Znani so plesni nominiranci, toda med njimi ni Andreja Škufce!

Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj se bosta na podelitvi nagrad veselila zmage med amaterji.

V torek, 9. marca, bo v ljubljanski Festivalni dvorani podelitev plesnih nagrad, ki jih bo organizirala Plesna zveza Slovenije. Podelili bodo nagrade v sekciji za moderne tekmovalne plese, rock’n’roll ter standardne in latinskoameriške plese. Sicer pa ekipa plesne zveze ni imela lahkega dela. Sploh v najbolj množični kategoriji v modernih tekmovalnih plesih, kjer je registriranih okoli 3000 plesalcev, tekmujejo pa v skoraj štiridesetih tekmovalnih zvrsteh. Kriterij, po katerem so izbirali, je bil delno usklajen s pravilnikom o nagrajevanju, ki pa še zdaleč ni dokončan, in želijo si predvsem, da bi bil vsaj reprezentativen, saj pravičen za vse nikoli ne bo. Tako so izbirali najboljše finaliste v mladinski in članski kategoriji na evropskih in svetovnih prvenstvih, in že ta številka je prišla na 600 imen. Še ožji krog se je nato zožil na pet nominiranih kategorij v modernih tekmovalnih plesih. Solisti, solistke, dvojice, male skupine in formacije, pri slednjih se kot kot nagrajence že omenja plesalce skupine Maestro, ki so lani postali državni, evropski in svetovni prvaki med hip hop formacijami, hkrati so tudi državni prvaki in svetovni podprvaki med street dance show formacijami.

Anže Škrube in Maestro so nagrajenci leta 2009. Bo tudi to leto njihovo?
Anže Škrube bo skoraj zagotovo nagrajenec leta, koreograf Mitja Popovski pa bo kot nominiranec v isti kategoriji penil, saj je njegova koreografija Murder popolnoma neprimerljiva s hiphopom Maestra. Žal pa je Mitko z ekipo “samo” državni in svetovni prvak. Delno se bo veselila tudi Nika Kljun, najhujša konkurentka svojemu bivšemu fantu Anžetu Škrubetu, s katerim sta v starih časih skupaj tudi koreografirala. V formacijah bo zagotovo izgubila in se bo morala zadovoljiti z zmago v kategoriji male skupine, ki je lani postala najboljša v Evropi in svetovna podprvakinja med street dance show malimi skupinami.
Mitja Popovski je ustvaril odlično koreografijo Murder, a pobral premalo odličij, da bi postala Kazina zmagovalka leta.
Brata Vodlan, mojstra stepa, sta nominirana kar trikrat: najprej med pari, nato še Luka kot solist in trio z Vesno Vučajnk med malimi skupinami bosta zagotovo nagrajenca leta. V letu 2009 sta postala državna prvaka in osvojila srebrno medaljo na evropskem in bronasto na svetovnem prvenstvu.
Vodlan Brothers sta prejemnika nagrade med pari.
Eno in edino nagrado oziroma naziv srebrni znak bo prejel mladinski rock’n’roll par Jaka Južnič in Helena Gutnik, ki sta v letu 2009 poleg naslova državnega prvaka osvojila še drugo mesto na evropskem prvenstvu in naslov svetovnih mladinskih prvakov.
V kategoriji športni ples se seveda pojavljajo stari znanci, ki so na plesnem parketu že dolgo. Med amaterji bosta Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj premagala klubska konkurenta Miho Vodičarja in Nadijo Bičkovo. Luca Bussolleti in Tjaša Vulič, ki sta tudi nominirana, pa sta takoj po državnem prvenstvu v kombinaciji desetih plesov, kjer so ju razglasili za državna prvaka in jima nato naslednji dan naziv odvzeli, prestopila med profesionalce.
Luca Bussolleti in Tjaša Vulič sta prestopila med profije zaradi neprofesionalnega sojenja na lanskem državnem prvenstvu v kombinaciji.
Med profiji pa med nominiranci ni Andreja Škufce in Melinde Torokgyorgy, ki sta lani začela skupno kariero. Menda zato, ker nista več aktivna, kar pa ne drži, saj sta se pravkar vrnila z azijske turneje, kjer sta bila v skupnem seštevku rezultatov na tretjem mestu. Po vseh napovedih bosta najbrž slavila Domen Krapež in Monica Nigro, ki na svetovni lestvici v standardnih plesih zasedata četrto mesto.
Mnogi se čudijo zakaj Andrej Škufca ni nominiran.
Podelitev nagrad bo povezovala Betka Šuhelj, ki sicer po projektih skrbi za odnose z javnostmi pri Plesni zvezi Slovenije. Že planirani voditelj  Mario Galunič je zavoljo nerazčiščenih odnosov pri projektu Zvezde plešejo v oddaji Spet doma med Plesno zvezo Slovenije in Plesnim klubom Fredi ostal brez angažmaja in posledično brez honorarja.

Seznam vseh nominirancev pa je naslednji:

SEKCIJA ZA MODERNE TEKMOVALNE PLESE

Za solista leta so nominirani:

Jure Gostinčar, "modern" solist iz PK Fionas Dance Company Koper.
Jure Gostinčar je po besedah mentorjev in koreografov plesalec, ki se postopoma, a vztrajno razvija skozi različne tekmovalne plesne discipline v večstranskega plesalca. Njegovi rezultati so plod izjemne količine vloženega dela, vztrajnosti, talenta in podpore staršev ter plesne institucije. Svoji paleti naslovov večkratnega državnega in evropskega prvaka je v letu 2009 dodal 1. mesto na evropskem prvenstvu v članski kategoriji med "modern" solisti in pari s soplesalko Saro Mlakar. V street dance show disciplini je kot član male skupine domov prinesel srebrno odličje z evropskega in bronasto s svetovnega prvenstva, odlično 6. mesto med disco dance malimi skupinami ter 4. mesto na evropskem in 7. mesto na svetovnem prvenstvu med članskimi hip hop formacijami.
Naser Gutič,  break dance solist iz ŠPD Prodance studio Ljubljana
Naser Gutič je izjemen plesalec break danca.  Že nekaj let zapored se uvršča na stopničke tako nacionalnih kot tudi mednarodnih tekmovanj, udeležuje pa se tudi mednarodnih plesnih festivalov, s katerih se prav tako vrača z nagradami za najvišja mesta. Je kategoriziran športnik svetovnega razreda.  V letu 2009 si je priplesal naslove državnega, evropskega in svetovnega prvaka kot break dance solist.
Žiga Sotlar, street show solist iz Društva Kazina Ljubljana
"Žiga Sotlar je eden tistih mladih ljudi, ki mu po žilah teče ples. Znanje vpija kot goba in ga kot vodomet izliva tako na treningih kot tekmovanjih. Vliva mi upanje v prihodnost slovenskega plesa," je o Žigu povedal njegov trener Željko Božić. Žiga je v letu 2009 ubranil naslov svetovnega prvaka v street dance showu, hkrati pa dosega odlične rezultate tudi v hip hopu, kot solist, v paru in mali skupini.
Luka Vodlan, solist v stepu iz PK Lukec Krško
Luka Vodlan je že na svojem prvem svetovnem prvenstvu leta 2000 kot 11-letni fantič opozoril nase, saj je od glavnega sodnika prejel zelo redko priznanje 3 Cis. Počasi se je prebijal proti samemu vrhu med pionirji, mladinci in v zadnjih letih med člani. Seveda pa uspeh ni mogel izostati, saj je marljivo vadil in treniral. Ob svojem talentu in izredni komunikaciji je posegel po evropskih in svetovnih medaljah. Tako je v letu 2009 postal državni in evropski prvak ter osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu.       

Za solistko leta 2009 so nominirane:

Klara Lainšček, dance show solistka iz Društva Kazina Ljubljana
Klara je izjemno vsestranska plesalka, ki sodi v sam svetovni vrh. Rada se preizkuša v posebnih vlogah, vsaka njena koreografija pa je zgodba zase. V letu 2009, ki je njeno prvo leto v članski konkurenci, je kot solistka osvojila 3. mesto na svetovnem in 3. mesto na evropskem prvenstvu, bila 4. z malo skupino, z zlatom pa se je okitila tudi kot članica formacije.
Emanuela Senjor, step solistka iz Društva Kazina Ljubljana
Emanuela že tri leta blesti na evropskih prvenstvih v stepu, najprej v mladinski, zdaj pa v članski konkurenci. V letu 2009 je osvojila naslov evropske prvakinje, na svetovnem prvenstvu pa se je uvrstila na 7. mesto. Poleg tega je članica članske dance show formacije, ki si je na letošnjem svetovnem prvenstvu priplesala zlato medaljo.
Petra Zupančič, dance show solistka iz Društva Kazina Ljubljana
Vse, kar ustvari Petra, je vredno zlata. Pri njej ne gre več za zmage, ampak za zrelo raziskovanje njenega velikega plesnega potenciala. Tudi zanjo je bilo leto 2009 prvo leto v članski konkurenci. Ne bomo se veliko zmotili, če rečemo, da sodi v IDO med najboljše plesalke. Zmagala je med solistkami na svetovnem in bila podprvakinja na evropskem prvenstvu med dance show solistkami, poleg tega pa je skupaj s Tijo Hubej med dvojicami osvojila 4. mesto na svetovnem in 1. mesto na evropskem prvenstvu, z zlatom pa se je okitila tudi kot članica dance show formacije.

Za dvojico leta 2009 so nominirani:

Step dvojica  Emanuela Senjor in Maruša Avbelj iz Društva Kazina Ljubljana
Step elegance in ženstvenosti – to sta Emanuela in Maruša, v letu 2009 najboljši step par evropskega prvenstva,  kamor sta se uvrstili kot državni podprvakinji. Na svetovnem prvenstvu sta osvojili odlično 6. Mesto.
Step dvojica  Sebastijan Vodlan in Luka Vodlan iz PK Lukec Krško
Sebastijan in Luka Vodlan sta v letu 2009 na svojem prvem skupnem nastopu posegla po evropskih in svetovnih medaljah. Kot solista oba že vrsto let uspešno tekmujeta v disciplini step. Poleg ostalih kvalitet, ki jih kot vrhunska plesalca obvladata, imata tudi izvrsten občutek za medsebojno komunikacijo in naravno gibanje telesa. V letu 2009 sta tako postala državna prvaka in osvojila srebrno medaljo na evropskem in bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu.
Dance Show dvojica Petra Zupančič in Tija Hubej iz Društva Kazina Ljubljana
Petra in Tija sta tandem, ki odseva vrhunsko znanje in izvedbo v vsakem svojem nastopu. Skoraj vedno sta edina ženska dvojica finala svetovnega prvenstva, kar jima daje poseben motiv za vrhunski rezultat. Sta aktualni evropski prvakinji in četrto uvrščeni na svetovnem prvenstvu v letu 2009. Sta tudi pomembna člena članske show formacije, ki si je v letu 2009 priplesala naslov svetovnih prvakov.

Za malo skupino leta 2009 so nominirani:

Street show mala skupina iz PK Bolero Ljubljana
Skupino sestavljajo odlične plesalke, ki skupaj s svojo koreografinjo Niko Kljun tvorijo sedemčlansko skupino. Če kaj definira njihovo zmagovalno točko "Beautiful, Dirty, Rich", potem je to kvaliteta plesalk, ki jih odlikujejo karizma, povezanost, pozitivna energija, kar v kombinaciji z odličnostjo Nike Kljun predstavlja zmagovalno kombinacijo, ki jim je v letu 2009 prinesla naziva evropskih prvakinj  in svetovnih podprvakinj med street dance show malimi skupinami.
Step trio iz PK Lukec Krško
Vesna Vučajnk ter Sebastijan in Luka Vodlan se že kar nekaj let na največjih tekmovanjih uvrščajo v sam svetovni vrh v stepu. Zadnji dve leti pa so posegli po medaljah na evropskem in svetovnem prvenstvu. Njihov dolgoletni trud in vztrajnost z veliko mero talenta je bil poplačan z osvojitvijo medalj na zadnjih dveh evropskih in svetovnih prvenstvih. Tako so že v letu 2008 postali državni in evropski prvaki ter osvojili bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu, prav takšen rezultat pa so s koreografijo "I feel good" dosegli tudi v letu 2009.
Break dance mala skupina iz PK Squad’n Effect Celje
Skupina sedmih plesalcev, ki zase pravijo, da so samouki in prihajajo z ulice, se pod vodstvom Dejana Gregla zadnja tri leta uvršča na stopničke evropskih in svetovnih prvenstev. "Cele Attack", kot se skupina imenuje, so bili v letu 2009 državni in evropski prvaki med break skupinami ter tretje uvrščeni na svetovnem prvenstvu.

Za formacijo leta 2009 so nominirane:

Street show formacija iz PK Bolero Ljubljana
Dovršeni plesni kostumi, odlična tehnična izvedba ter bogata, dinamična in raznolika koreografija neustavljivega dueta Nike Kljun, glavne trenerke hip hopa v Boleru, in mednarodne plesne zvezde ter francoskega umetnika Zacka Reeca – vse to tvori uigrano 24-člansko formacijo. Njihova povezanost, enotnost, prijateljstvo in trdo delo so jih pripeljali v sam svetovnih vrh ter leta 2009 do zmage v street showu med  formacijami na evropskem in svetovnem prvenstvu s koreografijo "Birdflu".   
Dance Show formacija iz Društva Kazina Ljubljana
"Gre za formacijo, ki je ustvarjena za velike rezultate. Plesalci plešejo in dihajo skupaj že veliko let, zato njihovi trije naslovi svetovnih prvakov, najprej v mladinski in nato v članski konkurenci, niso presenečenje. "S skupino uživam v umetniškem raziskovanju človeških čustev in doživljanju sveta, v katerem živimo. Brez njih mi to ne bi nikoli uspelo," pravi koreograf Mitja Popovski. Kot že rečeno, je Dance Show formacija Društva Kazina v letu 2009 osvojila naslov svetovnih prvakov v svoji kategoriji s točko imenovano "Murder".
Hip hop in street dance show formacija iz PK ŠKPD Maestro Ljubljana
Maestro odlikujejo izjemne koreografije Anžeta Škrubeta. Plesalci društva so v svojem dokaj kratkem obstoju posegli po vrhunskih nazivih. Maestro je iskana plesna skupina tudi za nastope izven tekmovalnega odra, na poseben način se je dokazala tudi na državni proslavi ob dnevu osamosvojitve in številnih drugih prireditvah doma in v tujini. V letu 2009 so bili aktualni državni, evropski in svetovni prvaki med hip hop formacijami, hkrati so tudi državni prvaki in svetovni podprvaki med street dance show formacijami.

SEKCIJA ZA ROCK’n’ROLL

Sekcija R’n’R je za naziv plesnega para leta nominirala samo mladinski plesni par Jaka JužničHelena Gutnik. Po veljavnem pravilniku o podeljevanju priznanj mladinski par ne more biti nominiran za naziv plesnega para leta, prejme pa srebrni znak, ki ga podeli IO sekcije za R’n’R.

Jaka Južnič
in Helena Gutnik iz Plesnega kluba M Ljubljana
Jaka  in Helena sta mladinski  Rock’n’Roll par, ki se je že leta 2007 zavihtel med najboljše v svoji starostni kategoriji, saj sta osvojila naslov evropskih prvakov. Sta zelo prizadevna na treningih in stabilna glede doseganja vrhunskih rezultatov. Pogosto tudi nastopata na TV in drugih medijskih prireditvah ter s tem popularizirata akrobatski Rock’n’Roll v najboljši meri, saj so njuni nastopi ne glede na vrsto dogodka vedno izvedeni vrhunsko. V letu 2009 sta poleg naslova državnih mladinskih prvakov osvojila še 2. mesto na evropskem prvenstvu in naslov svetovnih mladinskih prvakov. Na svetovni R’n’R lestvici sta leto 2009 končala na 5. mestu.

SEKCIJA ZA STANDARDNE IN LATINSKOAMERIŠKE PLESE

Za plesni par leta 2009 v sekciji Standardnih in Latinskoameriških plesov so nominirani:

Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj iz PK Fredi Ljubljana
Jurij in Jagoda sta zelo ustvarjalen in stabilen par, v njunem plesanju je čutiti veliko kreativne energije. Leta 2009 sta bila zelo aktivna, saj sta – večinoma v tujini – sodelovala na skoraj 30 tekmah, izključno v latinskoameriških plesih. Na vseh tekmah sta bila v finalu, na IDSF odprtih tekmah za svetovni rang pa sta mnogokrat zmagala. Formalno je v letu 2009 njun največji uspeh 2. mesto na Svetovnih igrah, ki pomenijo olimpijado za neolimpijske športe, ki jih MOK priznava. Veliko pomeni tudi 1. mesto na IDSF svetovnem pokalu, toda po teži so več vredne uvrstitve na 3. mesto International Open Amateur Latin Championship v Londonu, pa 4. mesto na odprtem prvenstvu Velike Britanije v Blackpoolu in seveda 4. mesto na IDSF svetovnem prvenstvo v LA plesih v Mariboru, kjer se jima je bronasta medalja izmuznila za eno samo točko pri 45 ocenah, ki jih v 5 plesih podeli 9 sodnikov. Na IDSF rating lestvici v LA plesih sta leto 2009 končala na visokem 5. mestu.
Luca Bussoletti in Tjaša Vulič iz PK Urška Ljubljana
Luca in Tjaša sta plesalca z dolgoletnim stažem, ki sta skupno tekmovalno pot začela leta 2003 in se odločila zastopati Slovenijo. Novembra 2009 sta iz IDSF prestopila v IPDSC, ki naj bi kmalu postal profesionalna divizija IDSF. Vseskozi sta med najaktivnejšimi ambasadorji slovenskega plesa, saj sta v letu 2009 v okviru IDSF nastopila na številnih mednarodnih tekmah v standardnih in v LA plesih ter v kombinaciji ST in LA plesov. Od novembra 2009 nastopata na  IPDSC tekmah. Svoj najboljši rezultat sta v letu 2009 dosegla z bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v kombinaciji standardnih in latinskoameriških plesov. Kljub temu njuna specialnost ostajajo standardni plesi, v katerih sta že več let zapored slovenska državna prvaka, v letu 2009 pa sta bila druga na evropskem pokalu, 11. na evropskem prvenstvu in 10. med 329 pari iz 34 držav na največji IDSF tekmi German Open za Grand Slam. Poleg tega sta zmagovalca na mnogih odprtih mednarodnih IDSF tekmah za svetovni rang, tako da sta bila v standardnih plesih v okviru IDSF zanesljivo med 10 najboljšimi pari na svetu.
Miha Vodičar in Nadiya Bychkova iz PK Fredi Ljubljana
Miha in Nadiya sodita med nadarjene plesalce mlajše generacije, ki zmorejo uspešno nastopati v vseh treh plesnih zvrsteh – standardnih, latinskoameriških ter v kombinaciji obeh plesnih disciplin. Kljub svojemu talentu in izjemni prizadevnosti se le počasi prebijata proti svetovnemu vrhu, zlasti v posamičnih disciplinah. V posamičnih disciplinah jima bolj ležijo latinskoameriški plesi, kjer sta bila v letu 2009 na evropskem prvenstvu na 23. mestu, nekaj mesecev pozneje pa sta na svetovnem prvenstvu s 15. mestom le za tri mesta zgrešila polfinale. Njun adut za povečanje prepoznavnosti in s tem za pot proti vrhu je kombinacija standardnih in latinskoameriških plesov, v kateri sta v letu 2009 dosegla dva izjemna rezultata: najprej 3. mesto na evropskem pokalu in nato še 1. mesto na svetovnem pokalu. Ker Plesna zveza Slovenije kandidira za organizacijo svetovnega prvenstva v kombinaciji za leto 2012, imata Miha in Nadiya zelo otipljiv cilj – postati svetovna prvaka v kombinaciji leta 2012. 

PROFESIONALNI PLESNI PARI, člani ZPVUTS

Za profesionalni plesni par leta 2009 v standardnih in latinskoameriških plesih so nominirani:

Jernej Brenholc in Danijela Pekič
Jernej in Danijela sta prestopila v profesionalni tabor leta 2007. V letu 2009 sta nastopila na 13 tekmah v latinskoameriških in standardnih plesih. Na British Open 2009 sta bila uvrščena v latinskoameriških plesih na 122. in v standardnih na 65. mesto, pri čemer je v vsaki disciplini sodelovalo krepko prek 200 parov. Na Svetovnem prvenstvu v kombinaciji ST in LA  plesov sta osvojila 9. mesto, na Evropskem prvenstvu, prav tako v kombinaciji pa 7. mesto. Tekmovala sta tudi na Svetovnem prvenstvu v Classic Show dance in dosegla svoj najboljši rezultat leta 2009 – odlično 4. mesto.
Domen Krapež in Monica Nigro
Domen in Monica tekmujeta kot profesionalni plesni par že od leta 2006, in to samo v standardnih plesih. V letu 2009 sta nastopila na 14 tekmah. Na British Open v standardnih plesih sta bila uvrščena od 7. do 11. mesta. To je tekma, na kateri se tekmuje v vsakem plesu posebej. Na Svetovnem prvenstvu sta bila uvrščena na 6. mesto v finalu, na Evropskem prvenstvu pa na odlično 4. mesto. Na obeh velikih odprtih angleških prvenstvih, International Championships 2009 in UK Championships 2009, sta bila na 7. mestu. Na World Ranking lestvici v standardnih plesih za profesionalce sta bila ob koncu leta 2009 na 4. mestu.
Peter Majzelj in Maja Geršak
Tudi Peter in Maja sta svojo profesionalno kariero začela leta 2006. V letu 2009 sta nastopila na 13 latinskoameriških tekmah. Slovenijo sta zastopala tako na evropskih kot svetovnih prvenstvih. Na evropskem prvenstvu za leto 2009 sta bila uvrščena na 15. mesto, na British Open sta bila uvrščena na 30. mesto, na svetovnem prvenstvu pa sta izboljšala svoj rezultat iz minulega leta in dosegla 19. mesto. Na World Ranking lestvici v latinskoameriških plesih za profesionalce sta bila ob koncu leta 2009 na 36. mestu.

View Gallery 6 Photos