Zlati: ženski kazinski trio in bolerovski Jan

Za nami je svetovno prvenstvo v show danceu, ki je tradicionalno potekalo minuli, zadnji teden v novembru v Riesi, v Nemčiji. Čeprav gre za utečeno tekmo, je res, da je organizacija tekla, tako kot mora, v odlično pripravljeni dvorani Sachsen arena, a se je kljub temu zapletalo pri izračunu rezultatov. Še vedno je izračun po skating sistemu potekal ročno, kar predvsem traja in traja, prevečkrat predolgo, ko je prihajalo do številnih paper re-danceov. Tudi razporejanje plesalcev po štartni listi v četrtfinale ali osmino finala oz. prvi krog je bilo zelo različno, čeprav je bilo število prijavljenih tekmovalcev enako v različnih disciplinah. Kot vedno so bili članski finali v zadnjem dnevu tekmovanja presežek vsega, ko je bila dvorana polna do zadnjega kotička ter ko je organizator poskrbel za fantastično atmosfero in program. Konkurenca je bila letos res številčna in močna, saj je tekmovalo več kot 2000 plesalcev iz 26 držav in s petih kontinentov. Izstopala je Kanada, ki je letos prišla z odlično ekipo plesalcev in priznanim ameriškim koreografom Allainom Lupienom. Pa tudi Južna Afrika in Rusija ter seveda Slovenija, to so države, ki so bile v vseh finalih. Slovenija je po številu medalj zasedla drugo mesto.
Pri otrocih je bila najboljša Lana Klemen iz Plesnega društva Kazina, ki je znova postala svetovna prvakinja. Njena klubska kolegica Brigita Karšovec pa je osvojila bron.

Zlata in navihana Lana Klemen je prepričala tako s tehniko kot energijo.
Med pari sta vice svetovni prvakinji postali Lana Klemen in Liana Mali iz Plesnega društva Kazina. Medtem ko sta Hana Nartnik in Karin Ramovš iz Plesnega kluba Bolero bili sedmi. Plesalci iz Plesnega društva Kazina so bili med malimi skupinami sedmi s koreografijo Gardener’s flowers, hkrati pa so uspeh dopolnili še s tretjim mestom s formacijo Cat people. Na petem mestu so bili Slovenia express iz Plesnega kluba Forma.
Bronaste mačkice iz Kazine.
Mirjam Podobnik, koreografinja in trenerka iz Plesnega društva Kazina, je zaslužna za najboljše slovenske uvrstitve v konkurenci otrok: "Zelo sem zadovoljna z uvrstitvami v otroški konkurenci. Potrditev prvega mesta Lane Klemen in tretjega Brigite Krašovec dokazuje, da smo tudi pri delu z mladino uspešni. Po nekajletnem premoru smo imeli možnost zopet videti podmladek iz Kanade. Sama sem nad njihovim tehničnim znanjem navdušena in se sprašujem, kako konkurirati temu dovršenemu gibu. Glede na to, da sem imela dve tekmovalki med trojico, ugotavljam, da smo koreografsko precej močni. Samo želim si, da bomo s podarjanjem baletne tehnike in celostne priprave tekmovalcev še napredovali. Vesela tudi za osvojeno bronasto kolajno pri formacijah. Tudi tu so bili Kanadčani neverjetni. Pri mladincih pa smo imeli precej smole s trebušnim virusom, ki smo ga prinesli iz Ljubljane. V nekem momentu sem imela obolelih kar šest plesalk. V polfinalu pa smo plesali brez ene ključne plesalke. Zelo ponosna na svoje mladince, ki so svoje delo opravili več kot profesionalno."
Mirjam Podobnik, koreografinja in trenerka iz Plesnega društva Kazina, v objemu srebrne in bronaste Liane Mali.
Med mladinsko konkurenco je bilo Sloveniji usojeno četrto mesto, ki so ga dosegli: Neja Horvat iz Plesnega kluba Urška, Kany Michel Obenga iz Plesnega kluba Urška in formacija Mikado iz Plesnega kluba Bolero. Bolerovci so bili tudi peti med malimi skupinami s koreografijo Lace.
Najboljši show dance mladinci na svetu.
Neja Horvat in Kany Michel Obenga iz Plesnega kluba Urška sta v paru še dodatno združila moči ter bila tretja. Maša Pušnik iz Plesnega kluba Kazina pa je postala svetovna prvakinja.
Maša Pušnik v objemu izjemnega koreografa in trenerja Mitje Popovskega iz Plesnega društva Kazina.
Tudi v članski konkurenci so bili najboljši solisti. Prav gotovo sta izstopali Arnika Matko Juvančič iz Plesnega društva Kazina, ki je postala svetovna prvakinja, in Patricija Crnkovič, prav tako iz Plesnega društva Kazina, ki je postala svetovna podprvakinja. Arnika mi je zaupala vse o pripravah na svetovno prvenstvo, kako je biti najboljši in niti na zahvalo ni pozabila, plesalka, ki res ve, kako se stvari streže. Za Mikolajki, kjer poteka svetovno prvenstvo v modernu in jazzu, pa napoveduje nekaj povsem odbitega: "Letošnja jesen je bila naporna kot še nobena doslej. Na moje veselje je šel ves napor v ples, saj sem v oktobru nadomestila plesalko v Urbanih zgodbah, v produkciji M&N Dance company. Bila je lepa in nepozabna izkušnja delati z njimi, saj gre za profesionalno predstavo, v kateri sta Nastja in Michal spet dokazala, da sta nora kreativca. Treningi so potekali v Novi Gorici, zaradi česar sem veliko časa preživela kar tam. Vsekakor sem treninge usklajevala tudi s Kazino in Mitjo. Na srečo je imel Mitja veliko potrpežljivosti z mojo odsotnostjo in tako sem zmogla delati na obeh koncih. V Rieso sem odpotovala takoj po predstavi v Sežani in hvala bogu dva dni pred mojo tekmo, da sem se umirila, in kakor reče moja mama, odgnala korenine. Ne verjamem, da lahko v prostor samo uletiš in nato vrhunsko odplešeš. Zdi se, kot da duša, prezenca pride za tabo in sama prisotnost telesa ni dovolj. Moraš biti kompleten. Rada imam Rieso in ta zmaga: kaj naj rečem; da se ne da povedati, kako lepo je, ko zmagaš. To je zares lepo. In nato ogrnjen v zastavo in himna … Kdo ne bi zajokal. Trud je poplačan. Mitja je spet zložil vse na svoje mesto, dodal super glasbo in jaz sem naredila, kar me je naučil in kar sem čutila. Ja, čutiti je treba. Treba je vstopiti v zgodbo in odživeti vse, kar imaš povedati. Mitji veliko dolgujem, zato naj se mu tudi tukaj iskreno zahvalim. Pa tudi njegovi Mojci in Mirjam Podobnik. Oni dve sta en čudežen "support" zadaj. Hvala punci!"
Svetovna prvakinja Arnika Matko Juvančič iz Plesnega društva Kazina je s svojo simpatičnostjo in izjemnim občutkom za ples prepričala tako sodnike kot gledalce.
Svetovni prvak je tudi Jan Ravnik iz Plesnega kluba Bolero, ki se je boril predvsem v konkurenci s preostalimi Slovenci. Svetovni moški slovenski finale so dopolnili še: Matej Voušek s tretjim mestom in Luka Ostrež s četrtim mestom iz Plesnega kluba Kazina ter Matic Bizjak iz Plesnega kluba Bolero, ki je bil šesti.
Zlati Jan Ravnik iz Plesnega kluba Bolero.
Med pari sta bila četrta Tina Turk in Matej Voušek iz Plesnega kluba Kazina, ki pa sta postala tudi svetovna podprvaka v družbi ostalih soplesalcev z malo skupino Una palabra. Slovenski uspeh so dopolnili bolerovci s formacijo It was a beautiful day z odličnim petim mestom. 
Članska formacija It was a beautiful day iz Plesnega kluba Bolero je opravila z odliko.
Presrečen sem zaradi vseh finalnih uvrstitev svojih plesalcev tako v mladinski kot članski konkurenci, kar dokazuje, da smo po letošnjem evropskem vrhu še vedno tudi med svetovno plesno elito v show danceu. Za mano je izjemno težka sezona. Hodili smo čez mnoge ovire tudi na samem tekmovanju, a se nismo predali, ker to počnemo s srcem. Ponosen in hvaležen.
Tudi tokrat sem izpostavil le finaliste, ker pa je na posameznih tekmovanjih tudi teh zelo veliko, saj smo Slovenci res plesna velesila, pa včasih le plesalce, ki so osvojili medalje. Kot pa večkrat tudi omenim, se še kako zavedam, da je vsaka finalna uvrstitev v kategorijah, kjer je konkurenca še številčnejša, tudi polfinalna uvrstitev odlična, zato si lahko tudi tokrat vse rezultate ogledate na spletni strani PZS.

View Gallery 9 Photos