkaških tekmah na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu. “Doseganje skupnih ciljev s skupino dobrih prijateljev je nekaj neprecenljivega. Dunking Devilsi nam to iz dneva v dan omogočajo. Smo kolektiv v katerem preko trdega dela, dobrih idej in vztrajnosti naše sanje spreminajmo v resničnost. Iskušnje, potovanja, prijatelstva in osebnostna rast, ki sem jo sam v zadnjih osmih letih doživel kot Dunking Devils so vredna ogromno. Dunking Devilsi so na nekaterih nivojih zame pravzaprav kar način življenja.”
Biti član skupine pomeni kar način življenja.
Atraktivna je tudi njihova spletna stran, ki si jo lahko ogledate na www.dunking-devils.com

View Gallery 7 Photos