Zaskrbljujoče: maloštevilna publika na podelitvi plesnih nagrad

Anže Škrube je prejel dve nagradi, kot koreograf in s skupino Maestro.

V enem od naših prejšnjih člankov smo pravilno napovedali nekatere prejemnike nagrad Plesne zveze Slovenije, v torek zvečer pa se je v Festivalni dvorani izvedelo, kdo so letošnji nagrajenci v kompletu. Prireditev je pred maloštevilno publiko izpeljala Betka Šuhel, ki sicer skrbi za odnose z javnostmi pri nekaterih projektih plesne zveze. Žal je bila prireditev, po mnenju nekaterih, bolj sama sebi namen, čeprav je nagrajevanje lepa poteza. A gledalcev je bilo le za peščico, pa še ti so prišli navijat za klubske kolege. Verjetno je Plesna zveza škrtarila z vabili, nekaj plesalcev je bilo videnih na plesni predstavi svetovne zvezde Shena Weia v Cankarjevem domu, pa tudi sama Festivalna dvorana, ne glede na plesno tradicijo, ni ravno pravi prostor za podeljevanje nagrad. Manjkali so nekateri nominiranci in zmagovalci, kot na primer Naser Gutič, Nika Kljun in Domen Krapež ter njegova soplesalka Monica Nigro. Vsi so bili menda zadržani zaradi plesnih obveznosti.
Funkcionarji plesne zveze so določili kot kriterij za prejetje naziva "nagrajenec leta" tistim posameznikom, plesnim parom in plesnim skupinam vseh tekmovalnih zvrsti, ki so v letu 2009 s svojimi tekmovalnimi dosežki največ prispevali k ugledu slovenskega tekmovalnega plesa doma in v svetu. Med podelitvami priznanj so se organizatorji z nastopi izbranih posameznikov, parov in skupin sprehodili skozi celotno paleto tekmovalnih plesnih disciplin, v katere je v Plesni zvezi Slovenije vključenih okrog 3.000 registriranih tekmovalcev, v projekt šolskega plesnega festivala pa vsako leto še dodatno 5.000 otrok in mladostnikov. Sicer pa je predsednik Plesne zveze Slovenije Drago Šulek menda najbolj užival v soju reflektorjev, ko je plesalcem izročal kipce in rože. Ta občutek ugodja ga je prevzel na lanskem svetovnem prvenstvu v latinskoameriških plesih v Mariboru. Če so nominiranci čakali na svoj trenutek, pa je bilo plesišče rezervirano za nastope perspektivnih mladih plesalcev in plesalcev invalidov, ki jih vodi Petra Škofic. Pa preletimo tiste najboljše. V sekciji za akrobatski Rock’n’Roll, ki je roko na srce najbolj šibka po številu in kakovosti, sta prejela srebrni znak mladinca Jaka Južnič in Helena Gutnik. V kategoriji modernih tekmovalnih plesov, ki je najštevilčnejša, je med solisti zmagal Naser Gutič, break dance plesalec, ki brejka pod taktirko Mihe Krušiča v ŠPD Prodance studiu Ljubljana. V letu 2009 si je priplesal naslove državnega, evropskega in svetovnega prvaka kot break dance solist. Najboljša ženska predstavnica je Petra Zupančič, dance show solistka iz Društva Kazina Ljubljana.
Zmagala je med solistkami na svetovnem in bila podprvakinja na evropskem prvenstvu med dance šov solistkami. Petra je tudi vzorna dijakinja drugega letnika Konservatorija za glasbo in balet.

Najboljši solistki Petri Zupančič pomaga k eleganci tudi obiskovanje baletne šole.
Med dvojicami sta slavila step brata Sebastijan in Luka Vodlan iz PK Lukec Krško, ki sta v letu 2009 postala državna prvaka in osvojila srebrno medaljo na evropskem ter bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu. Za naš portal sta komentirala dogajanje na prireditvi in prejetje nagrade: "Sama prireditev ni bila nič posebnega, motilo nas je, ker je bilo zelo malo ljudi. Tudi dosti nominirancev ni prišlo, kar se mi ne zdi prav. Nagrada pa je seveda nekaj posebnega. Prvič je to lepo priznanje za ves vložen trud in čas, ki ga porabiš, da se pripraviš na tekmovanja kot so DP, EP in SP. Seveda pa je to tudi lepa vzpodbuda in dodaten elan za naprej. Moram priznati, da smo to nagrado tudi pričakovali, saj sva bila ena izmed glavnih favoritov. Čeprav sem bil jaz (Luka) nominiran v solo in tudi naš trio je bil nominiran med malimi skupinami, sva imela največje možnosti prav v dvojicah. Načrti za naprej so že jasni, saj sva pravkar naredila novo koreografijo, od katere si spet veliko obetava. Prav tako pa je jasen tudi cilj, in sicer prvo mesto na vseh treh velikih tekmovanjih, pa čeprav bi bila tudi ponovitev lanskih rezultatov lep uspeh."
Zmagovalca Vodlan Brothers v družbi Draga Šuleka, predsednika PZS, ki je vidno užival v podeljevanju nagrad.
Naziv mala skupina leta 2009 je prejela Street dance šov mala skupina iz PK Bolero Ljubljana, ki je lani osvojila naziva evropskih prvakinj in svetovnih podprvakinj. Njihove šefice Nike Kljun ni bilo, ker se v Los Angelesu bori za vstop med prve plesne vrste. Je pa nagrado z veseljem prevzela njena mama Janja Pušl.
Namesto hčerke Nike Kljun se je s plesalkami Bolera veselila mama Janja Pušl.
Najbolj se je veselil nagrade Anže Škrube z ekipo Maestro. Postali so zmagovalci med velikimi formacijami, ki je za plesalce najbolj pomembna kategorija. Lani so bili državni, evropski in svetovni prvaki med hip hop formacijami, hkrati so tudi državni prvaki in svetovni podprvaki med street dance šov formacijami. "Menim, da je podeljevanje nagrad s strani PZS zelo lepa gesta. Predvsem mlajšim tekmovalcem, ki so ravno začeli žeti uspehe, takšna nagrada da še dodaten navdih. Zdi se mi super, nisem pa prepričan, če so kriteriji oz. pravilnik podeljevanja nagrad dovolj trdno dodelani, da bi bile vse nagrade pošteno razdeljene. Nagrada v kategoriji naj formacija leta nam pomeni veliko. To je še ena potrditev, da je naše delo cenjeno doma kot tudi v tujini. Glede na to, da v nominacije za naj formacijo leta spadajo vse kategorije, je to velik uspeh. Kot koreograf sem prejel priznanje za izjemne dosežke v sezoni 2009, kar mi je v ponos,” pravi lider skupine Anže Škrube.
Anže Škrube je z ekipo Maestro absolutni zmagovalec minulega leta.
Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj iz PK Fredi Ljubljana sta prejela naziv plesnega para leta 2009 v sekciji za standardne in latinskoameriške plese. Formalno je v letu 2009 njun največji uspeh drugo mesto na Svetovnih igrah, ki pomenijo olimpijado za neolimpijske športe, ki jih MOK priznava, in seveda četrto mesto na svetovnem prvenstvu, ki sta ga osvojila pred slovenskim občinstvom v Mariboru.
Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj bosta s trenerko Danielo Škofic Novak v soboto branila naslov aktualnih državnih prvakov v latinskoameriških plesih.
Za profesionalni plesni par leta 2009 v standardnih in latinskoameriških plesih pa je bil izbran v Italiji živeči Domen Krapež in Monica Nigro, člana Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije. Domen in Monica tekmujeta kot profesionalni plesni par že od leta 2006, in to samo v standardnih plesih. Na svetovni plesni  lestvici v standardnih plesih za profesionalce sta bila ob koncu leta 2009 na četrtem mestu.
Andrej Škufca ni bil nominiran, je pa prišel bodrit svoje dekle Aleksandro Averkievo, ki je nastopila s svojim plesalcem Klemnom Prašnikarjem.
View Gallery 7 Photos