Že odločeno: na Evrovizijo plesalki Petra Zupančič in Monja Obrul

Monja Obrul in Petra Zupančič sta finalistki slovenskega tekmovanja za evrovizijsko tekmovanje.

RTV Slovenija je pred dobrim mesecem dni razpisala natečaj za udeležbo na tekmovanju evrovizijskih mladih plesalcev z namenom izbrati  kandidata, ki nas bo zastopal sredi junija v Oslu. Na razpis se je prijavilo trinajst kandidatov in kandidatk, vsi pa so so bili uvrščeni na tekmovanje. V studiu nacionalne televizije so plesali plesalci in plesalke različnih plesnih zvrsti od break dancea, prek jazza, moderna do klasičnega baleta. Za nastop na Norveškem so se potegovali Tomi Činej, Lara Flegar, Kaja Jereb, Goran Kusić, Klara Lainšček, Monja Obrul, Petra Peček, Barbara Potokar, Emanuela Senjor, Tasja Šarler, Eva Ševerkar, Petra Zupančič in Luka Žiher.

Monja Obrul je dijakinja mariborskega konservatorija za glasbo in balet.
Štiričlanska komisija v sestavi Irek Mukhamedov, umetniški vodja ljubljanskega baleta, Mojca Uršič, plesna trenerka in koreografinja, Tomaž Rode, predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije, in Maruša Vidmar, upokojena balerina baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana ter pedagoginja klasičnega baleta je imela nalogo izbrati dva plesalca – finalista, ki ju bo Televizija Slovenija prijavila na tekmovanje Evrovizijski mladi plesalci 2011.
Žirija v sestavi Tomaž Rode, Maruša Vidmar, Mojca Uršič in Irek Mukhamedov z nagrajenkama Monjo Obrul in Petro Zupančič.
Odločili so, da bosta to dve ženski, in sicer Monja Obrul in Petra Zupančič. Prva se je predstavila s čisto klasiko, z variacijo Rajmonde iz prvega dejanja, druga pa z dvema točkama, od katerih je žirija izbrala On the Edge v koreografiji Mitje Popovskega. Petra, ki je prejemnica tretje nagrade na zadnjem baletnem tekmovanju in svetovna prvakinja v modernih plesih, je bila nad uvrstitvijo v finale nadvse zadovoljna. "Občutek ob razglasitvi je bil seveda odličen, bila sem vesela in počutila sem se drugače kot na dosedanjih tekmovanjih. Cel potek dneva, televizija, maska, kamere, režiserji in nastop brez občinstva so popolnoma nova izkušnja. Za plesalce je to res enkratna priložnost. Všeč mi je bilo, da smo se plesalci predstavili z različnimi plesnimi zvrstmi in naredili pester program. Trema je bila – kot pri vsakem nastopu – prisotna, vendar je bila to zdrava trema. Na odru sem se počutila sproščeno pa vendar rahlo drugače, ker pred sabo nisem imela publike, nisem bila na pravem odru, vendar sem to vzela kot velik izziv in dala vse od sebe. Zdaj bomo pa videli kako naprej oz. kako bo odločila Norveška. Res se mi zdi super, da so organizirali evrovizijo mladih plesalcev in nam tako dali čudovito priložnost.”
Petra Zupančič je dijakinja ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet.
Med favoriti je bil menda tudi Goran Kusić, dijak drugega letnika ljubljanskega baletnega konservatorija in četrtega letnika umetniške gimnazije – smer sodobni ples. Na tekmovanje ga je prijavila njegova prva trenerka Goga Stefanovič Erjavec, ki mu je naredila tudi koreografijo na glasbo iz filma Love Actually. “Super je bilo, čeprav sem šel bolj iz radovednosti, pa tudi zato, ker bi bilo super iti v Oslo. Nisem imel česa izgubiti, pa še žiranti so me videli. Pridobil sem si novo izkušnjo in bil sem zelo sproščen,” je po tekmovanju povedal popularni blondinec Gogi, ki je pravkar prejel še priznanje Plesne zveze Slovenije za najboljšega solista v minulem letu.
Goran Kusić je tekmovanje vzel kot novo izkušnjo.
Še en koreograf je na tekmovanje prijavil svojo kandidatko, in sicer Matevž Česen, ki je skupaj z Romano Pahor pripravljal plesalko Petro Peček. “Naša najboljša plesalka jazza in modernega plesa, Petra Peček je odplesala plesno točko Too late… v koreografiji in pod mentorstvom Romane Pahor in Matevža Česna. Trinajst plesalcev, ki so jih izbrali na podlagi prijave, posnetka in predstavitve, je v studiu RTV Slovenija nastopilo v različnih plesnih stilih – balet, jazz, modern, break dance in street, med vsemi pa so izbrali dve najboljši plesalki, ki se bosta junija udeležili mednarodnega izbora v Oslu. Tovrstni izbor je pri nas potekal prvič (na tak način) in je za mladega plesalca dobrodošla izkušnja, saj so studijska snemanja in priprave v več pogledih drugačni od udeležbe na tekmovanjih. Zadovoljni smo, da se je Petra dobro predstavila v mešanici jazz in moderne koreografije, da je bila del zgodbe kulturnega in umetniškega programa RTV Slovenija, da si je bila v družbi med trenutno najboljše plesalce v različnih zvrsteh in da si bo izbor možno ogledati tudi prek televizijskih ekranov, saj bo to odlična spodbuda drugim plesalcem za naslednje leto,” sporoča Matevž Česen.
Petra Peček je nastopila v koreografiji Matevža Česna in Romane Pahor.
Na tekmovanje v Oslo torej potujeta Petra in Monja, a le ena bo prišla v končni ožji izbor, ki ga bo opravil koreograf tekmovanja, imenovan s strani EBU. Posnetek slovenskega izbora bo na sporedu predvidoma v nedeljo, 27. marca 2011 ob 10.20 na TVSLO 2.

.

View Gallery 6 Photos